fbpx
4 minuten leestijd

Als je zakelijke auto rijdt dan betekent dat de autokosten een serieuze kostenpost zijn voor de ondernemer. Uit onderzoek blijkt dat 84% van de ondernemers de auto gebruiken voor zakelijke afspraken. Starter en zzp’ers zitten vaak op het vinkentouw of ze een zakelijk auto moeten aanschaffen.

Een auto kiezen is lastig keuze omdat vaak de grootste uitgaven zijn voor een ondernemer.

Daarom bieden wij in dit artikel een overzicht van de vaste- en variabele autokosten, resulterend in een prijs per kilometer. Als bonus kan je bij ons een gratis spreadsheet downloaden om eenvoudig en snel de autokosten te berekenen.

 

 

Drie mogelijkheden voor de zakelijke auto

Hoe je de zakelijk kosten moet berekenen is afhankelijk hoe de auto is aangeschaft. Er zijn drie opties voor de zakelijke auto:

  1. Je kunt zakelijke kosten combineren met de privé auto.
  2. Een tweede optie is toch een auto van de zaak te nemen, dus te kopen op naam van de onderneming.
  3. De derde – en snel groeiende – optie is een zakelijke auto leasen als ondernemer

Ongeacht de optie die je kiest, autokosten zijn altijd van toepassing. Wat verschilt zijn de fiscale (on)mogelijkheden.

Aan het eind van het artikel kunt je ons rekenmodel gratis downloaden om zelf een kostenoverzicht te maken van je wagen(park). Maar we starten eerst met het geven van een overzicht van autokosten.

 

Vaste kosten

Het bezit en gebruik van een auto kent vaste– en variabele kosten. De vaste kosten zijn de kosten die altijd betaald moeten worden, ongeacht of de auto wordt gebruikt of niet.

We zetten ze op en rij, te beginnen met de grootste kostenpost, de

 

Wegenbelasting

Wegenbelasting, ook bij auto van de zaakElke belastingplichtige (individu of organisatie) die een kenteken op zijn of haar naam heeft staan moet wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting te betalen.

De betalen belasting hangt af van het type voertuig, het gewicht, de brandstofsoort en in minder mate de regio waar de belastingplichtige woont.

Op de website van de Belastingdienst kun je de hoogte van het betalen bedrag zelf vaststellen met een rekentool.

 

Onderhoudskosten

Een ander voorbeeld van  vaste kosten zijn de onderhoudsbeurten die elke 15.000 of 20.000 km (afhankelijk van type en merk auto) uitgevoerd moeten worden. Daarnaast zijn er kosten zoals voor wasbeurten en de lidmaatschap voor de wegenwacht.

Uiteraard zijn deze kosten laag als het voertuig stil staat, maar dat zal bij een onderneming niet vaak voorkomen. Anders had je geen auto van de zaak overwogen…

Wanneer de (bestel)auto vijf jaar of ouder is, moet ieder jaar een APK-keuring doorlopen hebben.

De keuring kost niet zo veel geld (35 euro), maar als je zakelijke auto niet voldoet aan de minimale eisen, dan zijn er ook nog eens kosten gemoeid met het herstel of de reparatie.

 

 

Verzekering

De hoogte van de autoverzekering kan bepalend zijn in het auto kiezen

 

Je bent zuinig op de auto, maar toch moet elk motorvoertuig in Nederland minimaal verzekerd te zijn voor Wettelijk Aansprakelijkheid (WA). Dit is niet voor niets, het is om andere weggebruikers te beschermen.

Als er namelijk schade ontstaat door schuld van de bestuurder, dan is de tegenpartij in ieder geval verzekerd van een vergoeding van de schade.

Jongere voertuigen worden vaak WA-plus of WA-casco verzekerd. Dan is schade buiten schuld van de bestuurder en schade aan het eigen voertuig verzekert.

Ongeacht of het voertuig wordt gebruikt of niet, de kosten voor de autoverzekering zijn altijd vaste autokosten.

Bij het auto kiezen is wel goed om rekening mee te houden, want als de aanschafprijs van de zakelijke auto hoog is, dan is premie ook hoger.

 

 

 

Vaste afschrijving

Een auto is eigenlijk een vorm van kapitaal vernietiging. Want auto’s wordt ieder jaar snel minder waard, daarom schrijf je elk jaar een deel van de aanschafwaarde af.

Stel dat je een auto hebt gekocht voor 20.000 euro en na 3 jaar verkoop je deze voor 10.000 euro dan is in drie jaar tijd 10.000 euro ‘afgeschreven’ (= 3.333 euro per jaar). Dit bedrag moet je dus ook meenemen in de berekening van de vaste kosten.

Zeker als je een zakelijk auto hebt aangeschaft op naam van de zaak, dan ben je zelfs verplicht deze ‘kosten’ mee te nemen in de boekhouding.

Hoeveel de afschrijving precies is, kun je berekenen door de huidige dagwaarde van het voertuig op te zoeken.

Op de website van de ANWB is een koerslijst te vinden en geeft een goede indicatie over de waarde (incl btw!) van de auto(‘s). De afschrijving kan ook bepalend zijn bij het auto kiezen, want als de restwaarde erg laag is, dan is de afschrijving navenant hoger.

 

 

Een auto is eigenlijk een vorm van kapitaal vernietiging.

