Wil je een lease auto zakelijk aanschaffen?
FAQ lease auto zakelijk
Wat is het verschil tussen financial en operational lease?
Financial lease
Dit is leasevorm waarbij de financier ofwel kredietverstrekker (leasemaatschappij) juridisch eigenaar blijft gedurende de leaseperiode. De kredietnemer (koper) wordt economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Het bedrijfsmiddel komt volledige in eigendom wanneer de betaling (rente + aflossing) van de laatste termijn is voldaan.
Het voordeel van deze lease constructie is dat het bedrijfsmiddel op de balans staat en dus bij het eigen vermogen wordt opgeteld. In veel gevallen heb je dan recht op investeringsaftrek, afschrijving-, én renteaftrek.
Over al je uitgaven kunt u de betaalde BTW terug vragen. Financial lease wordt vaak gebruikt door startende ondernemers en ZZP’ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen en daarnaast is een lease-aanvraag relatief snel geregeld. Samenvattend:
Financial lease: U koopt een bedrijfsmiddel en betaalt een vast bedrag van rente en aflossing per maand.
Operational lease
De meest voorkomende vorm van leasen is operational lease en meestal is dit van toepassing op auto’s. Operational lease is een vorm van lange termijn huur.
In dit geval blijft de verhuurder ofwel de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van de geleaste goederen, waardoor uw het beheer en risico’s uit handen geeft.
Het geleaste object is daardoor geen eigen vermogen en staat dus niet op uw balans. U betaalt maandelijks de btw en u bent verantwoordelijk voor de kosten van het gebruik. Aan het eind van de leaseovereenkomst is er een restwaarde. Wanneer die is betaald, word je eigenaar van het bedrijfsmiddel. Samenvattend:
Operational lease: Je huurt een bedrijfsmiddel voor een vast bedrag (rente en aflossing) per maand. Aan het eind van de leaseperiode kun je het object teruggeven, over te nemen of de huurperiode te verlengen.
Financial lease meest aantrekkelijk voor de cashflow
Deze lease constructie is het meest aantrekkelijk omdat je het werkkapitaal vrij houdt om tegenvallers op te vangen of om ergens anders in te investeren.
Het nadeel is dat u wel wat meer (rente) betaalt wanneer u het bedrijfsmiddel direct zou aanschaffen. Hoe kunt u als ondernemer het maandbedrag in de hand te houden? Er zijn een paar opties:
- Looptijd zelf bepalen. Een leaseovereenkomst heeft een minimum looptijd van twee jaar, maar is nooit langer dan de economische levensduur van het bedrijfsmiddel.
- Inbreng eigen geld: Zo kun je het maandbedrag terugbrengen. Je kunt hetzelfde doen als je voor een slottermijn (te betalen resterend eindbedrag) kiest.
In een uitgebreid artikel ‘Is autolease voor zzp verstandig of toch kopen‘ wordt het verder uitgelegd, inclusief rekenvoorbeelden.
.
Wat zijn de voordelen van operational lease?
Er zijn veel goede redenen om voor deze leasevorm te kiezen:
- Geen grote investering nodig voor nieuwe auto.
- Professionele indruk maken op klanten.
- Bedrijfsauto is geen kostenpost op je balans.
- Zeer overzichtelijk door vast bedrag per maand.
- Geen onderhouds-, reparatie- en verzekeringskosten.
- Geen onvoorziene kosten.
- Inclusief schadeafhandeling, pechhulp en vervangend vervoer.
Operational lease is veelal iets duurder dan financial lease, maar ontzorgt de gebruiker, omdat alles is geregeld.
Wat zijn de financial lease voordelen?
Een financial leasecontract afsluiten is niet zomaar iets. Je gaat een financiële verplichting aan voor meerdere jaren. Daarom wil je dit goed geregeld hebben onder de juiste voorwaarden. Financial Lease.nl is een lease maatschappij die wij van harte aanbevelen.
