Toen het coalitieakkoord werd gepresenteerd door het nieuwste kabinet, werd duidelijk dat rekeningrijden over een aantal jaren waarschijnlijk ingevoerd gaat worden. Er is jarenlang over gepraat en lange tijd leek het niet te gaan gebeuren, maar de VVD is om. Vanaf 2030 zal het dan gaan gebeuren, al is het nog niet helemaal zeker. Toch schrijven we alvast dit artikelen, zodat de rekeningrijden kosten die voor jou misschien gaan gelden, alvast duidelijk zijn. Dan weet je waar je je op moet voorbereiden!
1. Wat betekenen de rekeningrijden kosten precies?
Voordat we een inschatting kunnen maken over de hoogte van de rekeningrijden kosten, is het belangrijk om te beseffen wat rekeningrijden precies gaat inhouden.
Allereerst is het goed om te melden dat het rekeningrijden ook wel een kilometerheffing genoemd kan worden. Deze maatregel komt in de plaats van de huidige motorrijtuigenbelasting.
Het komt er op neer dat je gaat betalen voor de kilometers die je rijdt. Je betaalt dus niet meer voor het bezit van een auto, maar voor het gebruiken hiervan.
1.1 Verschillende oplossingen
Hoe de rekeningrijden kosten technisch worden berekend, is nog niet helemaal duidelijk. Zo zijn er geluiden over het plaatsen van een kastje in alle auto’s en voertuigen. Deze houdt dan bij hoeveel kilometers er worden gereden.
Deze technologie is beschikbaar, maar om dit uit te rollen in het hele land, is natuurlijk wel een uitdaging. Je zou ook kunnen denken aan camera’s en nummerbordherkenning.
Er staan al veel camera’s langs snel- en provinciewegen. Een systeem waar je dus alleen betaalt voor kilometers op een snelweg zou dus ook mogelijk zijn.
2. Hoe duur gaat het ongeveer worden?
Hoe hoog de rekeningrijden kosten voor jou gaan uitpakken als ondernemer, hangt uiteraard af van hoeveel kilometers je rijdt. Bij de huidige regels voor het betalen van motorrijtuigenbelasting hangt de auto waarin je rijdt ook af van hoeveel je betaalt.
Zo hoeven chauffeurs met een elektrische auto geen wegenbelasting te betalen. Zoals het nu lijkt, gaat dat bij de rekeningrijden kosten niet meespelen. Iedereen betaalt dus hetzelfde tarief. Dat is wel zo fair.
2.1 Grove schatting van de kosten
Je kan een schatting maken van de kosten door de huidige situatie te analyseren. In totaal betalen we 4 miljard euro aan wegenbelasting, en er zijn meer dan 103 miljard kilometers gereden.
Een simpele rekensom laat dan zien dat we ongeveer 4 cent per kilometer gaan betalen. Als ondernemer die veel rijdt, ga je dus aardig omhoog in de kosten.
Aangezien de gemiddelde Nederlander 10.600 kilometer rijdt en ondernemers die veelal naar klanten gaan, al snel naar 20 tot 30.000 kilometers gaan. Bij 30.000 kilometer zijn de rekeningrijden kosten ongeveer 1200 euro per jaar. De wegenbelasting is dan wel verdwenen.
Grove schatting is dat het 1200 euro per jaar gaat kosten
3. Veel is nog ongewis over rekeningrijden kosten
Maar het blijft wel goed om te beseffen dat er nog niks vaststaat. Bovendien kun je ervan uit gaan dat als het rekeningrijden er komt, wel degelijk in de gaten gaat worden gehouden wie er het hardst geraakt wordt.
Als dat geldt voor ondernemers, zullen er misschien fiscale regelingen komen. De overheid wil namelijk voorkomen dat de economie tot stilstand komt te staan. En zoiets ligt natuurlijk wel op de loer, als alle ondernemers door de rekeningrijden kosten thuis blijven!
Het enige wat je nu kan doen is letten op de brandstofprijzen en daar tanken waar de prijzen het minst hoog zijn. Als redactie houden we ontwikkelingen in de gaten!
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1330+ stations
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
- Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
- Fijnmazig landelijke dekking: 1330+ tankstations
(Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone) - Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
- Betaald parkeren in de Tango App
- Twee wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.
8,7
- Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
- Tango, Avia, Sakko, OK, EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
- Pompprijs is leidend
- Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
- Geen transactie kosten per tankbeurt
- Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
- Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
- Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),
- De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen.
- In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
- Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
- Betaald parkeren app geintegreerd
- Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.