3 minuten leestijd

MKB tankpas kost geld voor de MKB ondernemer

Een zakelijke tankpas kost geld wordt nog vaak gedacht door MKB ondernemers. De fleetmanagers die het wagenparkbeheer zelf doen, weten dat tankpassen juist helpen om kosten te besparen. Omdat er medewerkers zijn die nog te vaak op de vertrouwde manier brandstof (zelf) betalen en vinden de brandstofpas een hype.

Enkele (tijdrovende!) voorbeelden zijn de bestuurders die de kilometerstanden nog met de hand bijhouden. Of het zelf voorschieten van uitgaven bij de wasstraat en achteraf declareren is een ander bekend voorbeeld. Dit hoeft echt niet meer!

 

1. Tankpas kost geld, net als hamsteren van bonnen…

Bijzonder is dat boven genoemde ‘vertrouwde’ manier van werken tot extra kosten leiden, omdat het nu eenmaal zeer tijdrovend is. Alle bonnetjes moeten verzameld en bewaard worden. Vervolgens moeten de medewerker een declaratieformulier inleveren die verwerkt moet worden door uw afdeling administratie.

Ja, een tankpas kost geld, maar door het gebruik van een MKB brandstofpas bespaart MKB ondernemers veel meer aan indirecte (uren) en directe (brandstof) kosten. Misschien aarzelt u nog. Laat u overtuigen na uitleg wat brandstofpassen voor uw bedrijf kan betekenen. We beginnen met dat er twee soorten MKB brandstofpassen zijn.

 

2. Merkgebonden MKB brandstofpas

Eén van de voordelen van een tankpas is gekoppeld aan merkgebonden tankpassen. Deze zijn, zoals de naam al zegt, te gebruiken bij een of meerdere brandstofmerken. Denk daarbij aan merken zoals Shell en Texaco, maar ook de onbemande tankstations van Tango.

Zo’n MKB brandstofpas kost geld, al zijn er ook gratis MKB tankpassen (zie onder). Een voordeel van merkgebonden tankpassen zijn dat er (extra) een korting verstrekt wordt over de brandstofprijzen.

Dit is al een direct financieel operationeel voordeel, al is er wel een nadeel. De bestuurders moet bij specifiek merk tankstations gaan tanken. Maar daar is ook weer een oplossing voor als dat een probleem voor uw bedrijf is: de universele MKB brandstofpas.

 

3. De universele MKB brandstofpas

Naast merkgebonden tankpassen zijn er ook universele MKB brandstofpassen in omloop voor de MKB ondernemers. Deze worden steeds populairder. Omdat deze passen merk onafhankelijk zijn, zijn er in de regel geen kortingen op brandstofprijzen van toepassing.

Veelal betaald u gewoon de pompprijs. Maar deze MKB tankpassen worden wel overal geaccepteerd bij de 4200 tankstations in Nederland. Hierdoor ontstaat een groot gebruiksgemak. Omdat u de pompprijs betaald kunt u met deze brandstofpassen toch een groot prijsvoordeel behalen door te tanken bij de voordeligste tankstations.

De smartphone kan hier een handje in helpen: brandstof apps. Met de brandstof apps kunt u en uw medewerker altijd een goedkope tankstation in de buurt vinden.

 

 

4. Krachtig wagenpark beheer krijgen MKB ondernemers erbij..

Een voordeel van het gebruik van tankpassen waar de meeste MKB wagenparkbeheerders nog verbaasd over zijn, is de hoeveelheid informatie die een MKB brandstofpas biedt.

De MKB brandstofpassen die op deze site vergeleken worden hebben daarbij behorende wagenpark beheer omgevingen met elkaar vergeleken.

Een van de conclusies is dat wagenparkbeheerders op zich geen accountant meer nodig hebben en zelf in staat zijn om de belastingopgave te doen. Over kostenbesparing gesproken…

 

4. 1 Rapportage wagenpark beheer

Wagenpark beheer met een MKB brandstofpas

De meeste MKB brandstofpassen bieden gedetailleerde informatie over elke transactie die met de tankpas betaald wordt.
Een mooi voorbeeld van een MKB tankpas is de Q8 Liberty Card van Kuwait Petroleum De fleetmanager krijgt 24 uur per dag en 7 dagen per week toegang tot Q8 Liberty Web.
Hij geeft een realtime overzicht van al zijn tankpassen en hij kan ze beheren, het gebruik en het verbruik analyseren.