Het is een transparante organisatie met korte lijnen. Geen callcenter of keuzemenu’s. Bij hun kom je direct in contact met experts op het gebied van financial lease. Ze helpen elke ondernemer de juiste keuze te maken. Juist daarom is Financial Lease is een unieke aanbieder van financial lease met een groot aanbod!
Acht belangrijkste financial lease voordelen
- Als ondernemer komt u niet voor verrassingen te staan. Er is sprake van een vaste rente en een vast termijnbedrag.
- Je kunt gewoon investeren in uw organisatie, zonder verlies van liquiditeit (cashflow)
- De auto staat op de balans van de onderneming. Hierdoor profiteer je van fiscale faciliteiten, zoals subsidies en de investeringsaftrek.
- Je hebt recht op terugvordering van de BTW over de maandelijkse termijnen.
- De mogelijkheid is aanwezig om de maandelijkse termijn te verlagen, middels een slottermijn of een aanbetaling.
- Je leaseaanvraag en acceptatie is mogelijk zonder het aanleveren van jaarcijfers.
- Aan het einde van de looptijd bent je eigenaar van de auto of de bedrijfswagen.
- Het is mogelijk om een jong-gebruikte occasion te leasen. Hier ‘is de kop vanaf’ en daardoor ben je gunstig uit. Daarnaast kan je weinig onderhoud verwachten aan een jong-gebruikte auto.
Financial lease voordelen voor starters, zzp en mkb
Vaak wordt aan grote bedrijven gedacht bij zakelijke auto lease. Niets is minder waar. Bij Financial Lease.nl komen starters en zzp’ers in aanmerking voor een financial leasecontract. Occasion lease is ook een optie, een populaire trend onder ondernemers.
Financial Lease.nl biedt op hun website regelmatig duizenden occasions aan. Het aanvraag gaat volledig digitaal, een unieke service
Kortom, waar wacht je nog op? Maak nu alvast – vrijblijvend – een leaseberekening.
Wat is de bijtelling bij Financial Lease?
Als we in de zakelijk auto lease wereld en proberen de fiscus te volgen dan met zekerheid te zeggen dat het wel heel verwarrend is. De afspraken omtrent de bijtelling regelingen zijn alles behalve stabiel.
De afgelopen jaren is hierin wel zoveel gewijzigd dat u zich er echt in moet verdiepen om te controleren welke o.a. bijtelling regeling voor uw leaseauto van toepassing is. Op deze site is er regelmatig over geschreven (zie autolease wiki in onze kennisbank), maar we proberen de essentie hier weer te geven.
Verschillende bijtelling schalen
Inmiddels zijn er groot aantal bijtellingspercentages in Nederland (geweest). Leuker kunnen ze het niet maken…
Veel ondernemers denken dat de bijtelling regeling enkel geld wanneer ze een auto leasen. Niets is minder waar. Want of u nu operationeel lease, financial lease of de auto zakelijk koopt, voor elke zakelijke auto is bijtelling verschuldigd.
De afgelopen jaren zijn maar liefs negen verschillende percentages actueel geweest: 0%, 4%, 7%, 14%, 15%, 21%, 20%, 22%, 25%
Daarnaast is er nog een bijtelling regeling voor youngtimers van 35% maar dat is dan weer over de dagwaarde van de auto.
Gelukkig is het vanaf 1-1-2017 een stuk eenvoudige geworden en kennen we voor voertuigen vanaf bouwjaar 2017 nog maar 2 bijtellingen te weten de 4% en de 22%, de rest van de bijtellingspercentages zullen binnen 60 maanden na 1-1-2017 verdwijnen. Een kort overzicht…
O% bijtelling regeling
Als de datum (deel een) eerste registratie voor 31-12-2013 met een co² uitstoot van 50 gram of minder per km is, dan heeft geen u geen bijtelling. Deze auto’s hebben tot 60 maanden na eerste registratie een bijtelling van 0%.
Na 61 maanden komt de korting te vervallen en moet u de bijtellingscategorie toepassen van na 1-1-2017. 4% of 22% bijtelling.
Vanaf februari 2019 zal deze categorie dus helemaal niet meer voorkomen. Dit is ook meteen de eerste die zal verdwijnen.
