3 minuten leestijd

Nu de warmte van de zomer al weer een tijdje in het land is, zullen velen hun toevlucht tot de airco van hun auto al hebben gezocht. De kans is aanwezig dat bij sommigen het resultaat niet was wat er werd verwacht. Onderhoud airco is iets wat vaker moet gebeuren dan je zou denken, en als dat niet tijdig gebeurt, zit je in de zomer te zweten. Om te voorkomen dat je airco snel zijn werking verliest, hebben we in dit artikel 6 tips op een rijtje gezet. Zo hou je het onderhoud een tijd buiten de deur!

1. Te veel van de airco vragen bij het instappen

Als je de auto instapt als deze in de zon heeft gestaan, is een logische eerste stap om de airco op zijn koudst en hardst te zetten. Dit is echter niet ‘the way to go’, tenzij je het de kosten onderhoud airco zo hoog mogelijk wil maken!

Je kunt de auto beter laten afkoelen door de ramen open te zetten en de hitte te laten ontsnappen. Het zware werk van de airco wordt zo weggenomen waardoor de levensduur toeneemt. 

Sommigen auto’s hebben tegenwoordig de mogelijkheid om de ramen (en eventueel het schuifdak) open te zetten als je aan komt lopen. Dat is een luxe natuurlijk, maar dan gaat het nog sneller! 

de auto beter afkoelen door de ramen open te zetten en de hitte te laten ontsnappen

2. Airco en ramen tegelijk aan

In navolging van de vorige tip is het niet aan te raden om rond te rijden met zowel de airco aan, als de ramen open. Voor de auto is het makkelijker om de lucht te koelen als de lucht al in de auto zit.

Daarom wordt ook aangeraden voor zo min mogelijk onderhoud airco om de recirculatie in het begin aan te zetten. Zo koelt de airco de lucht direct vanuit de cabine, wat efficiënt is.

Na een aantal minuten moet je wel weer frisse lucht binnen laten voor gezondheidsredenen. Moderne auto’s doen dit overigens automatisch.

3. Gebruik voor zo min mogelijk onderhoud airco ook verwarming

Je zal misschien niet zo 1, 2, 3 denken dat de verwarming ook invloed kan hebben op het verminderen van het onderhoud airco, maar toch is het zo.

Dit komt doordat de verwarming de lucht minder vochtig maakt. Vochtige lucht is voor een airco moeilijker te koelen dus de verwarming in de ochtend – mits het nog koel is –  gebruiken kan zeker positief zijn.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

4. Blazers op je gezicht richten niet efficient

Voor zo min mogelijk onderhoud aan de airco is het van belang dat je op een zo efficient mogelijke manier met de koeling omgaat. En dit houdt ook in dat je de blazers niet op je gezicht richt, maar juist naar de bovenkant van de auto.

Warme lucht stijgt op, dus voor het zo goed mogelijk stimuleren van luchtstromen moeten de blazers ook naar boven worden gericht. 

5. Wees voorzichtig met de temperatuur van de airco

Het onderhoud airco wordt vaak vooral veroorzaakt doordat deze te hard moet werken. Om dit te voorkomen wordt aangeraden om het verschil in temperatuur tussen de buitenlucht en de temperatuur in de auto niet groter te laten worden dan 8 graden.

Dit is goed voor het brandstofverbruik door de auto airco, maar ook voor je eigen gezondheid. Als je uit de auto de hitte instapt, kan dat voor problemen zorgen. Mensen met een slechte bloedsomloop kunnen zelfs flauw vallen.

Lees meer over onze handige tips en weetjes in onze rubriek autoweetjes

6. Te laat met onderhoud airco

De laatste veelgemaakte fout met betreffende onderhoud airco is dat chauffeurs dit onderhoud te laat, of helemaal niet uitvoeren. Expert raden aan om na 15 tot 20.000 kilometer de filters van de airco te vervangen.

Ook de vloeistof in de airco die voor de koeling zorgt moet om de zoveel jaar worden bijgevuld. Gebeurt dit niet op de juiste manier, dan kunnen er nare geurtjes en schimmels ontstaan. 

 

Voordelen:

 • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
 • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
 • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
 • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

 • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
 • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
 • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
 • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
 • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

 • Smartphone hoesjes, headsets,
 • Autohouders
 • Laptop tassen
 • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This