fbpx

Vragen en antwoorden over een zakelijke tankpas

FAQ zakelijke tankpas

De FAQ zakelijke tankpas bevat een overzicht van de veelgestelde vragen en korte antwoorden. In onze kennisbank voor de zakelijk autorijder kun je nog meer uitgebreidere informatie vinden op gebied van de tankpas, maar ook administratie en handige benodigdheden voor de zakelijke autorijder.
Wat is een zakelijke tankpas?

In ieder geval om brandstof mee te betalen, want het is erg gemakkelijk en gaat vrijwel hetzelfde als het afrekenen met een pinpas. Na het aanbieden van de tankpas en het invoeren van de pincode krijg je op de betaalterminal de vraag of je een vervangende auto rijdt. Je hebt twee opties:

 1. Wanneer je kiest voor ‘nee’ dan wordt je gevraagd de huidige kilometerstand in te voeren. Voor een volledige administratie adviseren wij dit altijd wel in te vullen. Na het invoeren hiervan is de transactie afgerond. Een bon bewaren is niet nodig.
 2. Wanneer je kiest voor ‘ja’ dan worden meerdere gegevens aan je gevraagd wat nodig voor de facturatie.

 

Het gebruik van een tankpas is erg gemakkelijk en is bijna hetzelfde als betalen met een normale bankpas. In onze kennisbank zakelijk rijden vindt je veel meer informatie over tankpassen en wat het je oplevert

Gerelateerde artikelen over wat is een zakelijke tankpas:

Wie kan een zakelijke tankpas gebruiken?

Een zakelijke tankpas gebruiken is geschikt voor iedereen die zakelijk een auto heeft. Met zakelijk wordt bedoeld, elke organisatie die ingeschreven staat bij het Kamer van Koophandel (KvK) en btw betaald. Er is een aparte pagina ‘wie mag een tankpas gebruiken‘ waar dit verder wordt uitgelegd, maar er zijn vijf organisatievormen die een zakelijk tankpas mogen aanvragen.

 

Organisatievormen

 • Eenmanszaken (ZZP), zoals freelancers, postbestellers, hoveniers enz enz
 • Vennootschap Onder Firma (VOF)
 • Stichting
 • Vereniging
 • MKB zoals transport- en bouwbedrijven

 

Extra dienstverlening bij zakelijke tankpas gebruiken

Sommige tankpassen stellen voorwaarden om een pas te verstrekken, zie de vergelijking tabel. Daarnaast worden steeds meer extra dienstverlening verstrekt aan de gebruikers. Deze handige extra’s zijn bijvoorbeeld dat het zakelijke tankpas gebruiken meer waardevol maakt: u kunt er mee betalen in een autowasstraat, parkeergarage, en met sommige passen ook bij de Kwikfit.

 

Gerelateerde artikelen over wat is een zakelijke tankpas:

Privéauto en een zakelijke tankpas: is dat mogelijk?
 • Ja dat kan. Een zakelijke tankpas gebruiken als zzp’er in een privé auto  is mogelijk en daar zijn twee mogelijkheden voor:

  Privé auto volledig zakelijk gebruiken

  Als u uw privé aangeschafte auto volledig zakelijk gebruikt, dan kunt u alle kosten aftrekken, zoals

  • brandstof,
  • Tankpas,
  • carkit,
  • onderhoud,
  • Verzekering
  • wegenbelasting.

  De ingehouden btw over deze kosten kunt u terugvorderen bij de BTW (kwartaal)aangifte. Met een brandstofpas krijgt een maandelijks factuur met een overzicht van de verbruikte brandstof en de daarover betaalde btw. Dus ook tankpas gebruiken als zzp’er in een privé auto is dan volledig te gebruiken en fiscaal aftrekbaar.

  Privé auto deels zakelijk gebruiken

  Dat kunt ook de zakelijke kosten aftrekken, maar dan is het iets gecompliceerder. Lees ons uitgebreide artikel ‘uw prive auto zakelijke gebruiker als zzp’er‘ Als u privé rijdt in uw eigen auto, en u vraagt alle btw terug (dat mag zonder sluitende kilometerregistratie), dan moet u wel gaan corrigeren. U kunt op twee manieren corrigeren:

  • Als u x% zakelijk rijdt en y% privé en u hebt een sluitende (zakelijke) kilometerregistratie dan mag u over de x% de btw terugvragen.
  • Heeft u geen tijd en/of zin om de kilometers bij te houden dan moet u een correctie hanteren. Als u namelijk x% zakelijk rijdt en y% privé en je hebt geen sluitende kilometerregistratie dan vraag je alle btw terug en dien je die 2.7% of 1.5% (forfait regeling) van de cataloguswaarde correctie door te voeren voor het (door de belastingdienst geschatte) privé deel.

