De youngtimer als leaseauto is hip. In tegenstelling tot wat veel ondernemers misschien denken, zijn lang niet alle auto’s van de zaak gloednieuwe leaseauto’s.
Vandaag de dag worden steeds meer zogenaamde youngtimers aangeschaft als zakelijke auto. Dit zijn auto’s van minstens 15 jaar oud.
De moderne auto’s die de laatste jaren worden geproduceerd kunnen vaak nog jaren mee als ze de status van youngtimer hebben bereikt. Zeker als er goed en regelmatig onderhoud is uitgevoerd.
Het rijden van een youngtimer – ook een oldtimer – is financieel aantrekkelijk voor de zakelijke rijder. In dit artikel leggen we uit waarom.
1. De lagere bijtelling is aantrekkelijk
Het zakelijk rijden van een youngtimer heeft een belangrijk voordeel: Een auto die minimaal 15 jaar oud is heeft een lagere bijtelling dan een nieuwe of jongere gebruikte auto.
Voor de volledigheid, een auto van 25 jaar en ouder dan noemen we het pas een oldtimer. Deze definitie hanteert de belastingdienst ook voor de oudere bolides.
Voor oldtimers gelden soms gunstige belastingtarieven, afhankelijk van de leeftijd en brandstof. Maar voor youngtimers is met de (lage) bijtelling aantrekkelijk.
Een auto die minimaal 15 jaar oud is heeft een lagere bijtelling dan een nieuwe of jongere gebruikte auto.
1.1 Bijtelling over de dagwaarde
Je betaalt namelijk over een youngtimer slechts bijtelling over de dagwaarde. Bij een jongere auto, ook al is deze 4 jaar oud, betaal je altijd bijtelling bij je inkomen over de nieuwwaarde van de auto. Een essentieel verschil.
Nu heeft een nieuwe lease auto natuurlijk ook wel zijn voordelen. Denk daarbij aan het geringe onderhoud en het feit dat je voor een nieuwe lease auto een vast bedrag per maand betaalt en altijd in een representatieve auto bij je klanten komt voorrijden.
1.2 Vooral zzp’ers kiezen voor een youngtimer
Vooral zzp’ers kiezen voor een youngtimer. Deze auto’s worden vaak ook privé gebruikt en daarom niet als leaseauto geregistreerd.
Doordat zakelijke kilometers mogen worden afgetrokken van het inkomen kan de auto relatief goedkoop worden gereden. Voor zo’n auto geldt immers de lagere bijtelling bij het inkomen.
Daarom kiezen veel zzp’ers die de auto niet echt nodig hebben voor representatie vaak gebruik van de optie om een oudere auto te gebruiken voor hun zakelijke kilometers.
2. Het aantal youngtimers stijgt spectaculair
Volgens een onderzoek van het CBS groeit het aantal young- en oldtimers. Het laatste onderzoek is al wat jaartjes geleden, maar in 2018 telde het CBS 1,9 miljoen young- en oldtimers. Tien jaar daarvoor was nog ongeveer 900 duizend. Een forse toename dus.
De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink zal stijgen. Auto rijden wordt steeds duurder door stijgende belastingen en vooral de stijgende brandstofprijs.
2.1 Een youngtimer betekent lage bijtelling
Zakelijke rijders kunnen niet profiteren van lagere brandstofprijzen in het buitenland, omdat ze verplicht in Nederland moeten tanken om de btw te mogen aftrekken. Een financieel voordeel met tanken over de grens wordt daarmee weer teniet gedaan.
Door een youngtimer als lease auto te rijden profiteert het bedrijf van de lage bijtelling. De dagwaarde van een auto daalt de eerste jaren flink.
Daarna weliswaar minder, maar bijtelling betalen voor een auto die nieuw 25.000 euro kost of voor een youngtimer met een dagwaarde van 5.000 euro scheelt natuurlijk aanzienlijk.
2.2 Verschil in bijtelling
Voor een nieuwe lease auto’s is de bijtelling 8% (elektrische auto’s) of 22% van de nieuw prijs. Bij youngtimers is dat 35% van de dagwaarde. Bij oldtimers is er helemaal geen bijtelling.
