fbpx

Wat is belangrijk voor zinvol smartphone gebruik?

FAQ smartphone gebruik

Een smartphone is nuttig gereedschap voor de ondernemer. Mits het goed gebruikt wordt. Het smartphone gebruik wordt bepaald door hardware, het abonnement en apps die op zo’n stukje hoogwaardige techniek draait.
Wat is een smartphone?

wat is een smartphone

U kent vast wel het bekende deuntje dat vanaf 1992 veelvuldig op straat, winkel en op de zaak te horen was. Nokia lanceerde toen de mobiele telefoon, een (flink) apparaat waarmee u draadloos kon telefoneren. De radio communicatie was digitaal (UMTS en GSM-3G)  en met name bedoeld voor spraak en sms. Maar wat is een smartphone geworden zonder de besturings systeem? Een kort overzicht.

 

Doorbraak bij de introductie van de iPhone

Omdat chips steeds kleiner en krachtiger werden, ontwikkelde de mobiele telefoon zich tot een smartphone. Dat is een telefoon met uitgebreide computer mogelijkheden, maar zonder uitgebreide fysieke knoppen en toetsen. Volgens wikipedia stamt de eerste smartphone uit 1996, maar de doorbraak kwam na introductie van de iPhone van Apple in 2007. Steve Jobs had daar zo’n eigen stijl in en is daar mee legendarisch mee geworden. Want wat is een smartphone zonder Steve Jobs?

 

Download gratis 27 handige apps

Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers

Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is doet hij (zij!) zaken wanneer hij dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.

 

 

 

Opbouw van de 200 gram wegende apparaatje

Met een smartphone kunt u niet alleen bellen en sms’en maar ook volop internetten, e-mailen, muziek luisteren en sociale media consumeren. Dit komt ook omdat de mobiele infrastuur sneller is geworden waardoor volop data (tekst, plaatjes, video) uitgewisseld wordt via het 4G/LTE netwerk. De globale opbouw van maximaal 200 gram wegende smartphone is

 • een microprocessor,
 • RAM werkgeheugen en (intern of extern) flashgeheugen
 • WiFi en bluetooth transceiver
 • gps-ontvanger
 • Camera (aan de voor-en achterkant)
 • LCD/TFT (enz scherm) tussen de 4 en 6 inch groot
 • SIM kaart (micro, nano)
 • microfoon en luidspreker om te bellen

Een smartphone heeft gemiddeld een dikte van tussen de 7 en 12 millimeter, terwijl er ook al smartphones van rond de 6,5 millimeter zijn.

 

Wat is een smartphone zonder besturings systeem

De smartphone hardware wordt na het opstarten aangestuurd door een zogenaamd besturings systeem (OS), zoals Android of iOS. Op elk OS heeft draaien eigen applicaties (apps) die onderling niet uitwisselbaar zijn. ANdroid Apps draaien niet op een iPhone bijvoorbeeld (en andersom). Bij aankoop van de smartphone is een OS en sommige apps al voor geïnstalleerd.

Naast dat de smartphone steeds krachtiger wordt, de infrastructuur ook steeds sneller.Want dankzij het mobiel internet (4G/LTE) kunt u overal online zijn. Op weg naar het werk, op kantoor, in de auto, trein of in het café. Kaarten, films zullen veel sneller laden als de draadloze verbindingen op de smartphones hogere snelheden bereiken. Met 4G/LTE in combinatie met de nieuwste chips kunnen download snelheden van 600 Mbps bereikt worden en upload snelheden van 150 Mbps. 5G beloofd veel meer.

 

Terug naar FAQ Smartphone

 

Welke 4G providers zijn beschikbaar?

4g providers

Het is al zes jaar geleden dat de 4G veiling is geweest. In 2012 hebben Vodafone, Tele2, T-Mobile en KPN de 4G frequenties gewonnen die nodig zijn voor de uitrol van het netwerk. Deze 4G providers hebben hun eigen 4G netwerk en bieden verschillende 4G abonnementen aan.

 

4G providers zonder eigen netwerk

Naast de genoemde 4G Providers zijn er ook 4G aanbieders die meeliften op hun netwerk. Bekende voorbeelden zijn Telfort en Simyo die beide meeliften op het KPN netwerk. Een andere is  Hollandse Nieuwe die samenwerkt met Vodafone.

