Ik zoek een zakelijke tankpas voor mijn bedrijf, maar wat heb je eraan? De zzp’ers die ik spreek denken bij een tankpas aan de tankkaart van United Consumers, maar die is er alleen voor particulieren.
Andere denken bij een tankpas aan een lease-auto die je moet rijden of dat je een wagenpark moet bezitten zoals bij een mkb-bedrijf. Maar een zakelijke tankpas is geschikt voor alle ondernemers, van de zzp’er naar vof’er en mkb’er!
1. Vijf voordelen zakelijke tankpas
Er zijn in Nederland circa 1 miljoen zzp’ers die heel wat kilometers afleggen. Voor een (zelfstandige) ondernemer is het zeker te overwegen waard een zakelijke tankpas aan te schaffen omdat het hoop voordelen oplevert.
Het gebruik van een tankpas is erg gemakkelijk en is bijna hetzelfde als betalen met een normale bankpas. Wij zetten vijf voordelen op een rij van de zakelijke tankpas.
Voordeel 1: minder tijd nodig voor bedrijfsadministratie

Veel ondernemers hebben een gepaste hekel aan het doen van hun administratie. Het verzamelen en verwerken van rekeningen en (brandstof)bonnetjes is een tijdrovende klus.
Een zakelijke tankpas neemt een deel van het werk uit handen. Het is niet voor niets dat administratiekantoren een tankpas adviseren om discussie met de belastingdienst te voorkomen.
1.1 Brandstofkosten zijn aftrekbare autokosten
Brandstofkosten vallen onder de autokosten en die zijn aftrekbaar van de belasting. Ook de btw is terug te vragen. Onder één voorwaarde: dat je het kan aantonen als de belastingambtenaren erom vragen.
Dat betekent bonnen bewaren, met ‘gratis’ de kans dat je ze kwijtraak. Aangezien over een gemiddelde tankbeurt al €15,- btw geheven wordt, is het jammer als een ondernemer dit geld niet terug ontvangt van de belastingdienst.
Een zakelijke tankpas is daar een oplossing voor: van alle zakelijk gemaakte reisuitgaven met de auto ontvangt je maandelijks op één factuur, met daarop de betaalde btw vermeld.
Deze factuur kan je gebruiken bij het invullen van de btw aangifte. Een zakelijke tankpas is de manier om de btw teruggave te maximaliseren!
Voordeel 2: Extra diensten betalen met een zakelijke tankpas.
De trend is dat steeds meer diensten met een zakelijke tankpas betaald kan worden.
Zo heeft de brandstofpas van tankpas.nl als mogelijkheid om te betalen bij de autowasstraat (carwash), parkeerplaatsen en parkeergarages van o.a. Q-Park.
Het betalen van tol is eveneens mogelijk, wat met name in het buitenland handig is. In Nederland wordt weinig tol geheven.
Door de maandfactuur komen alle zakelijk reisuitgaven op een factuur te staan en heb je bijna geen of in ieder geval veel minder losse facturen en bonnen te bewaren.
Er zijn meer opties – zoals pechhulp of taxi – maar elke zzp’er, vof’er of mkb’er kan zelf een pakket samenstellen (voor zijn medewerkers) waarvoor je de tankpas wilt gebruiken.
2.1 Tankpas.nl goed beoordeeld door zzp’ers
De brandstofpas van Travelcard (Tankpas.nl) gaat het ver in zijn dienstverlening. Naast de pechhulp en taxi, wordt ‘klein onderhoud’ gratis door Kwik-fit uitgevoerd: ruitenwisser en motorolie bijvullen.
Ook kan de ondernemer zijn onderhoud laten uitvoeren en afrekenen bij meer dan 270 vestigingen van de vakgarages.
De pas is speciaal voor de zzp’er ontwikkelt en wordt via deze site ook veel aangevraagd. Het nadeel vinden wij is dat de maand abonnementsprijs van €7,50 aan de hoge kant vinden.
2.2 MoveMove mobiliteitspas in opkomst
Begin 2018 heeft MTc een nieuwe zogenaamde mobiliteitspas gelanceerd die verder gaat dan een zakelijke tankpas.
De gebruiker, veelal zzp en mkb, heeft ook de mogelijkheid het OV kaart te gebruiken.