De mogelijkheden die via het portaal te bekijken zijn:

 • Controleren, analyseren en rapporteren van het brandstofverbruik
 • Het volgen van de tankbeurten volgen (tijdstip, locatie)
 • gestolen of verloren tankpassen blokkeren
 • Instelbare weekend blokkering en de pincode wijzigen per tankpas
 • alle facturen overzichtelijk weer te geven
 • Dag limieten (in Euro) instelbaar per tankpas in Nederland of voor de Benelux
 • In hun uitgebreide handleiding Q8 Liberty Web zijn meer (analyse) mogelijkheden te vinden.

Het altijd beschikken over deze informatie in een overzichtelijke rapportage, maakt de btw teruggave voor de fleetmanager meer dan eenvoudig. Een pre voor elke MKB ondernemer!

 

5. Tankpas bewaakt dat u niet teveel kosten maakt

Elke MKB wagenparkbeheerder vertrouwt uiteraard op zijn bestuurders. Maar ja, er bestaat altijd een kans dat er fouten gemaakt worden in het bijhouden van de gegevens en administratie. Hierdoor komt het (vaak) voor dat er teveel kosten uitgekeerd worden aan de berijder.

De fiscus kan hier ook moeilijk over doen als ze bewijzen willen zien van de afgelegde kilometers en getankte brandstof.

 

5.1 Het gaat niet altijd eerlijk

Helaas komt het ook voor dat bestuurders misbruik maken en niet eerlijk zijn over de brandstofuitgaven. Er zijn gevallen bekend waarbij tankbonnen vervalst worden om zo extra kosten te kunnen declareren.  Het komt ook voor dan men bonnen ’verliest’ en ‘gissen’ moeten naar het juiste bedrag.

Uiteraard is dit niet nauwkeurig. Vergeet daarbij niet dat tankbonnen zeven jaar bewaard moeten worden voor de fiscus.

Wanneer fouten en misbruik vaak voorkomen kan dit serieuze invloed hebben op de totale kosten van het wagenpark. Ook kunt u btw niet terugvorderen over de verloren tank- en wasstraat bonnen.

Het gebruik van een MKB brandstofpas zorgt ervoor dat misstanden voorkomen worden. Dus ja een tankpas kost geld, maar in het beheer portaal van de tankpas is alles terug te vinden. Het prettig voordeel is dat u altijd de btw op uw brandstofkosten veel eenvoudiger kunt terugvorderen als bedrijf.

 

6. Een MKB tankpas kost geld?

Een MKB tankpas kost niet altijd geld. Ja, de MKB Brandstof pas kost €7,- per maand, maar de Q8-Liberty Card (Tango Tankpas) is gratis.

Sommige MKB brandstofpassen bieden allerlei kortingen aan. Hoewel dit per type pas kan verschillen lopen de kortingen op tot wel 9 eurocent per liter, zoals bij de Tango tankpas. Zolang de brandstoftransacties goed geadministreerd worden zijn die kortingen gegarandeerd.

Dit betekent dat bedrijven die slim werken met de brandstofpas alleen al op de brandstofkosten kunnen besparen. Voeg daarbij de besparingsmogelijkheden van wagenparkbeheer omgevingen en heeft gezien dat er ook opbrengsten zijn in tijd en geld.

Wanneer u zoekt naar mogelijkheden om kosten te besparen, begrijpt u dat het gebruik van een MKB brandstofpas voor u de juiste keuze is voor MKB Ondernemers. Bekijk onze pagina met MKB tankpassen en maak een keuze.


 

Voordelen zakelijke tankpas
 • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
 • Sluitende administratie van de autokosten
 • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
 • Goedkoper tanken en gegarandeerde de btw teruggave
 • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Tankpas vergelijken en aanvragen