 

In totaal 10 4G aanbieders

Naast de vier grote aanbieders, zijn er inmiddels tien telecom providers in Nederland. We zetten ze op een rij:

 • KPN
 • Vodafone
 • T-Mobile
 • Tele-2
 • Hollandse Nieuwe
 • Ben
 • Youfone
 • Telfort
 • Simyo
 • Simpel

Bij bovengenoemde 4G providers kan u bellen, smsen en internetten. Toch zijn providers heel verschillend waardoor de best passende provider voor iedereen anders is. Zelfs als je alleen zoekt naar de goedkoopste telefoonprovider ligt het aan je verbruik welke telefoonprovider daar het beste bij past. Bezoek onze zakelijk SIM only pagina met 26 verschillende abonnementen.

 

.

Wat zijn refurbished telefoons

Wat zijn refurbished telefoons

Verschil tussen tweedehands en refurbished telefoons

Op zoek naar gebruikte smartphone? Dikke kans dat u bij het zoeken naar tweedehands apparatuur al snel de term refurbished telefoons tegenkomt. Ook al worden deze kreten door elkaar heen gebruikt, ze betekenen niet hetzelfde!

 

Refurbished telefoons

Een refurbished smartphone is een toestel wat ooit als nieuw naar een klant is afgeleverd. Zo’n toestel wordt eerst gereviseerd en – steeds vaker automatisch – getest.  Problemen met bijvoorbeeld de batterij of het scherm zijn dan opgelost of zijn vervangen. Ook heeft u garantie op de apparatuur. Daardoor weet u vrijwel zeker dat deze smartphone werkt zoals het hoort.

 

Tweedehands

Tweedehands staat voor apparaat die vaak door een of meerdere (!) eigenaren zijn gebruikt. En deze zonder upgrades, vervangingen en aanpassingen aan u doorverkoopt. Zonder garantie. U koopt het op volledig eigen risico en eigen beoordelingsvermogen. Een pre is wel dat u kan onderhandelen over de prijs.

Meer weten over refurbished telefoons? Lees hier meer over in ons artikel 5 praktisch tips voor een tweedehands smartphone

 

Terug naar FAQ Smartphone
Word ik BKR geregistreerd bij een zakelijke abonnement?

Vanaf 1 mei 2017 krijgen klanten die een telefoon abonnement afnemen met een telefoon van €250 of meer een BKR registratie. Dit geldt met name voor de particulieren.

Er worden een aantal uitzonderingen gemaakt waarbij de klanten geen BKR registratie krijgen.

Want zakelijke klanten die een zakelijk mobiel abonnement afsluiten met een telefoon krijgen geen BKR registratie.

Hoeft u geen nieuwe smartphone, maar alleen een SIM only abonnement? Lees dan meer over de zeven voordelen van zakelijk SIM only abonnement.

 

Terug naar FAQ Smartphone
Wat is verschil tussen het 3G en 4G Netwerk?

4G Netwerk

Het 4G netwerk is vandaag de dag gemeengoed. De afkorting staat voor 4e Generatie en is de opvolger van 3G en is de huidige standaard voor mobiel internet. Het is op dit moment de nieuwste technologie op het gebied van mobiel dataverkeer. Maar de techniek staat niet stil, er lopen al volop proeven voor het 5G Netwerk.

 

Snelheden 4G netwerk 

Nog los van veel andere technische voordelen, is het allergrootste voordeel van het 4G netwerk de snelheid. De snelheid is goed te vergelijken met wifi. Met 4G is een theoretische download snelheid te halen van 50 a 60 Mbp/s. Wat dit in de praktijk betekent hangt – net als bij 3G – af van onder meer het bereik, het toestel dat je gebruikt en de drukte op het netwerk. In de praktijk is een snelheid van 20 Mbp/s realistisch, maar in vergelijking met 3G is dat al een enorme vooruitgang. Veel gebruikers zijn enthousiast en geven aan niets anders meer te willen. 

 

En 3G dan?

Met de komst van 3G waren we al blij dat we mobiel op het internet konden. De snelheid van 3G ligt tussen de 100 Kb en 10 Mb per seconde, meer dan een factor vijf trager dan het 4G netwerk. 