Naast het afrekenen van de brandstof, wasstraat en de parkeergarage, kan je met deze MoveMove pas inchecken bij trein, tram of bus. Als je sportief bent, is het lenen van de OV-fiets ook mogelijk.
Aan het eind van de maand ontvang je netjes een factuur met daarop alle transacties die u kan gebruiken voor de administratie en de btw aangifte.
Meer weten? Over deze pas hebben wij de MoveMove tankpas review geschreven, waarbij alle voor- en nadelen worden vergeleken.
Voordeel 3: Kiezen tussen universele tankpas of merk tankpas
Er zijn twee soorten tankpassen: een universele tankpas of een merkgebonden tankpas.
Beide soorten tankpassen worden op deze website vergeleken. Kenmerkend is dat een universele tankpas enkele euro’s per maand kost en de merk-tankpas veelal gratis.
Zo is de zakelijke Tango tankpas van bijvoorbeeld Q8-Tango (de Q8 Liberty card) gratis, maar daar staat tegenover dat er bijna geen extra diensten met de kaart betaald kan worden. Er kan wel met deze pas bij maar liefst 8 brandstofmerken getankt worden, waardoor een grote dekking wordt gerealiseerd (+1200 stankstations)
Conclusie MoveMove tankpas review: 8,2
De MoveMove pas is uniek. Ja, je betaald een maandprijs, maar daarvoor ontvang je extra diensten zoals overal tanken, elektrisch laden, gebruik van OV, parkeren en de wasstraat. Daarom is de pas geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en graag verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>
MoveMove tankpas review
Diensten afrekenen zoals tanken, elektrisch laden, het OV, parkeren en de wasstraat. De pas is geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>
Voordeel 4: Goedkoop tanken met hulp van apps
Als je in bezit bent van zakelijke tankpas, dan betaal je veelal de pompprijs bij het afrekenen.
Het is raadzaam op zoek te gaan waar je goedkoop kan tanken. Gelukkig zijn er apps die de brandstof prijzen vergelijken van de (ruim 4200) brandstof stations in Nederland.
Wij vergelijken en testen regelmatig handige apps en controleren o.a. of de prijs die in de app staat overeenkomt met de dagelijkse pompprijs.
De meeste apps bieden meer functionaliteiten zoals parkeer-, en file informatie welke in ons overzicht te vinden zijn.
Voordeel 5: Gemak dient de mens met een zakelijke tankpas
Ondernemers willen zo min mogelijk gedoe. Zeker zzp’ers vinden administratief werk om bonnetjes te bewaren van het tanken of van de parkeergarage al gauw een verspilling van tijd
Toch is deze bewijslast nodig bij btw aangifte doen en het opvoeren van autokosten als aftrekpost.
Het grote voordeel van een zakelijke tankpas is de maandelijkse verzamelfactuur.
Het geeft een overzicht van de gemaakte autokosten en de betaalde btw. Vele ondernemers kiezen dan ook een tankpas vanwege het gemak: met een pas – die op naam van de zaak staat – worden de zakelijke kosten afgerekend.
Zakelijke tankpas voor zzp’er, vof of het MKB
Wat vind je belangrijk bij de aanschaf van een zakelijke tankpas? Op deze website zijn een aantal aanbieders van tankpassen en die bieden allerlei diensten aan.
De een vind het kunnen betalen van parkeren en de autowasstraat belangrijk, de andere wil altijd de goedkoopste brandstofprijs.
Bekijk onze zakelijke tankpas vergelijkings tabel en vraag direct een tankpas aan.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veeal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.
Ik wist inderdaad niet dat het ook mogelijk is een tankpas te gebruiken zonder dat je gelijk een heel wagenpark moest hebben. Zelfs bij Tom de Ridder dacht ik dat je minstens een paar man personeel moest hebben.
Ik vroeg me af of de auto en de tankpas op dezelfde BV dienen te staan.
Ik heb vanuit m’n beheer BV een auto gekocht. Nu ga ik met een aantal andere een werkmaatschappij oprichten en iedereen koopt zelf z’n auto. Kunnen we tankpassen zonder problemen op de werkmaatschappij zetten.
Dag Rene, voor een zakelijke tankpas is voor de incasso een zakelijke rekening nodig. De brandstofkosten die geboekt worden moeten wel te maken hebben met de activiteiten die behoren bij de (in dit geval) BV. Mijn advies is om de tankpas(sen) op naam van de werkmaatschappij aan te vragen.