  Toelichting belastingdienst

  Op de website van de belastingdienst is uitgebreide informatie te vinden, maar de essentie is hieronder weergegeven:

  Kilometeradministratie

  U betaalt btw over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen moet u een sluitende kilometeradministratie bijhouden. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen het bedrijfsleven en de belastingdienst (zie: wat zijn de regels voor rittenregistratie) en er zijn bijvoorbeeld handige kilometerregistratie apps om dat op te lossen.
  Met behulp van deze kilometeradministratie kunt u dan berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik.
  Hebt u een sluitende kilometeradministratie? En betaalt u of uw personeel geen eigen bijdrage voor het privégebruik? Dan kunt met de Rekenhulp berekening btw over privégebruik auto uitrekenen welk bedrag u aan btw moet betalen.

  Geen kilometeradministratie

  Hebt u geen kilometeradministratie? Dan stelt u de btw die u moet betalen voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Dit percentage van 2,7% geldt ook voor de auto die u gebruikt op basis van operational lease of financial lease.

   

Heeft een particulier ook voordeel van een tankpas?

Ja een particuliere tankpas heeft zeker zijn voordelen! Je tankt onder andere altijd met korting, zodat je meer overhoudt voor de leuke dingen in het leven.

Aanbieders particuliere tankpas

Er zijn verschillende aanbieders van de particuliere tankpas. In een apart en uitgebreid artikel ‘Is er een tankkaart voor particulieren’ worden de voordelen en nadelen beschreven. Daarin komen de verschillende tankpas aanbieders aan bod en desgewenst kun je direct een tankpas aanvragen.

Een andere fraaie uitvinding voor de particuliere autorijder is het mobiel parkeren.

Je betaald nooit meer teveel parkeergeld, maar allen maar de exacte parkeertijd. Dat betekent dat je niet meer bang hoeft te zijn dat je te weinig betaald en… geen parkeerboetes meer.
Lees ons artikel over mobiel parkeren. Die is gericht op ondernemers, maar ook particulieren hebben er ook voordeel van!

Wordt er borg gevraagd bij een tankpas?

Een aantal tankpas aanbieders vragen om een borgstelling. Dit bedrag kan variëren, maar ligt (eenmalig) tussen de €100 en €150. Deze borg ontvang je retour indien je de pas opzegt.
Passen die geen standaard vragen: zijn MoVeMove, Tankpas en de Q8 Liberty Card.

Bij de aanvraag wordt op basis van de bedrijfsgegevens beoordeelt of je wel of niet borg moet betalen. Als kleine ondernemer is het dus al mogelijk een tankpas te verkrijgen.

Bespaard een tankpas geld?

Volmondig ja! Je hebt nog steeds ondernemers die de btw niet declareren bij de fiscus. Dit scheelt bij een tankbeurt al snel zo’n €20.

In dit geval verdient de Tankpas zichzelf – afhankelijk van de aanbieder – al binnen 4 a 6 tankbeurten terug. Daarnaast is de administratie van het tanken zeer tijdrovend.

Het administreren van losse tankbonnen kost al €1,50 – Het verwerken van declaraties kost zelfs €7,50. dus een slimme ondernemer bespaart tijd en kosten met een tankpas. Lees ons artikel over de voordelen van een zakelijke tankpas.

Wat zijn de transactiekosten?

Op deze website worden zes verschillende passen vergeleken. De meeste rekenen geen transactiekosten voor het afnemen van diensten. We zetten ze op een rij…

Geen transactiekosten voor de volgende diensten:

 • Tanken in Nederland: alle passen die op deze site vermeld staan
 • Parkeren in garage: idem
 • Carwash/autowasstraat
 • Elektrisch laden (geen transactiekosten bij MoveMove en e-Flux)

Wel transactiekosten

 • Parkeren op straat (veelal 0,25 euro) bij alle passen die straatparkeren ondersteunen
 • Tanken buiten Nederland (zie servicefee van DKV, rond de 1,5%)
 • Bij MoveMove pas kunt een taxi bestellen. De transactiekosten zijn 0,75 euro per aanvraag

Overige kosten

Naast transactiekosten zijn er ook maandelijkse paskosten. De enige pas op deze site die gratis is, is de Q8-Liberty Card. De andere passen kosten tussen de €2,35 en €8,90 per maand.

