5 minuten leestijd

Een auto is belangrijk voor veel ondernemers. Het is mogelijk om een auto op naam van de zaak te kopen of om de privé auto zakelijk in te zetten. De mate van het zakelijke rijden bepaalt de autokosten per maand. Maar ook voor de btw en de inkomstenbelasting. We delen graag hoe het zit want sinds 2008 zijn de autokosten met 35 procent gestegen.

1. Een auto op naam van de zaak

Wanneer je een auto van de zaak hebt is het dus onderdeel van het ondernemersvermogen. De kosten van een auto zijn aftrekbaar van de winst. Onder autokosten per maand vallen onder meer:

 • brandstof,
 • onderhoud,
 • tankpas,
 • banden,
 • parkeer- en tolkosten,
 • olie,
 • koelvloeistof
 • andere kosten voor de auto.

Wanneer de auto op naam het bedrijf staat dan zijn alle kosten aftrekbaar van de winst en de voorgeschoten btw mag je netjes terugvorderen. Voor een privé auto geldt dat niet (zie onder)

1.1 De btw bij een auto op naam van het bedrijf

Wanneer je de btw terug wilt vorderen dan moet je rekening houden met de regels van de belastingdienst. De gemaakte kosten moeten te leiden zijn naar je onderneming.

En de betalingen moeten daarnaast aantoonbaar door het bedrijf gedaan zijn. Je kunt dit het beste doen door de facturen op naam van het bedrijf te laten zetten en vervolgens via je zakelijke rekening te betalen. Jouw ‘zakelijke plastic’, zoals creditcard, tankpas of bankpas gebruiken kan ook.

Voor het tanken adviseren wij altijd een zakelijke tankpas te gebruiken. Sterker, gebruik nooit een bankpas of creditcard om brandstofkosten te betalen! want bankschriften worden niet geaccepteerd.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

1.2 Btw terugvragen lastig bij contant betalen

Als je bijvoorbeeld gaat tanken dan moet je niet contant betalen. Geen probleem zul je denken, gewoon even voorschieten. De belastingdienst kan dit zakelijk niet herleiden en zal het niet accepteren.

Daarom moet je met bankpas van je bedrijf of de creditcard op naam van het bedrijf betalen. Nog beter is de hierboven al genoemde tankpas te gebruiken, dat is de beste garantie om gedoe te voorkomen met de fiscus.

Dan kun je de kosten ook aftrekken van de belasting en de btw eenvoudig terugvorderen. En: over dat deel van de autokosten per maand heb je duidelijk overzicht!

1.3 Een kilometerregistratie en vergoeding per kilometer

Een kilometerregistratie is lastig sluitend krijgen. Als je in jouw eigen prive auto rijdt, dan is wel mogelijk om alle zakelijke kilometers te fiscaal op te voeren. Je kunt dit op twee manieren doen.

 • Je kunt 21 cent per kilometer vergoeden aan uzelf voor iedere zakelijk gereden kilometer.
 • Ook kan je 21 cent van de winst afhalen van iedere zakelijk gereden kilometer.

Let op: Je mag trouwens het woon-werk verkeer niet meetellen als zakelijke kilometers!

2. Je privé auto zakelijk gebruiken?

autokosten per maand bij een prive auto

Wanneer je eigen privé auto zakelijk gebruikt dan mag je sinds 2023 21 cent per kilometer rekenen (zie ook de website van de belastingdienst).

De kilometer vergoeding was sinds 2006 vergoeding bevroren, dus de aanpassing was hard nodig. De vergoeding wordt in 2024 iets hoger: 22 cent per kilometer. Nog lang kostendekkende, maar toch..

Ook mag je de btw, de brandstof, tankpas, het onderhoud, de autobanden, vloeistoffen en parkeerkosten opgeven. Maar het zijn autokosten per maand waarvan wel spelregels zijn verbonden.

Er zijn twee opties:

2.1 Optie 1: btw direct verrekenen

Je verrekent direct alle btw. De belastingdienst rekent dan een correctie van anderhalf procent van de cataloguswaarde van jouw auto. Je kunt dus alle btw aftrekken en bij de laatste aangifte – in januari van het voorliggende jaar – een correctie doorvoeren van 1,5% van de cataloguswaarde van de auto.

Deze forfait van 1,5% is niet van toepassing als je direct bij aanschaf van de privé auto de btw heeft afgetrokken. Dan geldt de eerste 5 jaar van het bezit 2,7% van de cataloguswaarde van de auto.

De cataloguswaarde van de auto is de waarde die deze heeft op het moment dat het kenteken deel 1 wordt afgegeven. De cataloguswaarde is dus eigenlijk de nieuweprijs die u betaalt voor de auto, inclusief btw, BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) en eventuele accessoires.

2.2 Optie 2: btw verspreid verrekenen

Wanneer het gunstiger is dan kun je de btw verrekenen op basis van de verhouding privé en zakelijk gereden kilometers. Een zakelijke kilometerregistratie is hierbij wel van belang.

Het is mogelijk om dit aan het einde van het jaar te doen en om zo uit te rekenen hoeveel kilometers je zakelijk en privé hebt gereden. De kosten van voor het bedrijf en het deel terug te vorderen btw kun je dan uitrekenen.

