4 minuten leestijd

Nog niet zo lang geleden wilde iedereen een dikke lease auto kiezen. Door de steeds hoge fiscale bijtelling en het beperktere aanbod is het auto’s vergelijken minder (leuk) spannend geworden. Maar de hedendaagse leaserijder hoeft niet te treuren.

Er zijn meer vrijere leasevormen gekomen en daar kan jij als ondernemer slim gebruik van maken. Het is goed om daar kennis van te hebben, omdat we regelmatig beruchte misvattingen over leasevormen tegenkomen.
Maar in dit artikel beginnen we eerst  met de oorzaak waarom deze leasevormen zijn doorontwikkeld.

1. Leasemarkt 30% gekrompen

Leasen heeft financiële en organisatorische voordelen, maar toch stortte de markt de afgelopen jaren volledig in. De markt krimp was 30% in vergelijking met de topjaren. Hier waren een drietal belangrijke oorzaken voor die elkaar in (negatieve zin) versterkten:

 1. Allereerst de economisch crisis tussen 2008 en 2016.
 2. De stijgende fiscale heffingen van hybride auto’s
 3. De corona pandemie

Hierdoor werd de variatie in het lease auto kiezen een stuk kleiner. Goedkope, zuinige en kleine auto’s werd bepalend in auto’s vergelijken. Luxere bolides waar u veel kilometers mee kon rijden werd hierdoor moeilijker gemaakt.

Never waste a good crises

Maar ‘never waste a good crises’. Want door de drie genoemde oorzaken zijn ook weer (deels) nieuwe leasevormen gekomen waarmee een lease auto kiezen voordelig is EN je een mooiere auto kunt rijden. Wij hebben de vijf leasevormen op een rijtje gezet.

Wat is financial lease
Occasion lease interessant voor ondernemers.

Een tweedehands auto leasen is de nieuwe trend onder ondernemers blijkt uit onderzoek. De redenen zijn de serieus lagere kosten en de kortere looptijd. Lees meer over de mogelijkheden

2. Private lease – veel auto’s vergelijken

Private lease is hip. Met deze leasevorm zit je niet in de tang in een goedkoop of duurzaam raamcontract tussen het leasebedrijf en jij als werkgever. Met private lease kun je helemaal zelf jouw lease auto kiezen bij jouw zelfgekozen lease aanbieder.

Er is dus ruimte voor veel auto’s vergelijken. Je hebt daardoor meer controle over de soort auto die je krijgt, maar er zijn grenzen. Fraaie accessoires op je auto kosten natuurlijk wel geld.

Private lease is hip

Wel hebt je nu de kans om tijdens uw lease auto kiezen te onderhandelen over zwaardere motoren of het nemen van een cabrio bijvoorbeeld.

Bovendien is er geen fiscale bijtelling bij private lease, dit kan je wel honderden euro’s per maand schelen. In uw rol als werkgever zorgt u enkel voor een reiskostenvergoeding of een mobiliteitsbudget. Hiervan kan je de maandlasten en brandstof betalen.

auto's vergelijken

2.1 Nadelen private lease

Natuurlijk heeft ook private lease, net als alle leasevormen nadelen. De leaseovereenkomst is redelijk complex, met veel uitsluitingen en voorwaarden.

Ons advies om sowieso een second opinion te vragen aan een kenner.

Nog een nadeel is dat de lening in het BKR-register opgenomen wordt waardoor het latere leningen of hypotheken kan verhinderen.

Wanneer je ziek wordt kan het ook voorkomen dat je de lease niet meer kunt betalen.

In Amerika 10% van de private leaserijders wanbetaler, dat wil je niet overkomen. Om dit overvliegend onheil te managen, zijn hiervoor verzekeringen. Ook dit kost geld dus neem het mee het mee in de afweging van de maandlast.

3. Occasion lease  – een luxe lease auto kiezen?

De volgende in het rijtje van leasevormen is de occasion lease. Je gaat een lease auto kiezen die wel al gebruikt is, maar de aanschafprijs ligt al snel 25% lager. Wanneer je auto’s vergelijken gaat kan de occasion lease dus erg aantrekkelijk zijn.

