fbpx
2 minuten leestijd

Naast ‘normale’ leaseauto’s, kennen we in Nederland nog een groep auto’s die alleen zakelijk gebruikt worden. Het grijze kenteken is een benaming van bedrijfsauto’s die fiscaal aardige voordelen hebben voor ondernemers. Voordat een auto over zo’n kenteken kan beschikken, moet er wel aan een aantal eisen moeten worden voldaan. In dit artikel gaan we op het lijstje in!

1. Vroeger was alles beter

Veelal wordt gedacht dat het slopen van de achterbank uit een normale auto genoeg is om aanspraak te kunnen maken op de belastingvoordelen. De eisen voor het grijze kenteken zijn in 1988 echter veel strenger geworden.

Volgens de overheid werd er namelijk teveel misbruik gemaakt van de regeling. Daarom kun je sinds 2005 als particulier ook niet meer zomaar een auto met een grijs kenteken gebruiken.

Althans, het kan wel, maar de volledige belastingvoordelen zijn niet meer aan jou besteed.

Om wel in aanmerking te komen moet je zoals gezegd over een aantal dingen beschikken met je bedrijfsauto. Het verschilt ook nog per type auto wat allemaal nodig is. We gaan er per categorie even langs.

2. Het grijze kenteken bij een grote bestelauto

Deze categorie moet een laadruimte hebben die minimaal 1,3 meter hoog is. Deze hoogte moet minimaal 20 centimeter achter elkaar worden gehaald.

De laadruimte moet ten minste twee meter lang. Het is belangrijk om te vermelden dat de laadruimte niet afgelosten hoeft te zijn van de zitplaatsen.

De zitplaatsen mogen slechts uit 1 rij bestaan. 

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

3. Bestelauto waarvan het dak verhoogd is

Bij dit type auto moet het dak van de laadruimte hoger zijn dan de bovenkant van de bestuurdersdeur. 25 centimeter hoger om precies te zijn.

Je ziet deze verhoging nog weleens bij ouderere stations. Ook aan het aantal ruiten zit een maximum, om het grijze kenteken te krijgen. Aan de linkerkant van de laadruimte mag geen raam zitten.

De hoogte van de laadruimte is ook vastgesteld door de fiscus. Over een minimale lengte en breedte van 125 en 20 centimeter moet minimaal 98 centimeter aan laadruimte zijn.

De zitplaatsen (1 rij) moeten van de laadruimte gescheiden worden door een schotje. Dit schotje hoeft slechts een minimale lengte van 30 centimeter te hebben voor het grijze kenteken. 

4. Bedrijfsauto met een open laadbak

Dit is het type auto dat de Amerikanen omschrijven als een pick-up truck. Als deze auto’s aanspraak willen maken op het grijze kenteken moet de laadbak minimaal 125 centimeter lang zijn.

De achterwand van de cabine moet ook aan een aantal eisen voldoen. Hij moet de cabine volledig afsluiten van de laadbak en mag maximaal 115 centimeter achter het stuur geplaatst worden.

De ruiten van deze achterwand mogen niet open kunnen.

5. Pick-up truck met dubbele cabine kunnen het grijze kenteken ook dragen

De dubbele cabine geeft extra eisen voor de belastingdienst. Er mogen twee zitrijen in de auto zitten. Achter de tweede zitrij moet een volledige achterwand zitten.

Als er ramen in zitten, mogen deze wederom niet open kunnen. De laadbak moet minimaal anderhalve meter lang zijn. 

6. Voldaan aan de spelregels?

Voldoet je wagen aan al deze vereisten? Dan wordt hij aangemerkt als bestelauto volgens de belastingregels. Dat betekent dat je dan ook meteen in aanmerking komt voor de geldende belastingvoordelen. Natuurlijk als je bij de belastingdienst te boek staat als ondernemer, ingeschreven staat bij het KvK enz.

Zo’n bestelauto rijdt natuurlijk op brandstof. Dan kan een tankpas handig zijn om papierwerk te voorkomen. Dat heb je al genoeg gedaan met een bestelbus. Klik hieronder op de verschillende mogelijkheden als je meer wilt weten.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This