4 minuten leestijd

Dashboard lampjes maken dat een auto soms op een cockpit van een vliegtuig lijkt. Het is lastig om elk signaal meteen te herkennen. Toch is het juist voor ondernemers van groot belang om te weten wat er achter zo’n dashboard signaal schuil gaat.

 

1. Een kerstgevoel bij de kleurrijke dashboard lampjes

Wanneer je alle mogelijke kleuren van de dashboard lampjes bij elkaar zet, krijg je misschien een warm kerstgevoel. Maar de verschillende kleuren hebben wel degelijk een eigen betekenis.

En ken je deze niet, dan loop je kans om al gauw van een koude kermis thuis te komen.

1.1 Rood is stoppen

Rode lampjes op het dashboard geven hetzelfde signaal als bij een stoplicht. Stoppen. Als er een rood lampje brand, dan is het wijs om niet verder te rijden, maar te onderzoeken wat er aan de hand is.

Rijd je wel door, dan vergroot je de kans op ongelukken omdat bepaalde onderdelen van jouw auto niet meer functioneren zoals ze zouden moeten. Daarnaast kun je jouw auto verder beschadigen als je besluit door te rijden. 

1.2 Bij oranje zit je op het randje

Oranje is een waarschuwingssignaal. Je doet er verstandig aan om op korte termijn jouw auto even te checken, bij te vullen of uit te laten lezen.

Ook hierbij vergroot je de kans op schade wanneer je een oranje lampje negeert.

1.3 Groen lampje? Niks aan de hand.

Groen is goed. Het systeem werkt zoals het hoort en het groene lampje is er om je gerust te stellen. Je kunt veilig op weg naar de klant en kunt er ook vrij zeker van zijn dat de auto je ook weer terug zal brengen op kantoor.

Het blauwe licht is het signaal van het groot licht. Wanneer je in het donker rijdt zul je waarschijnlijk wel merken dat het groot licht aanstaat.

Overdag zijn het vooral tegenliggers die dit merken en niet fijn zullen vinden. Het blauwe licht is een indicator dat het groot licht aanstaat.

1.4 Witte dashboard lampjes als adviseurs

Tot slot kunnen dashboard lampjes ook wit oplichten. Een wit lampje moet je zien als aanwijzing of aanbeveling. Denk bijvoorbeeld aan de schakelindicatie lampjes. Een pijltje omhoog of omlaag adviseert je op of terug te schakelen.

2. De betekenis van de verschillende dashboardlampjes

Het verschilt per auto welke signalen een dashboard afgeeft. Hieronder beschrijven we de belangrijkste dashboard lampjes om in de gaten te houden.

2.1 Accu

De accu op het dashboard ziet eruit als een batterij met een plusje en een minnetje. Bij het starten van de auto zal deze kort oplichten om vervolgens weer uit te gaan.

Blijft de batterij zichtbaar, dan is er iets loos met de accu. Dit kan te maken hebben met stroomkabels, de aandrijfveer of de dynamo. Hoe vervelend ook, maar hiermee zul je naar de garage moeten.

Start je auto helemaal niet, dan kan het ook zijn dat de accu leeg is. Startkabels kunnen je weer op weg helpen.

2.2 Tanken

De pomp op het dashboard is waarschijnlijk bij iedereen bekend. Naast de indicator van de wijzer geeft ook het dashboard lampje van de pomp aan wanneer de tank leeg is.

Zolang dit lampje nog niet brand, zit er nog genoeg brandstof in de auto om te rijden. Zodra het lampje gaat branden, is het verstandig om binnen enkele tientallen kilometers de tank bij te vullen.

Zodra het lampje gaat branden, is het verstandig om binnen enkele tientallen kilometers te tanken

2.3 Koelvloeistof

Auto’s kunnen steeds beter tegen de hitte. 10 tot 15 jaar geleden wilde een auto nog wel eens oververhit raken bij hevige inspanning op een warme zomerdag.

Tegenwoordig zijn de koelingssystemen dermate ontwikkeld dat oververhitting weinig meer voorkomt.

Wil je de kans op oververhitting nog verder verkleinen, dan is het aan te raden om het koelvloeistof lampje in de gaten te houden. Gaat het lampje, dat eruit ziet als een thermometer, branden, check dan of er genoeg koelvloeistof in het reservoir zit.

Zo voorkom je onnodig spannende ritten tijdens de zomer naar de klant of naar kantoor.

2.4 Motorolie

Gaat de wonderlamp van Aladdin, ofwel het signaal van de motorolie branden, dan is het raadzaam om meteen te stoppen en het oliepeil te meten. Te weinig kan schade aan motoronderdelen als gevolg hebben. Teveel olie is ook niet goed.

2.5 Stuurbekrachtiging

Voor het opmerken van een defect aan de stuurbekrachtiging heb je geen dashboard lampjes nodig. Dat merk je tijdens het rijden wel. Het stuur zal namelijk een stuk zwaarder draaien.

