fbpx
06-23703555 [email protected]
3 minuten leestijd

In tegenstelling tot wat veel ondernemers misschien denken, zijn lang niet alle auto’s van de zaak gloednieuwe leaseauto’s.

Vandaag de dag worden steeds meer zogenaamde youngtimers aangeschaft als zakelijke auto. Dit zijn auto’s van minstens 15 jaar oud.

De moderne auto’s die de laatste jaren worden geproduceerd kunnen vaak nog jaren mee als ze de status van youngtimer hebben bereikt. Zeker als er goed en regelmatig onderhoud is uitgevoerd.

Het rijden van een youngtimer is financieel aantrekkelijk voor de zakelijke rijder. In dit artikel leggen we uit waarom.

1. De lagere bijtelling is aantrekkelijk

Het zakelijk rijden van een youngtimer heeft een belangrijk voordeel: Een auto die minimaal 15 jaar oud is heeft een lagere bijtelling dan een nieuwe of jongere gebruikte auto.

Voor de volledigheid, een auto van 25 jaar en ouder dan noemen we het pas een oldtimer. Deze definitie hanteert de belastingdienst ook voor de oudere bolides. V

oor oldtimers gelden soms gunstige belastingtarieven, afhankelijk van de leeftijd en brandstof. Maar voor youngtimers is met de (lage) bijtelling aantrekkelijk.

Een auto die minimaal 15 jaar oud is heeft een lagere bijtelling dan een nieuwe of jongere gebruikte auto.

1.1 Bijtelling over de dagwaarde

Je betaalt namelijk over een youngtimer slechts bijtelling over de dagwaarde. Bij een jongere auto, ook al is deze 4 jaar oud, betaal je altijd bijtelling bij je inkomen over de nieuwwaarde van de auto. Een essentieel verschil.

Nu heeft een nieuwe lease auto natuurlijk ook wel zijn voordelen. Denk daarbij aan het geringe onderhoud en het feit dat je voor een nieuwe lease auto een vast bedrag per maand betaalt en altijd in een representatieve auto bij je klanten komt voorrijden.

1.2 Vooral zzp’ers kiezen voor een youngtimer

Vooral zzp’ers kiezen voor een youngtimer. Deze auto’s worden vaak ook privé gebruikt en daarom niet als leaseauto geregistreerd.

Doordat zakelijke kilometers mogen worden afgetrokken van het inkomen kan de auto relatief goedkoop worden gereden. Voor zo’n auto geldt immers de lagere bijtelling bij het inkomen. 

Daarom kiezen veel zzp’ers die de auto niet echt nodig hebben voor representatie vaak gebruik van de optie om een oudere auto te gebruiken voor hun zakelijke kilometers.

2. Het aantal youngtimers stijgt spectaculair

In 2017 stonden ruim 28.000 youngtimers als lease auto geregistreerd. Drie jaar eerder, in 2014, waren dat er nog iets meer dan 19.000 auto’s.

De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink zal stijgen. Auto rijden wordt steeds duurder door stijgende belastingen en vooral de stijgende brandstofprijs.

Zakelijke rijders kunnen niet profiteren van lagere brandstofprijzen in het buitenland, omdat ze verplicht in Nederland moeten tanken om de btw te mogen aftrekken. Een financieel voordeel met tanken over de grens wordt daarmee weer teniet gedaan.

Door een youngtimer als lease auto te rijden profiteert het bedrijf van de lage bijtelling. De dagwaarde van een auto daalt de eerste jaren flink.

Daarna weliswaar minder, maar bijtelling betalen voor een auto die nieuw 25.000 euro kost of voor een youngtimer met een dagwaarde van 5.000 euro scheelt natuurlijk aanzienlijk.

2.1 Verschil in bijtelling

Voor een nieuwe lease auto’s is de bijtelling 8% (elektrische auto’s) of 22% van de nieuw prijs. Bij youngtimers is dat 35% van de dagwaarde.

Stel je gaat een auto leasen van 40.000 euro, dan is de jaarlijks bruto bijtelling 22%. Op jaarbasis een fors bedrag van 8800 euro per jaar.
Een vergelijkbare auto, zoals bovenstaande V70 van 15 jaar, heeft een dagwaarde van 8000 euro. Dan is de bijtelling 2800 euro per jaar. Tel uit je winst.

3. Steeds meer zzp’ers en steeds meer zakelijke auto’s

Het aantal mensen dat ‘voor zichzelf begint’ stijgt nog steeds. De economische crisis van 2008 heeft er al voor gezorgd dat veel mensen besloten om voor zichzelf te beginnen.

Deels uit frustratie, deels uit noodzaak omdat ze hun baan in loondienst verloren. Doordat het aantal zelfstandigen fors is toegenomen is ook het aantal zakelijke rijders flink gestegen.

Voor een youngtimer is de bijtelling 35% over de dagwaarde

Ook al hebben niet alle zzp’ers een lease auto die als zodanig is geregistreerd, zij rijden wel degelijk veel zakelijke kilometers in veel gevallen. Niet iedere zzp’er werkt immers aan huis. Klanten bezoeken of naar het bedrijf rijden waarvoor zij op dat moment werkzaam zijn is voor velen dagelijkse praktijk.

Als hiervoor een youngtimer wordt gebruikt kan dit de nodige financiële voordelen bieden. Zo’n youngtimer kun je gemakkelijk vinden omdat ze veelvuldig te koop worden aangeboden.

Je kunt vandaag de dag zelfs via internet een youngtimer als lease auto aanschaffen. Let daarbij goed op de leeftijd, want alleen als de auto echt 15 jaar oud is volgens de officiële papieren geldt de lagere bijtelling van de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde.

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Aanbod van gemiddeld 70.000 (bedrijfs)auto’s
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

forward-lease

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6