‘Kiest u voor operational lease of financial lease en dan inclusief een SVI-verzekering?’ Best een lastige vraag. Voordat je begint aan met leasen is het dan ook handig om het één en ander te weten over zzp lease. Zo kom je niet voor verrassingen te staan bij de wanneer je in gesprek gaat met een leasemaatschappij.
Als zzp’er kun je voor twee soorten lease kiezen: full operational lease en financial lease. Deze keuze is afhankelijk van de omstandigheden waarin jij je bevindt.
Zo kan het voor de ene zzp’er interessant zijn om te kiezen voor full operational lease terwijl een andere ondernemer juist kiest voor financial lease, omdat dit weer aantrekkelijker is.
Hieronder zullen we deze twee soorten, we noemen het maar kort, zzp lease uitlichten en daarmee ook de verschillen blootleggen.
1. All-Inclusive lease voor de zzp’er
Full operational lease is de meest volledige soort autolease. In dit pakket zitten de kosten van de ROB-kosten (reparatie, onderhoud en banden), verzekering, belasting en service bij schade of pech inbegrepen.
Jij als zzp’er of ondernemer betaald hiervoor een vast maandbedrag, voor de rest heb je hier geen omkijken meer naar. Daarom all-inclusive lease.
1.1 Leasemaatschappij is economisch en juridisch eigenaar
De leasemaatschappij is in het geval van full operational lease de economisch en juridisch eigenaar van de auto. Dit houdt in dat het restwaarderisico over de auto bij de leasemaatschappij ligt.
Dit betekent ook dat de leaseauto niet op je bedrijfsbalans drukt in de vorm van afschrijvingen.
Daarnaast is de leasemaatschappij ook officieel eigenaar van de auto en staat deze op naam van de maatschappij geregistreerd bij het RDW.
1.2 zzp lease op maat
Zoals gezegd is deze vorm van zzp lease de meest complete. Bij deze leasevorm kan per contract worden afgesproken welke elementen wel en welke niet binnen het contract vallen.
Denk hierbij aan bijvoorbeeld service bij schade of pech of de winterbanden.
Het is daarom erg belangrijk om te kiezen wat wel en niet binnen het contract valt. Daarmee weet je precies welke kosten voor jouw rekening zijn en welke de leasemaatschappij betaalt.
1.3 Welke elementen zitten in het contract?
Hieronder een aantal termen die je helpen wanneer je een zzp lease contract laat opstellen of doorleest met een leasemaatschappij. Dit zijn de onderdelen die in de meeste gevallen inbegrepen zijn bij het contract. Check dit goed.
En zoals bij meer (grote) aankopen geldt, is het slim om verschillende offertes aan te vragen om zo tot de beste deal te kunnen komen. Let er hierbij wel op dat je bij het aanvragen van de offertes een vergelijkbaar contract laat opstellen met dezelfde of vergelijkbare elementen.
Rente en Afschrijving | De rente bestaat uit de kosten van de financiering van de auto. De afschrijving is het verschil tussen de aanschafwaarde en de restwaarde |
Onderhoudskosten (ROB) |
Vervangen van banden, reparatie bij onderhoud en alle andere kosten voor onderhoud (Schade door eigen fout kan een leasemaatschappij wel door jou laten betalen). |
Houderschapsbelasting |
Dit is een ander woord voor wegenbelasting |
Verzekeringen |
W.A.- en cascoverzekering (all-risk) en de SVI verzekering (Schade Voor Inzittende verzekering). |
Winterbanden |
De kosten voor winterbanden en de kosten voor de service van het verwisselen en opslaan van de banden. |
Pechhulp binnenland (en buitenland) |
De kosten voor pechhulp wanneer je langs de weg met pech komt te staan. Eventueel vervangend vervoer voor als de auto gerepareerd moet worden. |
Brandstofpas |
Kosten van een brandstofpas, zoals de MoveMove pas of de Q8 Liberty Card |
1.4 Let op de kilometers
Tot slot wordt bij zzp lease ook het maximaal aantal te rijden kilometers per jaar opgenomen in het contract. Bij het afsluiten van een leasecontract heb je verschillende opties om uit te kiezen.
Dit begint bij 10.000 kilometer en hoe hoger het aantal kilometers is dat je verwacht te rijden, hoe hoger het maandbedrag zal zijn.
Dit heeft met de afschrijving van de auto te maken dat voor de rekening van de leasemaatschappij valt. Het klinkt dan misschien interessant om dit aantal zo laag mogelijk in te stellen, maar dan loop je wel een risico.
Voor elke extra gereden kilometer moet je vaak flink bijbetalen.
Rijd je bijvoorbeeld 24.000 kilometer in een jaar terwijl je hebt gekozen voor de optie van 20.000 kilometer per jaar dan betaal je over de 4.000 kilometer die je teveel hebt gereden een fors bedrag extra. Dit is een nadeel bij deze vorm van zzp lease.
Voor elke extra gereden kilometer moet je vaak flink bijbetalen
2. Is zzp lease voor 3 maanden mogelijk?
Genoeg over full operational lease voor nu. Voordat we doorgaan naar de andere optie, financial lease, kijken we even kort naar shortlease als zzp lease vorm. Voor zzp’ers die voor een specifieke korte periode een auto nodig hebben, kan shortlease uitkomst bieden.