 

Betrouwbaarder

Het 4G netwerk is een stuk betrouwbaarder dan het 3G netwerk. Dat is vooral te merken in de trein, auto of op afgelegen plekken. Want waar het 3G netwerk bijna of helemaal uitvalt, is er met 4G nog steeds bereik. Natuurlijk merk je dat ook het 4G netwerk wel eens schommelt, maar over het algemeen heb je constant bereik.

 

T-Mobile 4G netwerk echt snel!

Uit een onderzoek in maart 2018 blijkt dat op dit moment T-Mobile in Nederland het beste 4G netwerk heeft als het gaat om snelheid en latency. Dit claimt OpenSignal in een artikel op Tweakers op basis van metingen met zijn app. T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone hebben hun 4g-netwerksnelheid in een half jaar tijd opgeschroefd. De gemiddelde van het 4G snelheid van T-Mobile is maar liefs 54,52 Mbit/s. De snelheid van KPN en Tele2 schommelt rond de 43 Mbit/s, terwijl Vodafone niet verder komt dan 33 Mbit/s. Op onze zakelijke abonnement pagina kunt aanbiedingen vinden van de genoemde providers. Als u gaat voor snelheid, dan weet wat u moet kiezen…

 

Terug naar FAQ Smartphone

 

Wat zijn de regels voor een smartphone van de zaak

In het verleden wilde de Belastingdienst alles weten wanneer een ondernemer een smartphone van de zaak in gebruik had. Tegenwoordig zijn ze soepeler en maakt het niet meer uit of uw dagelijks met uw zoon of dochter belt of puur en alleen zakenrelaties. De smartphone van de zaak dient echter wel noodzakelijk te zijn voor de uitvoering van het werk.

 

Sinds 2015 maakte onze Nederlandse Belastingdienst geen onderscheid meer tussen zakelijk en privé gebruik. De smartphone van de zaak is nu in principe niet belast. De smartphone van de zaak kan op twee manieren:

 1. Een smartphone die u als ondernemer gebruikt.
 2. Een Smartphone voor het personeel.  U blijft de eigenaar van het toestel als u een smartphone verstrekt aan een medewerker Dit geldt voor laptops en tablets.

 

Kosten smartphone van de zaak aftrekbaar

Beide manieren zijn onbelast voor de ondernemer. De kosten van een smartphone van de zaak zijn aftrekbaar van de winst. Dit zijn de abonnementskosten, gesprekskosten en het dataverbruik. Daarnaast mag je de btw verrekenen bij de aangifte omzetbelasting. Als uw apps aanschaft, dan is dat eveneens aftrekbaar. 

Dit geldt dus ook voor de kosten die een medewerker maakt. Zorg er wel voor dat de smartphone op naam van het bedrijf staat. Als hij op naam van je medewerker staat, moet u nog 21% btw betalen. Dit is handig als jij of je personeel voor het werk regelmatig contact hebt met klanten, collega’s en andere zakelijke relaties. 

 

SIM Only is ook aftrekpost

Als u een sim only-abonnement hebt en een nieuwe zakelijke smartphone koopt, dan mag is het eveneens aftrekpost. Voor de volledigheid, een mobiele telefoon voor privégebruik is uiteraard niet aftrekbaar. Of de telefoonkosten worden afgeboekt van een zakelijke rekening of van een privérekening, maakt voor de Belastingdienst niet uit. U kunt deze investering aftrekken van zowel de inkomsten- als omzetbelasting.

 

 
Download gratis 27 handige apps
 
Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers

Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is doet hij (zij!) zaken wanneer hij dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.

 

 

Aanschafprijs onder €450,-

Zakelijke kosten gaan van de omzet af en daardoor voelt de ondernemer ze minder. Bij apparatuur mag de ondernemer het bedrag niet in één keer afschrijven, maar over een periode van drie tot vijf jaar. De kosten tellen dus relatief zwaar mee in het eerste jaar.