 

 

Een auto kiezen en de financieringskosten 

Je kunt de auto van de zaak direct betalen uit de liquide middelen die je hebt als onderneming. Vaak is dit niet geval en wordt een zakelijke lening afgesloten.

Is de auto zakelijk gefinancierd, dan moeten de kosten van de lening en de betaalde rente ook worden meegenomen in de berekening van de vaste kosten.

 

Lidmaatschap en abonnementen

Stel je bent lid van de ANWB voor eventuele hulp bij pech onderweg, dan kost het lidmaatschap jaarlijks een vast bedrag.

Andere voorbeelden van abonnementen zijn een zakelijke tankpas of een rittenregistratie systeem.

Een zakelijke tankpas heeft als voordeel dat je maandelijks een btw factuur ontvangt, waardoor je kunt stoppen met tankbonnen verzamelen voor de btw aangifte.

Deze tijdsbesparing kun je  vergroten door een rittenregistratie systeem in te bouwen, waardoor je geen gedoe krijgt over bijtelling. Bezoek onze pagina over mogelijke rittenregistratie oplossingen.

 

Variabele autokosten

Naast de bovengenoemde vaste kosten zijn er ook een variabele kosten. Dat zijn de extra autokosten die er zijn als je veel kilometers maakt.

Hoe meer je rijdt, hoe hoger de variabele kosten zijn. We beginnen met een open deur, de

 

Brandstofkosten

tankstationJouw voertuig verbruikt brandstof. Dit kan met name benzine, diesel, LPG of elektriciteit zijn, of een combinatie hiervan als je in hybride auto rijdt.

De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van het verbruik van de auto en de kosten van de betreffende brandstof. Een bestelbus verbruikt nu eenmaal meer als een personenauto. Een groot deel van de brandstofprijzen bestaat uit accijns en btw.

De btw kan een ondernemer op eenvoudige terugvragen als hij een tankpas gebruikt. Zo niet, dan moeten de bonnen bewaard worden. Lees hier meer over in ons artikel over de voordelen van een tankpas.

 

 

De ROB = Reparatie, Onderhoud & Banden

De ROB kosten wordt sterk bepaald door de kilometers die door het voertuig wordt gemaakt en daardoor sneller slijten. De hoogte hiervan is sterk afhankelijk van hoeveel kilometer er gereden wordt; hoe meer kilometers, des te hoger deze kosten.

Een voorbeeld zijn banden. De voorbanden gaan gemiddeld 40.000 kilometer mee, achterbanden het dubbele.

Bij minder dan 2,5 mm profiel diepte, dan zijn ze wel aan vervanging toe. Een gemiddelde kwaliteitsband kost gemiddeld €150,- per stuk.

Als je weet hoeveel kilometers per jaar rijdt, dan is een inschatting maken van de ROB kosten eenvoudige inzichtelijk te maken.

 

Samenvattend: wat zijn de autokosten?

Bovenstaand overzicht geeft goed overzicht welke kosten het bezit en het gebruik van een auto met zich mee brengt.

De volgende stap is door alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten.

Op onze download pagina kan een gratis rekenmodel (een Excel file) gedownload worden, waardoor je een zelf een duidelijk overzicht krijgt van de exacte autokosten en helpt bij het auto kiezen.

 

Overzicht maken in Excel zakelijke auto kosten

In het genoemde rekenmodel tel je de volgende vaste kosten op over een periode van 12 maanden:

  • Wegenbelasting
  • Onderhoudskosten en APK-kosten
  • Verzekeringspremies en lidmaatschap kosten
  • Vaste afschrijving
  • Eventuele financieringskosten
  • Eventueel lidmaatschap pechhulp

Dit tezamen zijn de totale vaste kosten per voertuig, ongeacht of het voertuig wordt gebruikt. Als je meerdere voertuigen gebruikt, dan kunt je de andere tabs gebruiken.
Afhankelijk van de gemaakte kilometers gaan de volgende variabele kosten stijgen:

  • Brandstofkosten
  • De ROB kosten voor Reparatie, Onderhoud & Banden
  • Variabele afschrijving

Als je alle kosten netjes in de spreadsheet hebt staan, dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer in kaart te brengen.

Alle vaste en variabele kosten worden over een periode van 12 maanden opgeteld en gedeeld door het aantal gereden kilometers. Dit is wat het per kilometer kost om een auto te rijden!

 

Download ons handige rekenmodel.

 

Auto kiezen, wat zijn de fiscale gevolgen?

Alle autokosten zijn fiscaal aftrekbaar, zeker als de auto van de zaak op naam van de onderneming staat.

Als je zakelijk kilometers maakt met je privé auto, dan heeft is er ook het recht om zakelijke gemaakte kosten op te voeren. Lees ons artikel de privé auto zakelijke gebruiken. In geval van een lease auto lees dan ons artikel is autolease verstandig voor een zzp’er.

Conclusie is dat een auto van de zaak verschillende vormen kent en bepalend kan zijn in het auto kiezen.

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

  • Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
  • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
  • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
  • Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
  • Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
  • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
  • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

 

FinancialLease.nl - blog

Klantentevredenheid: 9,5

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

  • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
  • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
  • Lease contract is snel opzegbaar 
  • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
  • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

  • Scherpe tarieven
  • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
  • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
  • Flexibele kilometerbundel
  • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
  • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
  • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This