Let er even goed op of je dan praat over operationele lease of financial lease, want in dit segment lopen deze vormen door elkaar heen. Lees ons artikel:  ‘wat is het verschil tussen financial en operational lease‘ voor meer uitleg.

Deze lopen bij het autolease vergelijken nog weleens door elkaar. Toch is het prijsverschil niet zo denderend. Dat komt door de soms hoge inkoopprijs, meer kans op  onderhoudskosten en de lagere restwaarde. Ondanks dit kan het de moeite waard zijn om bij het autolease vergelijken ook naar occasion lease te kijken.

Er zitten zeker wel mooie en luxe auto’s tussen. Wanneer u het recht van de eerste koop wilt hebben dan moet u dit laten vastleggen voordat u het leasecontract tekent.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

4. Import lease – het meest uit Duitsland

Dan is er ook nog import lease, wat een soort van occasion lease is. Je kiest de gedroomde  auto die je importeert uit Duitsland of Zweden.

De importeerde vervolgens zorgt de ervoor dat hij in Nederland (RDW) gekeurd wordt en de weg op kan met de juiste papieren. Hierna komt de financial leaseconstructie.

Dit houdt in dat jij de eigenaar bent en dus ook verantwoordelijk voor de restwaarde.

De bijtelling is hoog,  deze is 35% maar wordt zelden over de lage dagwaarde van de auto geheven. Wel moet je er met youngtimers opletten dat er problemen kunnen ontstaan met milieuzones in steden.  

5. Short lease – in between jobs

Wanneer jij een nieuwe medewerker hebt aangenomen of wanneer jij de seizoen pieken wilt ondervangen dan werkt short lease.

Stel je hebt een salesmanager aangenomen, dan kan hij in zijn proeftijd op basis van short lease een auto krijgen.

Contracten duren minimaal één maand en zijn hierna elke week opzegbaar, zonder extra kosten. Uiteraard liggen de maandlasten wat hoger, maar er is geen risico dat je twee jaar vastzit aan je stilstaande leaseauto.

6. Financial lease – meest voorkomend

Dit is een vorm van zakelijke autofinanciering. De auto is uw economisch eigendom, maar de geldverstrekker zal het vrijwaringsbewijs in zijn bezit hebben.

Voor een occasion- of importlease kan dit een verstandige keus zijn. Ondernemers kunnen hier ook van profiteren, de auto staat op uw balans maar je hoeft er niet voor te betalen.

Bovendien profiteer je zo van de btw-voordelen op onderhoud, zakelijke tankpas, tanken en de aanschaf. De milieu-investeringsaftrek kun je gebruik van maken als je een elektrische auto gaat rijden. Hiervan zijn de nadelen dat je de auto goed en zelf moet (laten) onderhouden. Want het bepaalt namelijk of je moet bijbetalen aan het einde van het contract.

Wanneer je deze auto zowel zakelijk als privé gebuikt dan moet je wel rekening houden met de fiscale bijtelling.

Via onze bijtelling calculator kan je direct de hoogte berekenen die je jaarlijks mag (moet..) afdragen.

7. En dan nu: een lease auto kiezen

Dat occasion lease interessant voor ondernemers is, met name een nieuwe trend onder starter en zzp’ers. Uit onderzoek van ZZP Barometer blijkt dat het aantal leaseauto’s  door ondernemers is verdubbeld in 5 jaar naar 12% in 2017. Ook in 2022 is dit gestegen.

Het aanvragen van een lease auto is vaak een papier winkel en duurt vaak enkele weken. Op deze website niet, omdat wij samenwerken met meerdere lease maatschappijen die papierloos werken. Net als bij alle diensten op deze website, kun je daar aanvraag volledig digitaal indienen voor een lease auto.

Binnen 48 uur ontvang je uitsluitsel. Jouw voordeel is evident: sneller, overzichtelijker en vooral prettiger. Over ondernemen gesproken..

Bezoek onze pagina met zakelijk auto leasen voor de ondernemer en maak je keuze tussen de verschillende leasevormen. Veel plezier met auto’s vergelijken!

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
 • Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

 

FinancialLease.nl - blog

Klantentevredenheid: 9,5

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This