Een autogordel is een concept die schittert door eenvoud. Maar zo’n autoriem beschermt ook levens. Letterlijk. Het is een riem die alle inzittende beschermt in geval van een ongeluk.
Het beschermt de persoon op de autostoel en wordt daardoor niet door de auto geslingerd tijdens een aanrijding. Of nog erger, de schedel wordt niet tegen voorruit aan gesmakt in geval van acute stop door botsing.
Autogordels verlaagt de kans op een ongeval met dodelijk afloop met 30 tot 40 procent. Maar autogordels hebben een lange weg van ontwikkeling gehad.

Wat zijn de autokosten als een zakelijke auto rijdt?
Een auto brengt veel kosten met zich mee. Daarom is het zinvol om alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten. Dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer te berekenen. Download gratis het sjabloon en u kunt de kosten direct invoeren.
1. Ongelukken vanaf het eerste moment
De eerste auto’s zijn volgens wikipedia in 1862 op de weg gekomen. Maar de snellere auto’s, onder andere uitgevonden door Carl Benz, kwamen in 1885 op de weg. Het eerste auto ongeluk met dodelijk afloop gebeurde in 1891 in de Amerikaanse staat Ohio.
Ondanks dat de kans maar 1 op de 5000 is dat je om het leven komt in een auto, is het dragen van autogordel van levensbelang. Het is vandaag de dag ontzettend druk op de weg en in de auto worden we snel afgeleid blijkt uit onderzoek.
2. Safety First door autogordels
Ik rijd Volvo. Vanwege de fantastische stoelen, de steeds fraaiere modellen en omdat het veilig auto’s zijn. Veiligheidsgordels of autogordels zijn ruim 160 jaar geleden uitgevonden. Eerst als tweepuntsgordel door Ford in 1956 en drie jaar later ontwikkelde Volvo als eerste de driepuntsgordel.
Het patent werd door hun gratis beschikbaar gesteld aan andere autofabrikanten in het belang van de verkeersveiligheid. Een driepuntsgordel redt iedere zes minuten één leven. Mercedes ging nog een stap verder in de ontwikkeling en kwam in 1972 met gordelspanners.
Los gedragen autogordels worden strak getrokken in geval een botsing.
2.1 Autoriem werd verplicht

Vanaf 1976 werd het verplicht dat de inzittende voor in de auto een autoriem gingen dragen. Het jaar daarvoor was er al een werd ingevoerd dat alleen nog maar auto’s op de markt mochten komen met autogordels.
Oldtimers van voor 1971 hoeven geen autogordels te hebben. Maar de achterpassagiers kunnen ook zwaar gewond – of erger – om het leven komen. Daarom werd vanaf 1992 ook de achterpassagiers verplicht een autoriem te dragen.
Heeft de achterbank 3 gordels, dan mogen er niet meer dan 3 mensen op de achterbank vervoerd worden. In auto’s zonder gordels, bijvoorbeeld oldtimers, mogen passagiers (vanaf 3 jaar) wel vervoerd worden.
3. Ook in de bussen kwamen autogordels
Voor bussen kwam de verplichtende wetgeving nog later. Pas in maart 2006 werd het verplicht om een gordel om te doen als de bus die had.
Tot die tijd konden mensen zelf kiezen. Maar er rijden nog steeds oudere bussen rond die geen gordel hebben.
Autogordels zijn verplicht vanaf 1976. Toen was het al gemeengoed. Omdat het levens spaart.
3.1 Stadsbussen zijn een uitzondering
Op de stadsbussen zijn geen gordels verplicht, dat zou ook erg lastig zijn. Want passagiers in het stads reizen over korte afstanden en moeten snel in en uit kunnen stappen. Daarnaast is de gemiddelde snelheid van een stadsbus laag.
Maar ja, er zijn nog zat risico’s: botsingen, plotseling heel hard remmen, uitwijken enz. Om te voorkomen dat mensen zich verwonden moet het interieur aan speciale eisen voldoen met voldoende sta- en loopstangen.
Er mag nergens een plaats in de bus zijn waar je je niet kan vasthouden. Tja, niet helemaal een goede oplossing dus totdat er een betere is, maar zorg ervoor dat je je altijd goed kan vasthouden!
Fijn dat er autogordels zijn in de auto’s. Voor mens en dier.
Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.
- Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
- Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
- Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
- Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
- Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
- Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
- Marktleider van nieuwe en jonge auto’s
Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.
- Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
- Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
- Lease contract is snel opzegbaar
- Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
- Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions
Klantentevredenheid is 8,4
Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!
- Scherpe tarieven
- Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
- Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
- Flexibele kilometerbundel
- De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
- Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
- Aangesloten bij Keurmerk Private Lease
Klantentevredenheid is 8,6

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.