2 minuten leestijd

Met het oplopen van de prijzen aan de pomp worden heel veel mensen geraakt. Ook de zakelijke rijders worden getroffen. Dat komt mede doordat de wettelijke reiskostenvoeding al sinds 2006 op 19 cent per kilometer staat. Doordat dit getal al jarenlang hetzelfde is, kan het zomaar zijn dat je voor de helft van de kosten van een reis, zelf opdraait. Daarom klinken er steeds meer stemmen die willen dat de onbelaste bijdrage omhoog gaat. Maar gaat dat ook gebeuren?

1. Hoe werkt de wettelijke reiskostenvergoeding precies?

De vergoeding die werknemers en ondernemers per kilometer onbelast kunnen krijgen en/of factureren staat dus op 19 cent per kilometer. Over elke cent extra die je per kilometer vergoed krijgt, moet gewoon inkomstenbelasting worden betaald.

Het is dus niet zo rendabel voor werkgevers om hogere kilometervergoedingen te betalen. De wettelijke kilometervergoeding geldt zowel voor woon-werkverkeer als voor het reizen naar klanten of andere afspraken.

1.1 Voor ondernemers niet veel anders

Voor ondernemers werkt het iets anders, maar het komt praktisch op hetzelfde neer. Je mag de reiskosten namelijk aftrekken bij de inkomstenbelasting. Elke gereden kilometer staat gelijk aan 19 cent aftrek.

Er is nog een belangrijke kanttekening die gemaakt moet worden voor de ondernemer. Rijden zij in een privé-auto, dan is woon-werkverkeer niet aftrekbaar. In een zakelijke auto is dat wel mogelijk.

Als je de reiskosten wil aftrekken, moet je wel een goede administratie hebben. Elke gereden kilometer moet duidelijk gedocumenteerd zijn. Een kilometerregistratie inbouw systeem of een app kan hierbij een nuttig hulpmiddel zijn.

Datum, vertrek en aankomst moeten in een overzicht staan. Een goede tankpas kan hierbij uitkomst bieden, omdat de meegeleverde software vaak dit soort opties biedt. 

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

2. Niet rendabel meer

Een van de redenen die de overheid aanhaalt om de wettelijke reiskostenvergoeding niet te verhogen, heeft te maken met het openbaar vervoer. Het gebruik van het ov wordt namelijk gestimuleerd.

Het gehele bedrag dat je kwijt bent om te reizen met het ov, is namelijk wel belastingvrij. Nu is er in het recentste coalitieakkoord wel iets afgesproken over de verhoging van het bedrag.

Er staat in dat vanaf 2024 een verhoging naar 23 cent gepland staat. Dat scheelt natuurlijk aardig wat, maar het duurt nog wel erg lang..

Misschien gaat de kilometervergoeding naar 23 cent

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat mensen met hun werkgevers wel goede afspraken hebben over hun reiskostenvergoeding. Dat komt dan uit de zak van de werkgever, niet de overheid. Voor ondernemers is dat niet zo makkelijk te regelen.

Als zij meer geld vragen voor hun kilometers dan de wettelijke reiskostenvergoeding, betekent dat ook dat ze meer belasting moeten betalen.

Om alle kosten eruit te halen, moet de opdrachtgever in dat geval significant meer betalen. En dat is niet zo goed voor de concurrentiepositie als ondernemer. 

 • Koop : €5,- per maand, eenmalig kosten €145,-
 • Lease:  €10,- per maand, all-in
 • Eerste 3 maanden gratis via onze site
 • Rittenregistratie, inclusief straat parkeren app
 • Bij uitstek geschikt voor zzp’er
 • Plug & Play installatie en gebruik
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’

Bestel nu v.a. €5,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

Cartracker - dongle

Score
8,5

 • Automatische kilometerregistratie
 • Al meer dan 20.000 zakelijke gebruikers 
 • Fiscusproof, inbouw systeem heeft keurmerk RitRegistratieSystemen 
 • Altijd en overal inzicht (gratis app + webportaal)
 • Te koppelen aan MoveMove pas
 • Straat parkeren zonder transactiekosten
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’ 

Bestel nu v.a. €5,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

Cartracker - dongle

Uniek: plug & play, met straatparkeren

Share This