Er is eigenlijk geen enkele autofabrikant die niet inzet op de ontwikkeling van auto’s die volledig elektrisch zijn. Als je dan naar de waterstoftechnologie kijkt is dat echter niet zo. Toch zijn beide vormen ervoor bedoeld om het autorijden te verduurzamen. Volgens een bekende wetenschapper lijkt de rol van waterstof in de transportwereld uitgespeeld.
1. Waarom wordt er nog in een auto’s op waterstof geïnvesteerd?
Er wordt gezegd dat er alleen nog maar in auto’s op waterstof geïnvesteerd wordt omdat er al zoveel geld in gestoken is. Dit willen ze niet opgeven omdat dit betekent dat er een groot verlies geleden gaat worden.
Er zijn wereldwijd maar zo een 25.000 voertuigen die op waterstof rijden. Deze 25.000 voertuigen moeten het doen met zo een ongeveer 540 tankstations. De enige auto’s op waterstof zijn van het merk Hyundai en Toyota.
1.1 Elektrische auto’s gaan sneller
Wanneer we dan gaan kijken naar de elektrische auto’s is dit vele malen groter. Hiervan rijden er zo een 15 miljoen rond. Met een elektrische auto kun je inmiddels terecht bij ongeveer 1,5 miljoen oplaadpunten waar ze hun elektrische auto kunnen opladen.
Het aanbod wat betreft de elektrische auto is ook vele malen groter. Dit ligt zo rond de 350 modellen.
De techniek voor de elektrische auto’s staat niet stil. Zo is er een steeds groter bereik en gaat het opladen ervan steeds sneller. Binnen een paar uurtjes heb je alweer een volle auto.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
2. De voordelen en nadelen van auto’s op waterstof
Eén van de grote voordelen van een auto op waterstof tegenover een auto die elektrisch rijdt is dat het tanken van waterstof vele malen sneller gaat dan het opladen van een elektrische auto.
Ook is de afstand die je met een auto op waterstof af kan leggen op een volle tank veel groter dan dat je kunt doen met een volgeladen elektrische auto.
Het produceren van een auto op waterstof is ook veel minder belastend voor het milieu. Iets wat zwaar meetelt.
2.1 Het nadeel van waterstof
De nadelen zijn dat er om waterstof te verkrijgen veel meer energie nodig is om dat te maken dan wat er gaat vrijkomen als de waterstof in de auto gaat worden omgezet in elektra.
Ook zijn er nog veel te weinig punten waar je waterstof kunt tanken. De prijs van een waterstofauto is ook veel hoger.
3. Waterstof voor vrachtauto’s nog niet afgeschreven
Voor de vrachtauto’s die op waterstof moeten gaan rijden wordt er toch nog wel een toekomst gezien. Voor het langeafstandsvervoer is het bereik voor een vrachtwagen die elektrisch zou zijn nog niet echt rendabel.
Wanneer men op grotere accu’s zouden moeten gaan rijden brengt dit ook een hoop extra gewicht mee. Dit zou de reden zijn waarom een vrachtwagen op accu niet te doen is.
Tevens zou er ook gebruik gemaakt moeten kunnen worden van snelladers omdat de vrachtwagen anders te lang stil zou staan wat alleen maar geld kost.
Conclusie MoveMove tankpas review: 8,2
De MoveMove pas is uniek. Ja, je betaald een maandprijs, maar daarvoor ontvang je extra diensten zoals overal tanken, elektrisch laden, gebruik van OV, parkeren en de wasstraat. Daarom is de pas geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en graag verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>
MoveMove tankpas review
Diensten afrekenen zoals tanken, elektrisch laden, het OV, parkeren en de wasstraat. De pas is geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>
3.1 Campagne voor vrachtwagens op waterstof
In Europa wordt er een campagne gehouden om de waterstoftechnologie toepassing in vrachtwagens te stimuleren. Er wordt door onder andere fabrikanten, energiemaatschappijen, bedrijven in de technologie en door mensen in de transport en logistiek naar gestreefd om zeker 100.000 transportvoertuigen vanaf 2030 op de markt te hebben.
Om dit te redden zouden er zeker dit jaar nog zo een 1500 waterstoftankstations geplaatst moeten worden zodat deze voertuigen kunnen tanken. Toch denken een aantal wetenschappers dat dit niet haalbaar gaat zijn.
3.2 Serieproductie van auto’s op waterstof pas in 2027
Dit heeft als reden dat er veel fabrikanten van vrachtwagens om en nabij 2027 pas gaan beginnen met een serieproductie van vrachtwagens op waterstof.
Men denkt dat er tegen die tijd al lang en breed vrachtwagens rondrijden die volledig elektrisch zijn en misschien zelfs al van de tweede generatie. Er wordt immers al gewerkt aan een 2 megawatt laadstandaard.
Onderzoeken hebben uitgewezen dat, als we gaan kijken naar de exploitatiekosten, die van waterstof vrachtwagens vele malen hoger zal liggen dan van elektrische vrachtwagens.
Hierdoor zal de speelruimte die er is in de transport en logistiek nog meer beperkt worden.
4. Elektrisch versus waterstof
Er bestaan nog steeds twijfels omtrent de levensvatbaarheid van de waterstof technologie. Dit komt door de verliezen in energie. Die zijn er zelfs wanneer het zo zou zijn als waterstof op een duurzame manier geproduceerd zou kunnen worden.
Stel je begint met 100 kWh aan groene stroom. In de waterstofketen gaat er dan zo een 77 procent verloren. Voor de elektra zou dit een percentage zijn van 31 procent. Dit blijkt uit een al wat ouder onderzoek wat gedaan is een aantal jaar geleden.
4.1 Kinderschoenen
Zelfs nu er een aantal bedrijven zijn die proberen om dit proces nog wat efficiënter te maken lijkt de technologie maar ook de onderneming echt nog geheel in de kinderschoenen te staan en zal er nog heel veel in ontwikkeld moeten worden.
Er staan al heel wat sectoren klaar om van groene waterstof gebruik te maken wanneer dit beschikbaar is in goede hoeveelheden. Dit kan dan onder andere ook ingezet worden in de staalindustrie en in de chemische industrie.
Daar wordt nu nog heel veel gas gebruikt en kolen maar ook die moeten met de tijd overgaan op een meer duurzame manier.
Bij de productie die nodig is om synthetische brandstoffen worden die nu ook gebruikt. Dit moet verminderen dus ook voor hen zal het nodig worden om over te stappen naar een meer duurzame manier en dit gaat dan ook waterstof worden.
De synthetische brandstof wordt gebruikt in de scheep- en luchtvaart.
5. Toch een nieuw merk op de markt
Ondanks dat het er wat betreft de waterstoftechnologie niet zo best voor staat heeft BMW toch besloten om een X5 te gaan bouwen. Het zal dan wel in beperkte oplage zijn. Echter is de brandstoftechnologie die in deze auto zit van Toyota afkomstig. De brandstofcel en ook de aandrijflijn is van BMW zelf.
Dit model heet op dit moment nog de i Hydrogen NEXT en is op dit moment nog allemaal tests aan het doorlopen. Zodra deze zijn afgerond zal er worden begonnen met de bouw van deze nieuwe waterstof auto. Auto’s op waterstof heeft nog een lange weg te gaan. Elektrische rijden daarentegen groeit hard!
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)

- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.