5 minuten leestijd

 

zakelijke auto

Als u zakelijke auto rijdt dan betekent dat de autokosten een serieuze kostenpost zijn voor de ondernemer. Uit onderzoek blijkt dat 84% van de ondernemers de auto gebruiken voor zakelijke afspraken. Starter en zzp’ers zitten vaak op het vinkentouw of ze een zakelijk auto moeten aanschaffen.

Een auto kiezen is lastig keuze omdat vaak de grootste uitgaven zijn voor een ondernemer. Daarom bieden wij in dit artikel een overzicht van de vaste- en variabele autokosten, resulterend in een prijs per kilometer. Als bonus kan u bij ons een gratis spreadsheet downloaden om zelf snel de autokosten te berekenen.

 

 

Drie mogelijkheden voor de zakelijke auto

Hoe de zakelijk kosten moet berekenen is afhankelijk hoe de auto is aangeschaft. Er zijn drie opties voor de zakelijke auto:

 1. U kunt zakelijke kosten combineren met de privé auto.
 2. Een tweede optie is toch een auto van de zaak te nemen, dus te kopen op naam van de onderneming.
 3. De derde – en snel groeiende – optie is een zakelijke auto leasen als ondernemer

Ongeacht de optie u kiest, autokosten zijn altijd van toepassing, maar wat verschilt zijn de fiscale (on)mogelijkheden.

Wij bieden overzicht en en aan het eind van het artikel kunt ons rekenmodel gratis downloaden om snel een kosten overzicht te krijgen van uw wagen(park). Maar we starten eerst met het geven van een overzicht van autokosten.

 

Vaste kosten

Het bezit en gebruik van een auto kent vaste- en variabele kosten. De vaste kosten zijn de kosten die altijd betaald moeten worden, ongeacht of de auto wordt gebruikt of niet. We zetten ze op en rij, te beginnen met de grootste kostenpost, de

 

Wegenbelasting

Wegenbelasting, ook bij auto van de zaakElke belastingplichtige (individu of organisatie) die een kenteken op zijn of haar naam heeft staan moet wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting te betalen.

De betalen belasting hangt af van het type voertuig, het gewicht, de brandstofsoort en in minder mate de regio waar de belastingplichtige woont. Op de website van de Belastingdienst kunt u de hoogte van het betalen bedrag zelf vaststellen met een rekentool.

 

Onderhoudskosten

Een ander voorbeelden van  vaste kosten zijn de onderhoudsbeurten die elke 15.000 of 20.000 km (afhankelijk van type en merk auto) uitgevoerd moeten worden. Daarnaast zijn er kosten voor wasbeurten en de lidmaatschap voor de wegenwacht.

Uiteraard zijn deze kosten laag als het voertuig stil staat, maar dat zal bij een onderneming niet vaak voorkomen. Anders had u geen auto van de zaak overwogen…

Wanneer de (bestel)auto vijf jaar of ouder is, moet ieder jaar een APK-keuring doorlopen hebben. De keuring kost niet zo veel geld (€35,-), maar als uw zakelijke auto niet voldoet aan de minimale eisen, dan zijn er ook nog eens kosten gemoeid met het herstel of de reparatie.

 

Verzekering

De hoogte van de autoverzekering kan bepalend zijn in het auto kiezen

 

U bent zuinig op de auto, maar toch moet elk motorvoertuig in Nederland minimaal verzekerd te zijn voor Wettelijk Aansprakelijkheid (WA). Dit is niet voor niets, het is om andere weggebruikers te beschermen.

Als er namelijk schade ontstaat door schuld van de bestuurder, dan is de tegenpartij in ieder geval verzekerd van een vergoeding van de schade.

Jongere voertuigen worden vaak WA-plus of WA-casco verzekerd. Dan is schade buiten schuld van de bestuurder en schade aan het eigen voertuig verzekert. Ongeacht of het voertuig wordt gebruikt of niet, de kosten voor de autoverzekering zijn altijd vaste autokosten.

Bij het auto kiezen is wel goed om rekening mee te houden, want als de aanschafprijs van de zakelijke auto hoog is, dan is premie ook hoger.

 

Vaste afschrijving

Een auto is eigenlijk een vorm van kapitaal vernietiging. Want auto’s wordt ieder jaar snel minder waard, daarom schrijft u elk jaar een deel van aanschafwaarde af.

Stel dat u een auto heeft gekocht voor €20.000,- en na 3 jaar verkoopt u deze voor €10.000,-, dan heeft u dus in drie jaar tijd €10.000,- ‘afgeschreven’ (= €3.333,- per jaar). Dit bedrag moet u dus ook meenemen in de berekening van uw vaste kosten.

Zeker als u een zakelijk auto heeft aangeschaft op naam van de zaak, dan bent u zelfs verplicht deze ‘kosten’ mee te nemen in uw boekhouding.

Hoeveel de afschrijving precies is, kunt u berekenen door de huidige dagwaarde van het voertuig op te zoeken.

