fbpx
2 minuten leestijd

 

De brandstof namen van benzine en diesel zijn al een jaar officieel veranderd aan de pomp. Ook zijn er nieuwe speciale symbolen voor deze brandstoffen bedacht. Sinds vorige week zijn tankstations niet alleen verplicht deze codes te voeren, maar ook E10 benzine te verkopen. 

Euro95 benzine heet vanaf nu E10 en bevat 10 procent duurzame bio-ethanol. Auto’s die op E10 rijden, stoten daardoor gemiddeld 2 procent minder CO2 uit. 

Het klinkt voor veel mensen nog allemaal vreemd. Wat is het doel van deze actie?

 

1. Waarom heet de brandstof nu anders?

Natuurlijk vragen we ons af waarom de namen nu zijn veranderd. De reden is simpel. Om de aanduidingen in de hele Europese Unie gelijk te trekken.

Men wil alle brandstoffen binnen de Europese Unie dezelfde naam geven. Het is een feit dat er een brei is van namen en brandstofprijzen in Europa is en standaardisatie helpt om te verwarring te verminderen.

 

 

De brandstof namen zijn veranderd om de aanduidingen in de hele Europese Unie gelijk te trekken

 

 

1.1 De nieuwe brandstof namen

Gewone benzine of Euro95 heet vanaf nu E10. Euro 98 (98 staat voor het octaangetal) is ook benzine en dat heet nu E5. Beiden benzine worden sinds vorige week verkocht aan de pomp.

Diesel hebben ze  B7 genoemd. Het laatste lijkt een wat verwarrende keuze. De E10 is gebaseerd op het percentage biobrandstof wat erin zit. Vanaf 2020 moet het minimaal tien procent zijn.

In Nederland is het op dit moment nog zeven procent. Het wordt de komende twee jaren stapsgewijs opgevoerd naar tien procent. In de B7 (de diesel) zit zeven procent biobrandstof.

Met deze Europese maatregel wil de EU minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Want bio-ethanol wordt niet uit aardolie gewonnen, maar uit suikerriet en maïs.

 

1.2 Alles gelijk in heel Europa

In de hele Europese Unie moet het tanken eenvoudiger worden en duidelijker. Of je nu in Duitsland, Nederland, Zwitserland of Denemarken brandstof gaat tanken: Alle brandstof namen zijn hetzelfde.

Dat moet voorkomen dat iemand de verkeerde brandstof in zijn tank gooit wanneer hij in het buitenland is. Het is trouwens dat meer landen meedoen. Naast IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Servië, Zwitserland, Macedonië en Turkije zijn ook verplicht de nieuwe namen te gebruiken. 

 

1.3 Tijd genoeg om te wennen

De automobilist hebben ruim de tijd gekregen om zich de nieuwe namen eigen te maken. Tijdens de overgangsperiode van een jaar, zijn de nieuwe codes en de oude namen naast elkaar gebruikt worden.

Vergelijkbaar het met de invoering van de euro, waarbij beprijzing in zowel HFL en Euro een paar jaar naast elkaar gebruikt werd.

 

2.0 De symbolen voor brandstof

Hierboven zijn de symbolen weergegeven van de brandstoffen. Diesel is vierkant en gasachtige brandstoffen zoals LPG en waterstof zijn een ruit en benzine is een cirkel. Er is over nagedacht!

 

Diesel is vierkant en gasachtige brandstoffen zoals LPG en waterstof zijn een ruit en benzine is een cirkel

 

De BOVAG laat weten, dat er een informatiecampagne komt van de overheid om verwarring te voorkomen.

Voor veel mensen zal het nog voor een lange tijd wennen zijn. Maar door de overgangsperiode zal, het geen schok zal zijn voor iedereen. De tankstations zullen niet zomaar de oude namen weghalen. Iedereen zal benzine nog benzine noemen en geen E10.

Uiteindelijk is brandstof, brandstof. We zullen vanzelf gaan wennen aan de nieuwe namen. Het is beter voor het milieu en zal ons klimaat goed doen. 

 

2.1 Niet geschikt voor alle auto’s

De nieuwe brandstof is niet geschikt voor alle auto’s. De old-timers, maar ook auto’s van na het bouwjaar 2000 kunnen E10 ook niet altijd verdragen. Omdat weer op te lossen, worden automobilisten geadviseerd de premium brandstoffen te tanken. Elke merk heeft daar een eigen naam aan gegeven:

  • Esso Synergy Supreme+,
  • Shell V-Power,
  • BP Ultimate
  • Total Excellium.

Het aanbieden van E10, E5 en B7 (enz) is alleen verplicht voor tankstations met twee of meer tankinstallaties. Voor zover ze nog bestaan, is voor ‘de pomp in het dorp’ die maar één product aanbiedt, de verplichting niet van toepassing.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This