Het jaar 2018 is al weer bijna afgelopen. Tijd om na te denken over goede voornemens voor het komende jaar. De dagen worden korter, en we denken na over het afgelopen jaar. Wat ging er goed en wat willen we anders doen in het nieuwe jaar?
Uit onderzoek blijkt dat 80% van de voornemens niet gerealiseerd worden. Is er een manier om het wel te realiseren? Gedrag is hierbij essentieel…
1. Goede voornemens vragen veel motivatie
Op zakelijk gebied is het van belang om na te denken over ambities en verbeteringen in het komende nieuwe jaar. En dan als vanzelf komt dat lijstje met puike ideeën en goede voornemens in uw op.
Goede voornemens vragen veel motivatie en doorzettingsvermogen. Maar als u er echt voor gaat, lukt het beter door het starten door het maken van een plan! Wij hebben vijf suggesties om deze goede voornemens te structureren om de kans van slagen groter maken.
2. Ruim 80% start het nieuwe jaar met voornemens
Uit onderzoek van het ING Economisch Bureau blijkt dat maar liefst vier op de vijf Nederlanders het nieuwe jaar beginnen met goede voornemens. Saillant detail is dat bijna iedereen ervan overtuigd is dat die goede voornemens het leven zullen verbeteren.
Afvallen en gezonder eten staat samen met stoppen met roken al jaren bovenaan het lijstje van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar wat komt er eigenlijk terecht van al die goede voornemens?
2.1 Slik: terugval is groot
In het ING onderzoek kwam duidelijk naar voren dat afvallen erg moeilijk is. Volgens de onderzoekers weegt maar liefst 95 procent van de mensen met goede voornemens al snel weer evenveel of zelfs meer dan op 1 januari.
En dat terwijl 78 procent van de afvallers zich van tevoren nog een goede kans gaf om kilo’s kwijt te raken. De terugval is bij de meeste mensen al na één week.
2.2 Toch is het niet moeilijk
Om teleurstelling te voorkomen moet je het jezelf niet zo moeilijk maken. Psychologen adviseren dan ook om goede voornemens zo concreet mogelijk te maken.
Een planmatig aanpak helpt daarin al. Het klinkt als een open deur, maar veel mensen beginnen gewoon. Ook ondernemers.
Daarmee beginnen ook onze tips: werk planmatig..
Tip 1 – Maak een (deel)plan met mijlpalen.
Een basis voor succes van uw bedrijf is om een jaarplanning te maken. Voor promotie met acties, evenementen, beurzen. Maar denk ook aan de bedrijfsvoering. Zeker als het bedrijf groeit, groeit de administratie mee. En dat is voor u – en ons – geen favoriete activiteit.
Wat u kan doen is om de administratie te verminderen door de automatiseren. Probeer daarin doelstellingen naar een hoger niveau te tillen ten opzichte van vorig jaar.
Gebruik daarvoor mijlpalen om tussentijds de vinger aan de pols te houden. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.
Is het gelukt? Neem de tijd om kleine en grote successen te vieren. Dit geeft energie en – indien van toepassing – vergroot het teamgevoel met je medewerkers en klanten.
Tip 2 – Breng focus aan in de plannen
Breng focus aan in de plannen en besteed de beschikbare tijd effectief. Bekijk in welke zaken u goed bent en welke activiteiten van het ondernemerschap uw juist energie kosten. Wat blijf ik zelf doen en wat besteed ik uit?
Op deze site geven wij een overzicht van de voordelen van een zakelijke tankpas: het scheelt tankbonnen bewaren en declaraties verwerken.
Dat kan u uitbesteden aan de tankpas aanbieder die u maandelijks een factuur stuurt. Zelf kan u stoppen met tankbonnen bewaren…
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
Tip 3 – Netwerken, netwerken is net werken
U bent druk. Maar buiten gebeurd het. Maak daarom bewust tijd vrij om netwerkborrels en B2B bijeenkomsten en seminars te bezoeken.
Naast deze offline wereld, ga ook werk maken om online actief te zijn. Zorg dat u regelmatig zichtbaar bent op LinkedIn, door aan te sluiten bij relevante groepen. Post regelmatig een bericht via uw zakelijke account.
Ja, het vraagt enige tijd, maar u zult zien dat het uiteindelijk een positieve uitwerking zal hebben op je bedrijf.
Tip 4 – Optimale klantcommunicatie
Communiceer regelmatig met uw klanten enerzijds, maar anderzijds ook naar uw leveranciers.
Een nieuwsbrief is een handige hulpmiddel. Op deze site wordt door onze CRM tool automatisch gegeneerd en verstuurd naar onze inschrijvers. Maar CRM is een cultuur, niet sec een tool. Dus andersom, vraag regelmatig om feedback.
Dit helpt om uw producten en/of diensten nog beter te maken. Een voornemen kan zijn om elke maand een klant te bellen en om feedback te vragen.
Tip 5 – Maak klanten uw ambassadeurs
Maak van uw zeer tevreden klanten ambassadeurs. Bind aan uw bedrijf door persoonlijke communicatie, door het delen van kennis en door het bieden van uitstekende service. Ambassadeurs vergroten de naamsbekendheid van uw bedrijf en helpen je bij het werven van nieuwe klanten.
Een mooi online voorbeeld is website De Zaak. Die heeft een artikel gepubliceerd waarin een onderzoek wordt aangehaald wat op onze site is gepubliceerd.
3. Goede voornemens realiseren volgens gedragsonderzoekers
Mooi al die goede voornemers, maar gaat het ook echt lukken? Gedrag is de zwakke schakel bij het realiseren van veranderingen.
Volgens Ben Tiggelaar heeft ieder mens te dealen met een drie fundamentele, biologische belemmeringen.
- Er zijn twee soorten processen in ons brein die tegen elkaar inwerken. Zoals in tip 1 staat maken we bewuste plannen voor de 2019. Maar ons brein is primair ingericht op de volautomatische herhaling van gedrag dat ‘werkt’ en weinig moeite kost.
- De fysieke en sociale omgeving waarin we ons bewegen heeft ook invloed. Weinig mensen realiseren zich hoeveel invloed hun directe omgeving heeft op hun gedrag. In een gelijkblijvende omgeving proberen tot nieuw gedrag te komen is bijzonder moeilijk.
- Wij hebben de sterke neiging om pijn, ongemak en verlies te vermijden. Veel veranderingen brengen dit nu eenmaal met zich mee. U moet vaak nu, met zekerheid iets opgeven, om er misschien, later iets voor terug te krijgen.
Het boekje van Ben Tiggelaar (De Ladder) geeft krachtige handvatten om goede voornemens te realiseren.
3.1 Kerstvakantie
Morgen is het kerstfeest. Wij gaan daarvan genieten met het gezin.
Ons voornemen en plan is om in 2019 weer keigoede artikelen, tips en producten voor de zakelijke reiziger te publiceren! Met als missie om administratie te verminderen en het (ondernemers) gemak te verhogen.
Wij wensen u een gezond en ondernemend 2019 toe!
Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.
- Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
- Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
- Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
- Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
- Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
- Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
- Marktleider van nieuwe en jonge auto’s
Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.
- Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
- Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
- Lease contract is snel opzegbaar
- Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
- Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions
Klantentevredenheid is 8,4
Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!
- Scherpe tarieven
- Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
- Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
- Flexibele kilometerbundel
- De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
- Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
- Aangesloten bij Keurmerk Private Lease
Klantentevredenheid is 8,6

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.