Op de website van de ANWB vindt u een koerslijst en krijgt een goede indicatie over de waarde (incl btw!) van uw auto(‘s). De afschrijving kan ook bepalend zijn bij het auto kiezen, want als de restwaarde erg laag is, dan is de afschrijving navenant hoger.

 

 

Een auto is eigenlijk een vorm van kapitaal vernietiging.

 

 

Financieringskosten

U kunt de auto van de zaak direct betalen uit de liquide middelen die u heeft als onderneming. Vaak is dit niet geval en wordt een zakelijke lening afgesloten.

Is de auto zakelijk gefinancierd, dan moeten de kosten van de lening en de betaalde rente ook worden meegenomen in de berekening van de vaste kosten.

 

Lidmaatschap en abonnementen

Stel u bent lid van de ANWB voor eventuele hulp bij pech onderweg, dan kost het lidmaatschap jaarlijks een vast bedrag.

Andere voorbeelden van abonnementen zijn een zakelijke tankpas of een rittenregistratie systeem. Een zakelijke tankpas heeft als voordeel dat u maandelijks een btw factuur ontvangt, waardoor u kunt stoppen met tankbonnen verzamelen voor de btw aangifte.

Deze tijdsbesparing kunt u ook vergroten door een rittenregistratie systeem in te bouwen, waardoor u geen gedoe krijgt over bijtelling. Bezoek onze pagina over rittenregistratie oplossingen.

 

Variabele autokosten

Naast de bovengenoemde vaste kosten zijn er ook een variabele kosten. Dat zijn de extra autokosten die u heeft als u er veel kilometers rijdt.

Hoe meer u rijdt, hoe hoger de variabele kosten zijn. We beginnen met een open deur, de

 

Brandstofkosten

tankstationUw voertuig verbruikt brandstof. Dit kan met name benzine, diesel, LPG of elektriciteit zijn, of een combinatie hiervan als u in hybride auto rijdt.

De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van het verbruik van de auto en de kosten van de betreffende brandstof. Een bestelbus verbruikt nu eenmaal meer als een personenauto. Een groot deel van de brandstofprijzen bestaat uit accijns en btw.

De btw kan een ondernemer op eenvoudige terugvragen als hij een tankpas gebruikt. Zo niet, dan moeten de bonnen bewaard worden. Lees ook ons artikel over de voordelen van een tankpas.

 

De ROB = Reparatie, Onderhoud & Banden

De ROB kosten wordt sterk bepaald door de kilometers die door het voertuig wordt gemaakt en daardoor sneller slijten. De hoogte hiervan is sterk afhankelijk van hoeveel kilometer er gereden wordt; hoe meer kilometers, des te hoger deze kosten.

Een voorbeeld zijn banden. De voorbanden gaan gemiddeld 40.000 kilometer mee, achterbanden het dubbele.

Bij minder dan 2,5 mm profiel diepte, dan zijn ze wel aan vervanging toe. Een gemiddelde kwaliteitsband kost gemiddeld €150,- per stuk.

Als u weet hoeveel kilometers per jaar rijdt, dan kunt zelf een inschatting maken van deze kosten.

 

Samenvattend: wat zijn de autokosten?

Bovenstaand overzicht geeft goed overzicht welke kosten het bezit en het gebruik van een auto met zich mee brengt.

De volgende stap is door alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten.

Op onze download pagina vindt u een gratis rekenmodel (een Excel file), waardoor u een snel een duidelijk overzicht krijgt van de exacte autokosten nm helpt bij het auto kiezen.

 

Overzicht maken in Excel zakelijke auto kosten

In het genoemde rekenmodel telt u de volgende vaste kosten op over een periode van 12 maanden:

 • Wegenbelasting
 • Onderhoudskosten en APK-kosten
 • Verzekeringspremies en lidmaatschap kosten
 • Vaste afschrijving
 • Eventuele financieringskosten
 • Eventueel lidmaatschap pechhulp

Dit tezamen zijn de totale vaste kosten per voertuig, ongeacht of het voertuig wordt gebruikt. Als u meerdere voertuigen maakt, dan kunt de andere tabs gebruiken.
Afhankelijk van de gemaakte kilometers gaan de variabele kosten lopen:

 • Brandstofkosten
 • De ROB kosten voor Reparatie, Onderhoud & Banden
 • Variabele afschrijving

Als u alle kosten netjes in de spreadsheet heeft staan, dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer in kaart te brengen.

Alle vaste en variabele kosten worden over een periode van 12 maanden opgeteld en gedeeld door het aantal gereden kilometers. Dit is wat het per kilometer kost om een auto te rijden!

 

Download ons handige rekenmodel.

 

Auto kiezen, wat zijn de fiscale gevolgen?

Alle autokosten zijn fiscaal aftrekbaar, zeker als de auto van de zaak op naam van de onderneming staat.

Als u zakelijk kilometers maakt met uw privé auto, dan heeft het recht om zakelijke gemaakte kosten op te voeren. Lees ons artikel de privé auto zakelijke gebruiken.
In geval van een lease auto lees dan ons artikel is autolease verstandig voor een zzp’er.

Conclusie is dat een auto van de zaak verschillende vormen kent en bepalend kan zijn in het auto kiezen.