Dieselauto’s zijn niet meer zo populair. Dat blijkt uit de verkoopcijfers van de autobranche. Minder dan één op de tien verkochte nieuwe auto’s is een diesel. Diezelfde verkoopcijfers waren drie jaar geleden een stuk positiever met een aandeel van 20%.
Maar hoe kan dat? Waarom verkopen nieuwe dieselauto’s tegenwoordig zo slecht? Is het grote succes van Tesla, met hun elektrische auto, hier deels verantwoordelijk voor?
1. Dramatische afname bestellingen dieselauto’s
De verkoop van nieuwe auto’s is vooral gericht op leasemaatschappijen en zakelijke klanten. NOS sprak hierover met autoleasebedrijf Arval, dat aangaf een dramatische afname in de bestellingen van leaseauto’s te zien. Van bijna 25% naar minder dan 10%.
De opkomst van het elektrisch rijden heeft hier zeker mee te maken. Het aantal bestellingen van elektrische auto’s compenseert de stevige daling van het aantal dieselauto’s bij de leasemaatschappij. En niet voor een deel, maar helemaal.
2. Kabinetsmaatregelen zetten dieselauto’s buitenspel
Brancheorganisatie voor de autohandel BOVAG/Rai kan de uitspraken van leasemaatschappij Arval nog niet bevestigen. Daar is een reden voor. De levertijd van elektrische auto’s is opgelopen tot maar liefst zes maanden.
BOVAG ziet wel dat de verkoop van nieuwe dieselauto’s flink terugloopt. Het slechte imago speelt hierin een grote rol.
Paul de Waal van BOVAG vindt dat de kabinetsmaatregelen hier de oorzaak van zijn. In een gesprek met de NOS zei De Waal: “Laten we wel wezen: het scheelt nogal of je een bijtelling van 4 procent op een Tesla betaalt of van 22 procent op een dieselauto.”
2.1 Nasleep dieselgate affaire
Autoscout geeft nog meer mogelijke oorzaken van het verslechterde imago van dieselauto’s. We moeten bijvoorbeeld ook de dieselgate van een paar jaar geleden niet vergeten.
Volgens de autofabrikanten had deze affaire geen negatief effect op de verkoopcijfers. Maar voor het imago van de dieselauto was het wel een klap in het gezicht. Autoscout zegt dat de dieselauto hier nog steeds hinder van ondervindt.
2.2 Dieselauto’s binnenkort verboden?
Of de daling van de verkoop van dieselauto’s doorzet, zal in de toekomst duidelijk worden. Duidelijk is wel dat Europa zich hard maakt om de luchtvervuiling terug te dringen. Het aantal Europese steden waarin dieselauto’s verboden zijn, groeit.
Ook in Nederland worden milieuzones ingesteld. In Amsterdam, Rotterdam en Arnhem zijn deze zones al ingesteld. In de binnenstad van Arnhem is het verboden om met een dieselauto van voor 1 januari 2005 rond te rijden.
Doe je dat toch, dan riskeer je een flinke boete die kan oplopen tot wel 230 euro, zoals in Arnhem het geval is.
Vanaf 2020 kunnen gemeenten die een milieuzone invoeren dieselauto’s weren die ouder zijn dan vijftien of twintig jaar. Het kabinet staat achter deze regeling.
2.3 Scherpe CO2-richtlijnen. Boetes dreigen.
En toch ligt het niet in lijn der verwachting dat de dieselmotor zal verdwijnen. De auto-industrie in Europa moet namelijk voldoen aan scherpe CO2-richtlijnen. Deze doelen moeten de fabrikanten halen uit de brandstofmix van hun productie.
Een ingewikkeld verhaal. Maar de consequenties zijn duidelijk. Forse boetes dreigen wanneer deze doelen niet worden gehaald.
Op dit moment kunnen die CO2-doelen niet worden gehaald met de elektrische auto’s. En daarom verwacht De Waal voorlopig nog geen definitief afscheid van de dieselmotor.
Daarbij moeten we ook onthouden dat de dieselmotor nog altijd minder CO2 uitstoot dan een benzinemotor.
De dieselmotor stoot nog altijd minder CO2 uit dan een benzinemotor
3. Europa positiever over diesel
Nederlanders staan op dit moment wel erg negatief tegenover dieselauto’s. In vergelijking met andere Europese landen is er een groot verschil. Nog maar 1 op de 5 Nederlanders overweegt een dieselauto aan te schaffen.
Het gemiddelde van landen als Duitsland, Italie, Oostenrijk, Belgie, Frankrijk, Spanje en Nederland samen ligt op 37%. In Oostenrijk overweegt zelfs de helft van de ondervraagden een dieselauto.
Benzineauto’s zijn daarentegen juist weer heel populair in Nederland. 63% overweegt een benzineauto aan te schaffen. Het gemiddelde over de 7 landen is 41%. Een flink stuk lager dus.
4. Nederlanders omarmen elektrische auto
Dieselauto’s zijn een stuk minder populair geworden. Dat is wel duidelijk. Voor de elektrische auto’s een kans om zich in de markt te zetten. 4 op de 10 Nederlanders ziet dat wel zitten.
Ook de hybride auto is populair. En auto’s op waterstof? 18% kijkt er nu al naar uit. En dit percentage lijkt nog laag. Maar wanneer een auto op waterstof eenmaal bereikbaar is, wie zal dan nog anders willen?
Hoe het nu verder moet met de dieselauto, is dus moeilijk te voorspellen. De dieselauto’s blijven voorlopig nog over de Nederlandse (en Europese) wegen rijden. Maar de elektrische auto heeft de achtervolging ingezet.
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Expert in (online) communicatie, deelt graag kennis in zijn leaseauto artikelen en zakelijke apps op onze website. Ooit begonnen in het team toen hij nog studeerde, nu is hij werkzaam o.a. als professional senior communicatieadviseur.