< 1 minuut leestijd

In de vochtige maanden van de winter komt er veel vaker condens op de ruiten van je auto. Als je in de ochtend haast hebt, wil je natuurlijk snel weg, maar zonder goed zicht rijden is erg gevaarlijk. Daarom kijken we in dit artikel naar tips die de condens niet alleen weghalen, maar ook weghouden. Even vegen met een anti-condens doekje is namelijk slechts een tijdelijke oplossing!

1. Hoe ontstaat condens?

Eerst maar eens kijken naar hoe condens op je ruiten precies ontstaat. Als het temperatuurverschil tussen de lucht buiten en binnen de auto te groot is, ontstaat condens.

De warme lucht bevat meer vocht dan de koude. Dit komt omdat koude lucht fysiek niet in staat is om de hoeveelheid vocht mee te dragen, als warme lucht kan. Door dit fenomeen ontstaan ook wolken en regenbuien. Als de vochtigere warme lucht tegen de koude autoruiten aankomt, slaat de condens hierop neer.

1.1 Zelf blazen we ook mee

We moeten onszelf als oorzaak ook niet helemaal uitvlakken. In onze natte kleding zit namelijk ook veel vocht dat in de auto terecht komt. En denk maar eens aan de lucht die je uitademt.

Als het koud genoeg is, blaas je een wolkje uit. Dat is eigenlijk gewoon condens, wat nog niet is neergeslagen op een ruit.

2. Wat kun je doen om beslagen ruiten weer ‘doorzichtig’ te maken?

We zeiden al even dat het wegvegen van de condens met een doek of je hand niet zoveel zoden aan de dijk zet. Het vocht gaat niet weg, maar wordt alleen verplaatst.

Het beste is om zo snel mogelijk de airconditioning aan te zetten, en de verwarming op maximaal te draaien. De ventilators kun je het beste op de ruiten richten, voor het snelste resultaat.

Ook de verwarming van de achterruit aanzetten kan helpen. Sommige auto’s hebben overigens ook gewoon een knopje dat al deze stappen in een keer kan aanzetten. 

3. Condens voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk nog beter als je überhaupt niet in de problemen komt door condens. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op condensvorming zo klein mogelijk te houden.

Zo kun je de ruiten regelmatig ontvetten met glasreiniger. Een schone ruit beslaat veel minder snel.

Ook vochtige kleding in de achterbak (mits deze is afgesloten van de cabine) leggen kan helpen om de lucht zo droog mogelijk te houden.

Share This