4% bijtelling regeling
De 4% categorie blijft bestaan (?). Vanaf bouwjaar 2017 zal deze gelden voor alle voertuigen zonder uitstoot (volledig elektrische auto’s). Deze bijtelling kent een maximale duur van 60 maanden na datum eerste registratie en is enkel van toepassing op de eerste € 50.000,- van de consumentenprijs (incl btw).
Wanneer een auto daarboven komt moet u over de rest gewoon 22% bijtelling voldoen.
7% bijtelling regeling
Deze categorie kennen we voor een datum deel I in 2014 en in 2015. De looptijd is 60 maanden na datum eerste toelating van da auto. Het is van toepassing op alle voertuigen in deze twee bouwjaren met een uitstoot vanaf 1 tot 50 gram CO² per kilometer.
Deze regeling verdwijnt dus op 1-2-2021 daarna vallen deze voertuigen onder de 22% bijtelling.
14% en 15% bijtelling schalen
Deze regelingen bestaat al een aantal jaren en hebben uiteindelijk tot en met 2015 gelopen. Daarin werden de CO² eisen wel jaarlijks aangescherpt en was de brandstof ook nog beslissend hier.
Dat maakt de regeling complex. Na de 60 maanden (datum deel I) komen deze auto’s ook onder de 22% te vallen. De laatsten zullen dus uitlopen op 1-2-2021.
20% bijtelling regeling
Deze is weer net zo ingewikkeld als de 14% regeling en kent ook weer een jaarlijkse aanscherping van de CO² eisen. De CO2 laat ik voor leesbaarheid achterwege.
Maar na 2015 werd het voor alle brandstoffen 82 tot 110 gram CO² uitstoot per kilometer. Ook voor deze regeling zal de laatste uitloop op 1-2-2021 zijn en alles weer met de bekende looptijd van 60 maanden na datum deel één.
21% bijtelling regeling
Deze regeling heeft maar een jaar gekend: 2016. Het was van toepassing voor een looptijd van 60 maanden na eerste toelating van de auto’s met een uitstoot tussen de 50 en 106 gram CO² per kilometer ongeacht de brandstof.
22% bijtelling regeling
Eindelijk is gelijkheid in de bijtellingen gekomen en komt er een einde aan de jungle van alle regelingen. De afgelopen jaren was het overheids beleid van bijtelling gestuurde aankopen. Dat is voorbij.
Zakelijk rijden in auto’s worden meer gekozen worden op basis van emotie. Vooral voor de occasion markt van 2021 een verademing. Wat er vooral de laatste 3 jaar aan lease auto’s werd uitgekozen is zo’n beetje allemaal hetzelfde en dat gaat vreemde prijzen opleveren in de occasion markt.
22% bijtelling kennen we vanaf 2017 en geldt voor alle voertuigen die meer dan 0 gram CO² uitstoot per gereden kilometer.
25% bijtelling regeling
Dit was het basis tarief voor de bijtelling van alle auto’s tot 1-1-2017, het vervelende is dat het basis tarief wel verlaagd is naar 22% maar dat de Fiscus ook in deze de 60 maanden regel toe past.
35% bijtelling of youngtimer regeling
Dit is een regeling voor Youngtimers. Als u een voertuig rijdt van 15 jaar of ouder hoeft u maar 35% van de dagwaarde bij te tellen. Het percentage mag dan wel hoog zijn, vaak is de dagwaarde van zo’n auto maar enkele duizenden euro’s.
Hierdoor is het een wel erg aantrekkelijke regeling voor die gene die een klassieke auto zakelijk wil rijden. Lees ons artikel ‘Waarom is een youngtimer populair als zakelijke auto’ als je er meer over wilt weten.
Wat is bij aftrekbaar bij Financial Lease?
Bij een Financial Lease contract heeft u het economische eigendom. Dat betekent dat u voor de fiscus wordt aangemerkt als eigenaar van de auto. U activeert de auto tegen investeringswaarde op de balans van uw onderneming door de factuur op te nemen in uw boekhouding.