Stel je gaat een auto leasen van 40.000 euro, dan is de jaarlijks bruto bijtelling 22%. Op jaarbasis een fors bedrag van 8800 euro per jaar.
Een vergelijkbare auto, zoals bovenstaande V70 van 15 jaar, heeft een dagwaarde van 8000 euro. Dan is de bijtelling 2800 euro per jaar. Tel uit je winst.
Natuurlijk zijn er wel verzekering- en onderhoudskosten, maar die zijn weer aftrekbaar van de winst.
3. Steeds meer zzp’ers en steeds meer zakelijke auto’s
Het aantal mensen dat ‘voor zichzelf begint’ stijgt nog steeds. Ondanks economische crisis van 2008 en meer recent de corona crisis heeft er al voor gezorgd dat veel mensen besloten om voor zichzelf te beginnen.
Deels uit frustratie, deels uit noodzaak omdat ze hun baan in loondienst verloren. Doordat het aantal zelfstandigen fors is toegenomen is ook het aantal zakelijke rijders flink gestegen.
Voor een youngtimer is de bijtelling 35% over de dagwaarde
3.1 Aanschaf via internet
Ook al hebben niet alle zzp’ers een lease auto die als zodanig is geregistreerd, zij rijden wel degelijk veel zakelijke kilometers in veel gevallen. Niet iedere zzp’er werkt immers aan huis. Klanten bezoeken of naar het bedrijf rijden waarvoor zij op dat moment werkzaam zijn is voor velen dagelijkse praktijk.
Als hiervoor een youngtimer wordt gebruikt kan dit de nodige financiële voordelen bieden. Zo’n youngtimer kun je gemakkelijk vinden omdat ze veelvuldig te koop worden aangeboden.
Je kunt vandaag de dag zelfs via internet een youngtimer als lease auto aanschaffen. Let daarbij goed op de leeftijd, want alleen als de auto echt 15 jaar oud is volgens de officiële papieren geldt de lagere bijtelling van de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde.
3.2 Zijn er ook nadelen aan een youngtimer?
Een youngtimers heeft al tijdje gereden, dus je bent waarschijnlijk meer kosten kwijt aan reparaties en onderhoud. Bovendien mis je de nieuwste veiligheidsopties van moderne auto’s, zoals dodehoekdetectie.
Ook rijden sommige auto’s minder zuinig en stoten ze meer CO2 uit. De hogere brandstofkosten en reparatiekosten kun je wél weer aftrekken van de winst.
Let wel op milieu zones, die in steeds meer in de grotere steden worden ingevoerd. Vooralsnog mogen de meeste youngtimers nog gewoon het centrum in, maar dat kan veranderen. Oude diesels zijn dan meestal het eerst de sigaar…



3.2 Welke youngtimer is populair?
Bij de aanschaf van een youngtimer verschillen natuurlijk de voorkeuren. Wat opvalt is dat met name Duitse en Zweedse klassiekers in trek zijn. Op de eerste plaats staat Volvo (de V70 bijvoorbeeld), met Mercedes op tweede plek (S-klasse). Vervolgens doet BWM en Volkswagen het ook goed.
Laat je bij de aankoop vooral leiden door je eigen voorkeuren. En ben je na een testrit helemaal overtuigd? Dan rijd jij straks als ondernemer met een fors fiscaal voordeel en een fraaie klassieker van de toekomst.
Als een aanschaf van een nieuwe leaseauto niet financieel haalbaar is, zou je kunnen nadenken om een youngtimer te leasen, zoals via FinancialLease.nl, klik hieronder op oranje button.
Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.
- Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
- Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
- Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
- Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
- Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
- Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
- Marktleider van nieuwe en jonge auto’s
Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.
- Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
- Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
- Lease contract is snel opzegbaar
- Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
- Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions
Klantentevredenheid is 8,4
Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!
- Scherpe tarieven
- Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
- Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
- Flexibele kilometerbundel
- De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
- Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
- Aangesloten bij Keurmerk Private Lease
Klantentevredenheid is 8,6

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.