Wat is een tankpas? Voor de (startende) ondernemer, stichting of vereniging
Wat is een tankpas?
We krijgen regelmatig de vraag: wat is een tankpas? En wat zijn de voor-en nadelen?
1. Wat is een tankpas in het kort
Er zijn meerdere benamingen voor een tankpas, brandstofpas, tankcard of tankkaart.
De pas is een van de betaalmethoden waarmee verschillende soorten brandstof betaald kan worden bij een tankstation. Vaak betaald men de gewone pompprijs, soms wordt er extra korting verstrekt of in combinatie.
2. Verschillende soorten gebruikers van een tankpas
Wat is een tankpas is, is afhankelijk van het type gebruiker:
- Consumenten of particulieren die op basis van een spaarsysteem korting ontvangen op de getankte brandstof.
- Werknemers die van hun werkgever een leaseauto hebben ontvangen en op kosten van de werkgever kunnen tanken.
- Ondernemers die een auto op naam van de onderneming hebben staan. Brandstofkosten zijn dan onderdeel van de autokosten en fiscaal aftrekbaar. Een zakelijke tankpas is eveneens aftrekbaar.
- Stichtingen of verenigingen die ingeschreven staan bij het KvK. De gebruikers kunnen op kosten van de stichting of vereniging uitgaven doen die met tankpas betaald mogen worden.
In Nederland zijn (aantoonbare) autokosten fiscaal aftrekbaar voor ondernemers, stichtingen en verenigingen.
Om die reden wordt de tankpas het meest gebruikt door kleine (zzp, vof) en middelgrote (mkb) ondernemers.
Een uitgebreid artikel ‘Wie en welke organisaties een zakelijke tankpas mogen gebruiken’ staat in onze kennisbank.
Elke twee of vier weken ontvangt de organisatie op wiens naam de zakelijke tankpas staat een verzamelfactuur van de tankpas aanbieder.
Alle gemaakte kosten en de betaalde btw zijn daarop gespecificeerd. Naast brandstofkosten is het ook mogelijke andere diensten te betalen met een tankpas bijvoorbeeld een parkeergarage of een wasstraat. Welke extra diensten betaald worden is afhankelijk welke type tankpas aangeschaft wordt.
3. Merkgebonden versus universele tankpas
Er zijn merkgebonden tankpassen en universele tankpassen.
Het woord zegt het: een merkgebonden pas kan gebruikt worden bij een of meerdere brandstofmerken. Dat is gelijk het nadeel van een merkgebonden tankpas zoals van Shell of Q8. Er kan alleen getankt kan worden bij het desbetreffende merk. Eveneens kunnen minder diensten afgerekend worden dan met een universele tankpas.
Met een universele tankpas kan veelal landelijk getankt worden. Zoals gezegd, een voordeel van een universele tankpas is het kunnen betalen van extra diensten. Je kunt daarbij denken aan de autowasstraat (carwash), de parkeergarage een taxi, of het OV. Maar ook de tol of pechhulp en bij sommige zelfs het klein onderhoud bij de Kwik-fit en vakgarages. Lees ons artikel ik zoek een zakelijke tankpas met verdere uitleg van mogelijkheden.
4. Wat een tankpas is heeft te maken de vele voordelen
Het grote voordeel van een zakelijke tankpas is dat de eigenaar regulier een verzamelfactuur ontvangt. Daarop staat een overzicht van de gemaakt autokosten en de betaalde btw. Voor een btw plichtig organisatie kan hierdoor de btw eenvoudige teruggevraagd worden. Dat is al snel €15,- per tankbeurt.
Het verzamelen, bewaren en administratief verwerk van losse tankbonnen is daarmee overbodig geworden. Daarom kiezen veel ondernemers dan ook een zakelijke tankpas vanwege het gemak. Met één pas – die wel op naam van de onderneming, stichting,vereniging moet staan – worden de zakelijke autokosten betaald.
Een tankpas voor particulieren biedt met name een kosten voordeel dat kan oplopen tot tientallen euro’s per jaar.
5. Nogmaals wat is een tankpas?
Op deze website worden diverse tankpassen met elkaar vergeleken. Vooral voor ondernemers biedt een zakelijke tankpas voordelen en het meeste gemak:
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén (fiscusproof) verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Goedkoper tanken en gegarandeerde de btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.