Wanneer het een BTW auto betreft boekt u direct het terug te vorderen BTW bedrag in waardoor deze in de eerst volgende aangifte verrekend zal worden met de fiscus.
Wanneer u een Marge auto leaset en of u een niet BTW plichtige ondernemer bent, boekt u de gehele factuur als volledige investeringswaarde. Het bij behorende financial lease contract wordt als passiva ingeboekt waarmee het openstaande crediteuren saldo wordt opgeheven.
Meer weten over autolease? Ga naar onze wiki, de meeste complete kennisbank over autolease!
Is de betaalde (financial lease) rente fiscaal aftrekbaar?
Ja dat is mogelijk. Een keer per jaar (of maandelijks aan de hand van een amortisatieschema) boekt uw accountant de betaalde lease rente van de passiva (bruto lease bedrag) over naar de kosten. Lease rente kosten van een lease contract zijn directe bedrijfskosten.
De boeking van de rente gaat ten kosten van uw bedrijfsresultaat waardoor u hierover geen inkomsten belasting betaald.
Bij een Financial Lease auto is de betaalde rente en afschrijving fiscaal aftrekbaar omdat het beide afschrijvingskosten zijn. Lees hierover meer in het artikel is autolease verstandig of niet.
Economisch eigendom
Bij een Financial Lease contract word je het economische eigenaar van de auto. Door de fiscus wordt je aangemerkt als eigenaar van de auto. Je activeert de auto tegen investeringswaarde op de balans van uw onderneming door de factuur op te nemen in je boekhouding.
BTW en lease rente
Wanneer het een BTW auto betreft boek je direct het terug te vorderen BTW bedrag in waardoor deze in de eerst volgende aangifte verrekend zal worden met de fiscus. Wanneer je een Marge auto leaset en of u een niet BTW plichtige ondernemer bent, boekt u de gehele factuur als volledige investeringswaarde.
Het bij behorende financial lease contract wordt als passiva ingeboekt waarmee het openstaande crediteuren saldo wordt opgeheven. In beide gevallen bij de lease rente gewoon aftrekbaar!
Wat is fiscale bijtelling bij een tweedehands auto?
De fiscale bijtelling wordt geheven over de cataloguswaarde (ofwel de nieuw waarde) van de auto.
Wat soms gedacht wordt dat de huidige tweedehands dagwaarde de grondslag is voor de bijtelling. Dat is dus (helaas…) niet waar.
Wat is het verschil tussen een BTW en een marge auto?
Een marge auto is een auto waarop een bedrijf of instelling geen BTW kan verrekenen. Zodra een auto ingekocht of gefactureerd wordt aan een particulier persoon, kan de BTW niet meer worden verrekend en is de auto een zogeheten “marge auto”. De BTW kan op een marge auto niet teruggevorderd worden door bedrijven.
Als een auto eenmaal een marge auto is, kan deze niet meer een BTW auto worden. Je kunt dan geen BTW meer terugvragen.
Een nieuwe auto is in beginsel een BTW auto.
Samengevat (alleen voor zzp & mkb) en niet voor particulieren
- De BTW kan je terugvorderen bij en BTW auto, maar niet bij een marge auto
- Een marge auto kan en mag je financieel leasen
- Bij een marge auto kan je 100% van de aanschafwaarde financieren, bij een BTW auto moet de BTW aanbetaald worden (maar is direct terug te vorderen)
Je kan als ondernemer een marge auto financial leasen. Dat lijkt in eerste instantie niet interessant, maar je hoeft geen BTW voor te schieten bij een marge auto. Je kunt gewoon 100% van de waarde van de auto financial leasen.
Een paar rekenvoorbeelden:
BTW auto leasen
Stel je gaat een BTW auto financial leasen en die kost € 20.000,- inclusief BTW.
Dan is het BTW bedrag afgerond € 3.471,-
Het restant is te financieren middels financial lease (omdat je de BTW dient aan te betalen).
Je bent dus € 3.471,- aan het voorfinancieren en dat is geld waar je dus niet mee kan ondernemen.
