2 minuten leestijd

 

Slimme betaalsystemen doen hun intrede in tankshops. Pinnen bij de kassa om een tankbeurt te betalen is niet nieuw, maar pinnen bij een koffieautomaat is al een stuk recenter. Maar de ontwikkelingen gaan verder. Nieuwe betaalsystemen geven nieuwe kansen en mogelijkheden voor tankshops om klanten te belonen voor hun loyaliteit.

 

 

 

1. Betaalsystemen verhogen de gastvrijheid

Het vakblad TankPro sprak met Bart Jasper, directeur van Connected Molecules en Alwin Kaut, manager Shop, Food en Servives van Total Nederland.

Laatstgenoemde laat weten dat Total al een tijdje bezig is met het Cosie-concept. Gastvrijheid is waar het om draait en daar hoort een goede kop koffie bij.

Tot voor kort was het probleem nog wel eens dat betaalsystemen van koffieautomaten in tankshops niet meegingen met de tijd. Waar in Nederland een transitie van cash naar card zichtbaar was, bleven koffieautomaten alleen muntjes opslokken.

 

2. Cash, card of code

Inmiddels is bij vele tankstations in ons land de koffie aan de automaat ook af te rekenen met de pinpas. Volgens Jaspers gaat het om de drie C’s die elk tankstation zou moeten hebben: cash, card of code.

Het aandeel contante betalingen neemt al jaren af in Nederland. Scandinavië is een voorloper, en ook in Nederland gaat het hard. Toch moet je rekening blijven houden met de klanten die wel hun kleingeld aan een koffieautomaat kwijt willen.

 

 

2.1 Kortingscoupon voor koffie

Naast het opslokken van muntgeld en het tijdelijk innemen van een betaalpas, kunnen klanten ook vaak met een kortingscoupon betalen. Denk hierbij aan de 50 cent korting omdat je gebruik hebt gemaakt van het toilet.

Dit alles heeft te maken met klantvriendelijkheid en gebruikersgemak. Grote voordeel voor de tankshops is een stijging van de verkopen.

 

Cash, card of code heeft te maken met klantvriendelijkheid en gebruikersgemak

 

3. Fraude plegen met nieuwe betaalsystemen lastiger

Groot voordeel van het betalen met de pinpas is dat er geen of minder contant geld in de koffieautomaat ligt. Volgens Jasper verlaagt dit de kans op fraude.

De directeur van Connected Molecules schat in dat er behoorlijk wat contant geld in rook is opgegaan.

 

4. Innovatie door cashless betaalsystemen

Een groot voordeel van cashless betaalsystemen is dat het makkelijker wordt om aankopen te monitoren. Jaspers zegt al bezig te zijn met het ontwikkelen van systemen om koffieautomaten met elkaar te laten communiceren.

Dit betekent natuurlijk niet dat we op een dag een tankstation binnenlopen en een twee koffieautomaten met elkaar zien praten. Dat koffieautomaten met elkaar communiceren moet ervoor zorgen ervoor dat machineprotocollen en datastromen gelijk worden.

 

Koffieautomaten moeten met elkaar gaan communiceren

 

4.1 Loyale klanten belonen met behoud van hun privacy

Los van dat de processen in de machine gemonitord kunnen worden, levert het betalen met betaalpassen nog een interessante kans op.

“Loyalty wordt steeds belangrijker. Probeer je klant te verrassen. Dan komt hij of zij de volgende keer weer terug”, vertelt Jaspers aan TankPro. Maar hoe doe je dat?

Jaspers legt in hetzelfde artikel uit hoe tankshops het koopgedrag van klanten kunnen monitoren aan de hand van pintransacties. Hierbij wordt de privacywet niet geschonden.

Wanneer een klant een pin transactie doet, dan wordt er een uniek nummer geregistreerd. Dit nummer is niet terug te leiden naar een persoon. Deze persoon kun je dus anoniem herkennen aan het unieke nummer.

Op deze manier kun je mensen dus gaan belonen met bijvoorbeeld een gratis kopje koffie.

 

5. Ontwikkeling van betaalsystemen uitgedaagd door privacywet

Kortom, nieuwe betaalsystemen geven volop mogelijkheden voor de toekomst om klanten persoonlijker te benaderen. Het geeft bedrijven als Total Nederland een kans zich te onderscheiden van de rest.

Het is goed om te zien dat de privacywet in dit geval de innovatie niet tegengaat. Het daagt bedrijven juist uit om nieuwe manieren te vinden om klantbeleving te verbeteren en loyaliteit te belonen.

Overigens is de tankpas nog niet te gebruiken om een bakje koffie uit een automaat te halen. Misschien dat dit wordt opgepakt door de tankpas aanbieders. 

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This