Borg wordt in het algemeen niet gevraagd. Behalve de tankpas van MKB BrandstofL die vraagt een borg van €200,- die je uiteraard weer terug ontvangt als je de pas beëindigd.

Een totaal overzicht van alle kosten is te vinden in de grote vergelijkingstabel van alle passen.

Waarom een tankpas?

Waarom een tankpas zo handig is, is omdat u voor uzelf en elke werknemer de diensten in- of uitschakelen.

Waarom een tankpas nog meer nut heeft

Daarnaast houdt u gemakkelijk de kosten onder controle door een limiet in te stellen.

U hebt geen administratieve rompslomp meer met losse bonnetjes. Met een tankpas heb je alle reistransacties inzichtelijk op één factuur met specificatie. U betaald al met pinpas of creditcard? Dan nog moet u de bonnen bewaren. Het klinkt raar, maar brandstof betalen met creditcard of pinpas in onverstandig.

De gemaakte brandstof of parkeerkosten worden via automatische incasso afgeschreven. De factuur kan u direct uploaden in je boekhoudsoftware of doorsturen naar de boekhouder voor de btw-teruggave. Dat bespaart u veel tijd en geld.

Lees verder in het uitgebreide artikel 5 voordelen van een zakelijke tankpas of download ons gratis e-Book met 7 voordelen van een tankpas

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Heeft een tankpas ook nadelen?

In principe niet. Het enige mogelijke nadeel van een tankpas zijn de kosten, al zijn die gering. Je zult vaak een maandelijks of jaarlijks bedrag moeten betalen voor de tankpas. In verhouding tot de kosten die je normaal moet maken om de losse tankbonnetjes goed te administreren voor de belastingdienst zijn de kosten echter laag.

De merkgebonden tankpas van Tango/Q8 is wel gratis, maar biedt minder extra dienstverlening.

 

Hoe betaal ik de tankpas facturen?

Het factuurbedrag gaat telkens automatisch van je zakelijke rekening. Daarvoor moet je de tankpas aanbieder wel een SEPA machtiging te geven. De Single Euro Payments Area (SEPA) is een initiatief van de Europese Unie om het betalingsverkeer binnen de Eurozone te harmoniseren. Het doel van SEPA is alle eurobetalingen in Europa net zo eenvoudig en goedkoop te maken als binnenlandse betalingen, door één Europese betaalmarkt te creëren.

SEPA machtiging

Afhankelijk van de tankpas aanbieder ontvang je tijdens de tankpas aanvraag een – al of niet digitaal – formulier. Hiermee machtig je hen om automatisch het verschuldigde bedrag te incasseren.  De termijn verschillende ook: wekelijks, twee wekelijks of maandelijks. Voor bedrijven geldt dat u het SEPA-mandaat moet laten registreren bij je bank. In de tankpas vergelijkingstabel kun je de termijnen terugvinden per tankpas.

Op welke locaties werk een tankpas?

De passen die wij vergelijken op onze website, worden in principe op elke tankstation geaccepteerd. In Nederland zijn er meer dan 4000 tankstations met ruim 30 verschillende merken. De bekendste merken zijn:

 • Marktleider Shell
 • Bij de 300 stations van Avia, BP en Esso
 • Total (Express) heeft ruim 350 stations
 • Texaco heeft ruim 400 stations

Tank locaties en goedkoopste tankstation

Op de websites van de genoemde merken kun je de locaties vinden van de tankstations. Handiger is om een smartphone- of tablet app te gebruiken. Via deze handige apps kunt u het goedkoopste tankstation in de buurt vinden, gerekend van de locatie waar je op dat moment bent. In sommige apps kun je filteren op brandstofmerk, zodat je alleen de tankstations ziet van je merk.

Bijna de helft (45%) van de tankstations in Nederland zijn onbemand en dat aantal groeit. Het grote voordeel is dat de brandstofprijs lager zijn en dat voordeel steekt u in je zak! In Nederland is Tango de grootste aanbieder van onbemande tankstations.