Marge auto leasen
Maar wat als het een marge auto zou zijn die € 20.000,- kost?
Dan hoef je die € 3.471,- niet voor te financieren en kun je gewoon € 20.000,- in financial lease krijgen.
En dan kun je die liquide middelen binnen je bedrijf houden.
1. Waarom een lease auto zakelijk aanschaffen?
Nederlandse personenauto’s legden volgens het CBS in 2019 een record aantal kilometers af: ruim 122.5 miljard. Een deel is zakelijk, al of niet met een lease auto.
Leasen kun je vergelijken met huren. De leasemaatschappij koopt de auto en jij of je bedrijf betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik. Rijd je relatief veel privé, dan is auto lease zakelijk een aanrader.
Zelfstandig ondernemers (starter, zzp, vof, mkb) gebruiken veelal financial lease in geval ze een lease auto zakelijk gaan aanschaffen.
Het is een zakelijke leasevorm waarbij een auto van de zaak gefinancierd wordt door de leasemaatschappij. Veel wordt gedacht dat leasen alleen voor grote bedrijven aantrekkelijk is, maar dat is niet waar. Ook voor zzp’ers is deze leasevorm erg geschikt, vanwege de fiscale aftrek mogelijkheden. Maar het is afhankelijk van de leasevorm.
1. Drie leasevormen om een lease auto zakelijk te gebruiken
Er bestaan drie verschillende leasevormen:
- Operational lease: Hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.
- Financial lease: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, maar wel zelf het onderhoud regelen.
- Private lease: Voordeliger bij weinig privé kilometer. Geen bijtelling en zakelijk 0,19 cent/km aftrek.
Heb jij een vraag over deze populaire zakelijke autofinanciering? Dan vind je altijd het juiste antwoord op deze pagina!
1.1 Een lease auto zakelijk gelijk op de balans
De bedrijfsauto kun je als investering voor jouw bedrijf activeren op de balans. Het prettige voordeel is dat je kunt profiteren van onder meer investeringsaftrek.
Zo ben je met bijvoorbeeld financial lease direct economisch eigenaar van de bedrijfsauto. De financier heeft geen onderpand van je nodig, omdat de leaseauto fungeert als onderpand.
2. Financial lease heeft veel voordelen, omdat je
- Economisch eigenaar bent van de auto, daarom heb je recht op investeringsaftrek.
- Maandelijks een vast bedrag betaalt aan rente en aflossing.
- Jouw liquiditeit behoud zodat je kan blijven ondernemen.
- Bij Financial Lease.nl is de aanvraag geheel digitaal en kun je kiezen uit een groot aanbod van duizend auto’s
Lees verder in onze uitgebreide artikel over de voordelen van financial lease.
Of bezoek onze lease auto wiki met verdiepende artikelen of alle drie de leasevormen, maar ook artikelen over bijtelling. Hieronder zijn de 3 verschillende leasevormen kort samengevat.
Operational auto lease
- Je huurt de lease auto
- Geen recht op investeringsaftrek
- Termijnbedrag is all-inclusive
- Tankpas mogelijk
- Wel een kilometer beperking
- Na het contract auto overnemen of een nieuwe leaseauto aanschaffen
- Recht op btw terugvordering
- Bijtelling bij >500 privé km/jaar
Financial auto lease
- De lease auto staat op je balans
- Investeringsaftrek (KIA/MIA) kan
- Termijnbedrag: afschrijving en rente
- Jij betaald reparatie, onderhoud, verzekering, wegenbelasting
- Hoger slottermijn mogelijk
- Geen kilometer beperking
- Na het contract is de auto van jou
- Recht op terugvordering van de btw
- Bijtelling bij >500 privé km/jaar
Private auto lease
- Je huurt de lease auto
- Per zakelijk km 0,19 cent/km aftrek
- Geen recht op investeringsaftrek
- Termijnbedrag is all-inclusive
- Wel een kilometer beperking
- Na het contract auto overnemen of een nieuwe leaseauto aanschaffen
- Geen bijtelling