Toch kan zo’n signaal wel goed zijn om in de gaten te houden. Rijd je op de snelweg en springt het lampje van de stuurbekrachtiging, een stuur-symbool, aan dan weet je dat je de mouwen kunt opstropen en aan het werk moet in je auto.

Breng de auto wel zo snel mogelijk ook naar een garage om dit te laten repareren.

2.6 Remmen

De rode cirkel met een uitroepteken erin is misschien wel het meest schrikbarende symbool van het dashboard. Je krijgt het gevoel dat er is iets goed mis is met je auto en dat het is gevaarlijk om door te rijden.

En ergens klopt het wel, maar de reden kan heel simpel zijn. Waarschijnlijk rijd je met de handrem erop. Is de handrem eraf, maar blijft dit signaal, dan is er iets met het remsysteem of de remvloeistof.

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat de rem vrij essentieel is. In dit geval kun je dan beter de afspraak met een klant verzetten dan het risico te nemen en de waarschuwing van het dashboard negeren.

Laat liever de garage eerst naar het probleem kijken en ga dan pas weer de weg op.

De rode cirkel met een uitroepteken erin is het meest schrikbarende symbool van het dashboard.

2.7 Airbag

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Sterker nog, in de inleiding vergeleek ik het dashboard van een auto met de cockpit van een vliegtuig. Een beetje overdreven misschien.

Van een vliegtuig wordt overigens wel gezegd dat dit een veiligere manier van reizen is dan met de auto. De kans op ongelukken in de auto is groter dan in een vliegtuig. En dus wil je dat het airbag systeem goed werkt.

Is één van de dashboard lampjes die branden een symbool van een passagier met een icoontje van een grote bal voor het gezicht, dan is er iets aan de hand met de airbags.

2.8 Portier

Voordat je de weg opgaat, is het verstandig om de portieren dicht te hebben. Logisch toch? Maar het gebeurt dat een portier of achterklep te zacht wordt dicht gedaan. In dat geval lijkt een deur gesloten, maar is dit in wezen niet zo.

Het dashboard zal jou hiervan op de hoogte brengen. Naast dashboard lampjes geven auto’s vaak ook nog een geluidssignaal af.

2.9 Motorkap

Zorg dat de motorkap goed dicht zit. De kans is klein dat de wind eronder komt, maar je wilt toch liever voorkomen dat jij degene bij wie het gebeurt.

Het dashboard geeft met een duidelijk symbool aan dat je motorkap niet goed is afgesloten.

2.10 Anti Blokkeer Systeem (ABS)

De ABS zorgt ervoor dat je remmen niet blokkeren wanneer je onverwacht hard moet remmen. Wanneer deze drie letters oplichten op het dashboard, is het verstandig dit zo snel mogelijk na te laten kijken.

2.11 Storing in het brandstofsysteem

Wanneer je een soort trechter met vloeistof erin en een drup eronder ziet oplichten op je dashboard, is het verstandig om je bestemming direct aan te passen naar een garage of bel de ANWB.

Dit signaal duidt op een storing in het brandstofsysteem dat direct verholpen moet worden. Je auto schakelt over naar een noodstand.

2.12 Ruitensproeiervloeistof

Het symbool van de ruitensproeiervloeistof is de meest vrolijke van alle dashboard lampjes. Het ziet eruit als een fontein met water. Wanneer dit lampje oplicht moet je de vloeistof voor de ruiten bijvullen.

Het symbool van de ruitensproeiervloeistof is de meest vrolijke van alle dashboard lampjes.

3. De verschillende autolichten

Je kunt met verschillende soorten verlichting rijden: mistverlichting, groot licht of dimlicht. Al deze soorten hebben een eigen dashboard symbool.

Het groot licht is de bekendste van deze dashboard lampjes. Het blauwe lampje geeft aan dat je met groot licht rijdt.

Dimlicht wordt aangegeven met een groene koplamp of met een paar groene koplampen. Dit is het licht waarmee je het gros van de kilometers aflegt.

Mistlampen gebruik je voor slecht zicht. Deze worden aangegeven met witte lampen waarbij er een kronkellijn door het licht loopt. Let erop dat deze verlichting alleen gebruikt mag worden bij slecht zicht.

4. Houd de dashboard lampjes in de gaten

Tot zover het overzicht van de meest belangrijke dashboard lampjes. Let erop tijdens het rijden dat wanneer iets rood oplicht, dat dit waarschijnlijk belangrijk is om meteen te checken.

Stop bij het dichtstbijzijnde tankstation en kijk even rustig naar waar het probleem zit. Liever een paar minuten later op kantoor of bij de klant, dan je eigen veiligheid op het spel zetten.

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
 • Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

 

FinancialLease.nl - blog

Klantentevredenheid: 9,5

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This