Shortlease is in principe hetzelfde als het hierboven beschreven full operational lease model. Het verschil zit in de duur van de lease. Waar een full operational leasecontract over meerdere jaren loopt, is shortlease mogelijk vanaf drie maanden.
Na drie maanden kun je de auto weer inleveren. Je hebt dan verder geen andere kosten, los van de afgesproken maandelijkse kosten. Het tarief ligt meestal wel hoger dan bij full operational lease.
2.1 Minder risico voor leasemaatschappijen
Shortlease kan ook om andere redenen voor startende ondernemers een uitkomst zijn. Voordat een leasecontract getekend kan worden, zal de leasemaatschappij hoogstwaarschijnlijk een toets op jouw inkomen (en dat van je onderneming) uitvoeren.
Dit doen ze om het risico bij zzp lease te minimaliseren.
Startende ondernemers kunnen weinig bewijslast opvoeren aangezien zij pas net zijn gestart. Shortlease is voor leasemaatschappijen een minder groot risico en wordt in het geval van een startende ondernemer eerder geaccepteerd.
Een prima alternatief voor zzp lease voor de korte termijn.
3. Financial lease: auto kopen in termijnen
Financial lease is in vele opzichten anders dan full operational lease. Zo is de auto bij financial lease economisch eigendom van de zzp’er of onderneming. In dit geval komt de zzp lease wel op de balans van de onderneming te staan.
De leasemaatschappij is alleen de juridische eigenaar totdat de auto volledig is afbetaald, en jij wordt de economische eigenaar.
Financial lease houdt in dat je over een afgesproken periode maandelijks aflost op de auto. Na deze periode betaal je alleen de restwaarde van de auto, waarna de auto volledig in jouw bezit is. Deze restwaarde is vooraf bepaald.
3.1 Looptijd, aanbetaling en eindbetaling bij zzp lease
Voor dit type lease is het voor de zzp’er dus belangrijk om de looptijd, aanbetaling en eindbetaling goed af te spreken. Het bepalen van een looptijd doe je allereerst door te bedenken hoe lang je verwacht dat je de auto gaat gebruiken.
Als je verwacht dat je de auto 5 jaar gebruikt, zorg er dan niet voor dat dit zzp lease contract langer loopt.
Vervolgens bespreek je het maandtarief en het bedrag dat aan het begin en aan het einde van de contractperiode betaald moet worden. Deze elementen gaan hand in hand. Een lager bedrag voor de eindafrekening betekent een hoger maandtarief en andersom.
Belangrijk is wel dat de eindafrekening lager of gelijk is aan de verwachte restwaarde van de auto.
3.2 Rentepercentage onderhandelbaar bij zzp lease
Naast het maandtarief, het eindbedrag en de contractduur is het rentepercentage een belangrijk gegeven. Hierover kun je proberen te onderhandelen. We weten allemaal dat het rentepercentage in de markt laag is, dus onderhandelen heeft zin.
Dus het juiste rentetarief uitonderhandelen kan je echt vele euro’s schelen. Vergelijk ook hierbij verschillende leasemaatschappijen.
Het juiste rentetarief uitonderhandelen kan je echt vele euro’s schelen
4. Verschil tussen full operational- en financial lease
Het grote verschil bij financial lease ten opzichte van full operational lease zit in de kosten van onder andere het onderhoud. Bij de tweede vorm van leasen is dit in het maandtarief inbegrepen. Bij financial lease werkt dat anders.
Het maandbedrag is enkel aflossing en rente. Eventuele kosten van onderhoud of reparatie vallen buiten het zzp lease contract en zijn dus voor eigen rekening en moet je bovendien zelf regelen.
Het stallen van je winterbanden, het regelmatige onderhoud en eventuele APK zul je zelf met de garage moeten regelen.
4.1 Elk nadeel heeft zijn voordeel
Dit kan zowel voordelig als nadelig werken. Is het onderhoud tijdens de leaseperiode miniem, dan profiteer je hiervan door geen maandelijkse kosten voor onderhoud te betalen aan de leasemaatschappij.
Valt het onderhoud tegen, dan moet je de portemonnee trekken en kan het flink tegenvallen. Deze afweging zul je moeten maken voordat je kiest voor zzp lease.
Hetzelfde geldt voor autopech. Bij financial lease zul je er zelf voor moeten zorgen dat de auto wordt opgehaald. Eventueel vervangend vervoer is ook voor eigen rekening.
4.2 Vrij van kilometer-zorgen
Het grote voordeel van finacial lease ten opzichte van full operational lease is dat je als zzp’er niet gebonden bent aan een maximaal aantal kilometers. Hierin ben je volledig vrij.
Je loopt dus ook geen risico op extra lease kosten aan het einde van een jaar. Je kunt je auto dan ook rustig gebruiken om in de zomer het zonnige zuiden van Europa op te zoeken.
Het grote voordeel van full operational lease is dat je totaal geen omkijken hebt naar onderhoud en bijkomende kosten. Wil je meer weten over het leasen van een zakelijke auto? Bezoek dan onze pagina ‘zakelijk auto leasen’
Voordelen:
- Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
- Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
- Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager
- De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Expert in (online) communicatie, deelt graag kennis in zijn leaseauto artikelen en zakelijke apps op onze website. Ooit begonnen in het team toen hij nog studeerde, nu is hij werkzaam o.a. als professional senior communicatieadviseur.