Bij privébezit van de auto zijn alleen de zakelijk kilometers aftrekbaar

Let wel op dat de kosten van het onderhoud, parkeren, brandstof en andere autokosten per maand niet zakelijk af te trekken zijn. Dit komt omdat de auto het kenmerk ‘privébezit’ heeft. Deze kosten zijn allemaal verwerkt in de 21 cent per zakelijke kilometer welke je wel mag rekenen.

3. Een auto kopen voor de zaak en zo autokosten per maand drukken

Een auto speciaal voor het bedrijf kopen maakt het mogelijk om de aanschafkosten van de winst af te trekken. Het gebeurt op basis van afschrijving verdeeld over meerdere jaren. Je mag niet in een keer de totale kosten afschrijven of aftrekken.

3.1 Niet kopen maar een auto leasen?

Wanneer je aarzelt tussen auto leasen of kopen dan is het afhankelijk van de manier van leasen waarop je de kosten mag aftrekken.

Zo mag je bij operational lease de autokosten per maand in zijn geheel aftrekken. Bij een financial lease mag het deel van aflossing afgetrokken worden van de winst, lees daar meer over in het uitgebreide artikel over wat financial lease is. Daarnaast is occasion lease ook een groeiende trend onder ondernemers aan het worden.

De redenen zijn de serieus lagere autokosten per maand en de kortere looptijd. Wij werken nauw samen met drie lease maatschappijen, waaronder FinancialLease.nl een lease formule gericht op zzp en mkb, die onder andere +90.000 occasions kan aanbieden!

Wanneer je kunt aantonen, dat je niet meer dan vijfhonderd kilometers per jaar privé rijdt dan is er geen bijtelling. Je moet dit aantonen met een sluitende rittenadministratie.

Dat kun je handmatig doen, of met handige rittenregistratie app of met rittrenregistratie inbouw oplossingen.

 • Koop : €5,- per maand, eenmalig kosten €145,-
 • Lease:  €10,- per maand, all-in
 • Eerste 3 maanden gratis via onze site
 • Rittenregistratie, inclusief straat parkeren app
 • Bij uitstek geschikt voor zzp’er
 • Plug & Play installatie en gebruik
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’

Bestel nu v.a. €5,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

Cartracker - dongle

Score
8,5

 • Automatische kilometerregistratie
 • Al meer dan 20.000 zakelijke gebruikers 
 • Fiscusproof, inbouw systeem heeft keurmerk RitRegistratieSystemen 
 • Altijd en overal inzicht (gratis app + webportaal)
 • Te koppelen aan MoveMove pas
 • Straat parkeren zonder transactiekosten
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’ 

Bestel nu v.a. €5,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

Cartracker - dongle

Uniek: plug & play, met straatparkeren

3.3 Wat is beter voor de autokosten per maand: Zakelijk of privé rijden?

Wanneer je meer dan 500 kilometer ieder jaar privé rijdt dan mag je kiezen of de auto zakelijk ingezet wordt of privé. Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt dan blijft het daar bij.

Kies dus verstandig. De keuze wordt bij de eerste digitale inkomstenbelasting aangifte gedaan en is onherroepelijk. Stel je gaat je privé auto zakelijk gebruiken, dan…

4. De auto privé aanschaffen

De auto privé houden betekent dat je een deel van de autokosten van de winst mag aftrekken. Je kunt bijvoorbeeld geen btw aftrekken bij de aankoop. Wel mag je de btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken.

Let op: dat mag alleen voor zover de auto voor de onderneming gebruikt wordt.

Wel kan je per zakelijke kilometer 19 cent van de winst aftrekken, mits je de bovengenoemde rittenregistratie bij houdt.

Het is een interessante vergoeding wanneer u veel zakelijke kilometers maakt en helpt om de autokosten per maand te verlagen.  Aan de andere, deze 19 cent is niet echt kostendekkend. Een een meer realistisch bedrag is het dubbele, rond de 40 cent per kilometer, maar daar wil de politiek nog niet aan.

Je kan zelf berekenen wat voor jou het voordeligste is. Het is onder andere afhankelijk van welke brandstof je auto gebruikt, de hoeveelheid wegenbelasting en verzekeringen kosten en hoeveel onderhoud je hebt.

5. De auto via je bedrijf kopen

Als ondernemer mag je de btw aftrekken van de kosten van de auto. Je mag ervoor kiezen of de auto privé of zakelijk is. Het voordeel is dat je de btw en de autokosten mag aftrekken.

Het is echter wel zo, dat je het privégebruik moet vergoeden door fiscale bijtelling. Na 2018 is dat 4% of 22%. Gebruik onze bijtellingscalculator om dit direct uit te rekenen.

5.1 Lage autokosten per maand door financial lease

Leasen, zeker occasionlease, is een aantrekkelijk alternatief. Bij de al genoemde FinancialLeae.nl is dit flexibel. volledig digitaal aan te vragen én heel voordelig. Klik op onderstaande button om daar meer informatie over te vinden.

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
 • Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

 

FinancialLease.nl - blog

Klantentevredenheid: 9,5

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This