Smartphones die minder dan 450 exclusief btw kosten, kan u als ondernemer wel in één keer afschrijven. Het is in dit geval ook slim om een maximale prijs voor een smartphone vast te stellen van bijvoorbeeld maximaal 450 euro. Binnen deze prijsklasse zijn er voortreffelijke nieuwe smartphones uit het midden segment van Huawei en Motorola of vlaggenschepen van een jaar oud zoals de HTC 10 en de Samsung Galaxy S7. Wij bevelen de webwinkel van Ritel aan vanwege hun scherpe prijzen en hoge klanten waardering (8,5) om daar een smartphone van de zaak te kopen.

 

Terug naar FAQ Smartphone
Wat zijn must have apps voor zakelijke rijders

De smartphone zonder apps is een kale telefoon. Er zijn tweede grote app winkels in de wereld: Apple en Google. In beide stores zijn miljoenen grappige, nuttige, (on)nodige apps aanwezig.

Gemiddeld heeft elke gebruiker meer dan 23 apps op zijn smartphone blijkt uit onderzoek. Bij het tien jarige jubileum van Apple App store is een onderzoek gedaan welke apps het meest gebruikt zijn de afgelopen tien jaar. Niet verrassend staat Facebook op de eerste plaats.

Welke zijn voor de ondernemer die veel op de weg zitten de echte must have apps?

 

 
Download gratis 27 handige apps
 
Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers

Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is doet hij (zij!) zaken wanneer hij dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.

 

 

Must have apps voor zakelijke rijder

Elke website heeft populaire pagina’s. Zo ook op deze website. In de top 10 staan de pagina’s over brandstof apps. Een overzicht van must have apps die het meest gebruikt en gedownload wordt. Deze apps helpen de berijder de goedkoopste tankstation in de buurt te vinden. Andere must have apps die op deze site uitgebreid komen zijn betaald parkeren apps en rittenregistratie apps

 

Terug naar FAQ Smartphone

 

Hoe kan ik mijn mobiele nummer behouden?

Tegenwoordig is mobiele nummer behouden een fluitje van een cent.

Want u kunt altijd het mobiele nummer behouden bij overstap naar een nieuw abonnement.

Als u bij je huidige provider voor een nieuw abonnement kiest, wordt je nummer automatisch meegenomen. Dat is logisch.

Wanneer u overstapt naar een nieuwe provider kan u ervoor kiezen of je je nummer wilt behouden.

Let wel op hoelang de opzegtermijn is bij je huidige provider. Meestal ligt de opzegtermijn bij zakelijk abonnementen op drie maanden.

Meer weten? Lees verder in een kort en overzichtelijk artikel hoe over mobiele nummer behouden, ofwel nummerbehoud.

 

Terug naar FAQ Smartphone

 

We kunnen niet meer zonder de smartphone. Het is een apparaat waar we bijna – sommige zijn het – aan verslaafd zijn.

Maar door verstandig smartphone gebruik kan je veel plezier ervaren van deze hoogwaardig stukje technologie!

Apple en Samsung stimuleren smartphone gebruik

De grote merken Apple en Samsung komen jaarlijks met nieuwe top modellen, met allerlei nieuwe extra’s. De schaduwzijde is de aanschafprijs. De magisch drempel van €1000,- is genomen en men schaamt zich niet voor om deze bedragen te vragen.

Aan de andere kant, die smartphones kunnen makkelijk jaren mee en je bent niet verplicht jaarlijks een nieuwe aan te schaffen. Het smartphone gebruik onder (zeker de startende) ondernemers met een tweedehands smartphone is hoog. Niets mis mee!

smartphone gebruik

Hoog smartphone gebruik door apps

Naast een keuze voor hardware, is een ook enorme wereld aan apps. Op deze website zijn er artikelen en eBooks te vinden (gratis aan te vragen via onze gratis download pagina) over onder andere apps.

In eerste instantie hebben wij geschreven over brandstof apps en is aparte pagina gepubliceerd met de meeste gebruikte brandstof apps waar u goedkoop kan tanken. Het is al meer dan honderden keren bezocht.

Maar er zijn meer handige apps voor ondernemers. Als je daar interesse in heeft, download dan ons eBook ’27 handige apps voor de ondernemer’

De wereld van smartphones en apps staan niet stil. Op deze pagina staan de meeste veelgestelde vragen over smartphone en apps netjes op een rij staan. Special voor jou om efficiënt smartphone gebruik te bieden!

Share This