 

Kan ik mijn hybride of elektrisch auto (EV) opladen met mijn tankpas?

De autofabrikanten hebben de afgelopen jaren flink veel modellen op de markt gebracht die gedeeltelijk of volledig elektrisch rijden.

Een voorbeeld van een auto die ruim 400 kilometer op een lading kan rijden is de prachtige Tesla. Hybride auto’s hebben een combinatie van fossiele brandstofmotor (benzine of diesel) en een elektromotor.

Het voordeel is dan je in de stad erg zuinig en schoon elektrisch kan rijden en op de snelweg springt de brandstofmotor bij.

Laadpalen op oplaadplaatsen

Ook elektrische auto’s moeten worden voorzien van brandstof want de actieradius is (nog!) niet zo hoog.

Thuis of op kantoor kan dit via een laadpaal en langs de snelweg zijn er snellaadplaatsen. FastNed heeft in Nederland op dit moment meer dan 55 laadplaatsen waarbij in 20 minuten uw auto weer volledig is opgeladen.

De Shell tankstations gaan eveneens starten met laadpalen langs de snelweg, dus het aantal laadpunten zal snel stijgen in Nederland.
Zowel Tankpas en MoveMove  verstrekken laadsleutels die je bij FastNed kan gebruiken. Met deze functionaliteit kun je met gemak uw kilometers blijven maken.

Daarnaast is de pas van e-Flux, special voor hybride en volledige EV rijders. Deze pas heeft de hoogste dekking.

Waar kan ik een overzicht vinden van de tankstations?

Bijna elke zakelijke tankpas heeft een website waarop de aangesloten tankstations zijn terug te vinden. Tegenwoordig kan dit handiger en sneller via smartphone apps. Hierdoor kunt je goedkoop tanken met hulp van een app. 

Omdat uw smartphone weet waar je bent (de lokale GPS gegevens), verschijnt het voor je toepassing zijnde dichtstbijzijnde tankstations in de buurt. Bekijk onze speciale pagina met een overzicht van de brandstof apps.

Of bekijk de pagina met onze tanklocator uitleg!

 

Waar kan ik in het buitenland tanken?

Met de buitenlandse magneetstrip op uw tankpas kunt u tanken bij alle aangesloten tankstations van DKV EuroService. Dit zijn circa 42.000 aangesloten tankstations in 42 landen in Europa.

Een handig en volledig overzicht van deze locaties is op de website van DKV Euroservice te vinden. Lees verder de tips waar u op moeten letten bij tanken in een aantal Europese landen.

De MoveMove is een mobiliteitspas. Wat is dat?

De MoveMove pas is meer dan een tankpas. 

Althans, dat is de claim van MTc, de bedenker van deze nieuwe pas. MoveMove is een mobiliteitsservice waarmee u eenvoudig naar kantoor of een afspraak reist. Naast de traditionele tankpas biedt het ook een laadsleutel en een OV-pas. Parkeren en taxi’s bestellen zitten ook in ons pakket. Dit alles voor een vaste prijs per maand.

Door de toevoeging van de OV mogelijkheden (trein, tram, bus) is het met recht de MoveMove pas meer als een tankpas. Tankpassen evolueren steeds meer dan mobiliteitspassen. Naast Tankpas.nl van Travelcard is de MoveMove-pas een mooie verrijking, die ook nog goedkoper is als Tankpas.nl

Voor wie is deze pas?

MoveMove is er voor iedere ZZP’er of MKB’er in Nederland die weleens ergens moet zijn. Dus heeft u een KVK-nummer en een zakelijke rekening? En reist u of uw medewerker met de auto of  met trein, bus of tram? Dan is deze pas een optie.

Wat kost deze pas?

MoveMove kost €5,95 per maand per pakket exclusief BTW. Hiervoor kunt u gebruikmaken van alle diensten. Er wordt geen geen standaard borg of voorschot berekend en de pas maandelijks opzegbaar. De MoveMove pas is meer dan een tankpas..

Meer weten? Lees het uitgebreid artikel met daarin een beschrijving van de mogelijkheden van MoveMove-pas voor ondernemers.

 
 

 • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
 • Sluitende administratie van de autokosten
 • Eén (fiscusproof) verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
 • Goedkoper tanken en gegarandeerde de btw teruggave
 • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This