3 minuten leestijd

 

De auto-industrie is continu in beweging. De ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden gaan hard door. En hier en daar komen verhalen over auto’s op waterstof ook al boven water. De komende 10 jaar zal de industrie zich snel door ontwikkelen. PwC kwam, naar aanleiding van een onderzoek, met de vijf mondiale trends voor de komende jaren.

 

 

1. Nieuw woord in de auto-industrie: eascy

De vijf trends zijn samen te vatten in één woord: eascy. Dit staat voor: Elektrisch, Autonoom, Shared, Connected en Jaarlijks bijgewerkt (Yearly updated). Dit zijn de termen die de auto-industrie naar verwachting gaan bezig houden tot 2030.

 

2. Auto-industrie klaar voor volgende stap in elektrisch rijden

De trend van de elektrische auto is niet één van gister. Sinds een aantal jaar is de elektrische auto verkrijgbaar op de markt. Maar het was niet voor niets dat Tesla vorig jaar enorme verkoopcijfers kon schrijven. Ook andere automerken zijn bezig met de elektrificatie. 

Maar we zijn er nog niet. Mobiliteit moet volledig CO2-neutraal worden. Dat is het doel dat verschillende overheden zich hebben gesteld.

Auto’s moeten niet langer op fossiele brandstoffen rijden, maar elektrisch worden aangedreven. Dat betekent ook een einde van het hybride-tijdperk.

 

Mobiliteit moet volledig CO2-neutraal worden, dat betekent ook het einde van het hybride-tijdperk.

 

2.1 Sterkere accu’s en groter bereik

De komende jaren moet het elektrisch rijden verbeterd worden. Daarvoor moet allereerst de prijs van de elektrische auto omlaag gaan. Althans, niet per se omlaag, maar er moeten ook voertuigen komen die voor iedereen betaalbaar zijn.

Dit is een grote uitdaging voor de auto-industrie. 

De hoofdreden is dat de accu zo duur is. En daarnaast is het bereik nog steeds een issue. Er staan inmiddels behoorlijk wat laadpalen in het land, maar je wilt liever niet stoppen om te gaan laden. Sterkere en betaalbare accu’s en manieren om die accu tijdens het rijden op te laden moeten het bereik vergroten.

Het is een kwestie van spanning omzetten naar energie. Dat kan met de schokdempers, met de autobanden en met de remmen. Dit laatste gebeurt inmiddels al.

 

 

3. Autonoom: zelfrijdende auto voorlopig nog niet op de weg

De auto-industrie gaat over autonome productie van auto’s. Dat betekent: zonder de tussenkomst van mensen. Robotisering van de autoproductie is een trend die zich de komende jaren waarschijnlijk zal ontwikkelen.

Een andere ontwikkeling onder het kopje ‘autonoom’ is de zelfrijdende auto. Regelgeving maakt het nu nog moeilijk om de auto zelf te laten rijden. Hoewel ook hier de eerste stappen al in zijn gezet, is de weg naar een volledig autonome auto nog ver weg.

 

Regelgeving maakt het nu nog moeilijk om de auto zelf te laten rijden.

 

4. Gedeeld wagenpark goed voor het milieu én de portemonnee

Het delen van auto’s is iets dat we meer gaan zien in de auto-industrie. Meerdere gebruikers delen een wagenpark dat professioneel beheerd wordt. Dat is waar ‘shared’ voor staat.

Het verlaagt de kosten van zowel de gebruiker als voor het milieu. Dat laatste komt doordat er minder auto’s geproduceerd moeten worden.

Deze ontwikkeling is misschien nog moeilijk voor te stellen. Maar het kan maar zo zijn dat we in 2030 gebruik maken van een auto van een gedeeld wagenpark.

 

5. Auto-industrie raakt ‘connected’

Dit is een vrij breed begrip in de auto-industrie. ‘Connected’ slaat op de onderlinge verbinding tussen auto’s op de weg en tussen de bestuurder en de auto en de systemen.

Eerstgenoemde ontwikkeling op het gebied van ‘connected’ gaat over de communicatie tussen zelfrijdende auto’s. Wanneer we gebruik maken van zelfrijdende auto’s, moeten de auto’s onderling informatie kunnen uitwisselen om te kunnen reageren op situaties die zich voordoen.

De verbinding tussen bestuurder en auto gaat over mediasystemen en navigatie. Naar verwachting zal de auto na thuis en kantoor de meest gebruikte werkplek worden. Daarvoor zullen interactieve mediasystemen in de auto komen, zoals Skype.

Ook het delen van realtime informatie over files behoort tot de ontwikkeling die verwacht worden.

 

Naar verwachting zal de auto na thuis en kantoor de meest gebruikte werkplek worden.

 

6. Systemen moeten jaarlijks bijgewerkt worden

Systemen worden steeds belangrijker in de auto-industrie. Zowel software als hardware. Deze systemen moeten regelmatig bijgewerkt worden. Vergelijk het met een update van je smartphone. Systemen vereisen regelmatig updates om met de techniek mee te kunnen gaan.

Het jaarlijks bijwerken van deze systemen zal in de toekomst dan ook een standaard ontwikkeling worden in de auto-industrie.

 

7. Nederlandse infrastructuur geschikt voor ontwikkelingen in de auto-industrie

De auto-industrie ontwikkelt zich snel. En van de genoemde vijf trends zal de één sneller ten tonele komen dan de andere. Maar dat ze komen lijkt zeker. De consument heeft er behoefte aan en ook de techniek lijkt er klaar voor.

Nederland is bij uitstek een land om deze ontwikkelingen te testen en als eerste te integreren. Het mooie is dus dat we van dichtbij kunnen volgen welke ontwikkelingen intrede doen op markt.

 

 

 • Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
 • Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
 • +100.000 gebruikers (!)
 • Snelladen bij Allego en Fastned 
 • Geen (standaard) borg betaling
 • Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
 • Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld

 

E-flux by Road voor tankpas-aanvragen

trusttrusttrusttrust trustpilot  (8,5)

 

 • Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland  en Italie  (totaal +300.000 laadpunten)
 • (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
 • Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
 • Maandelijks opzegbaar
 • Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
 • Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

E-flux by Road voor tankpas-aanvragen

 

 • Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
 • e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
 • 24/7 support voor laadproblemen
 • Te combineren met betaald parkeren app
 • Klanten beoordeling: 8,5
 • Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

E-flux by Road voor tankpas-aanvragen

Share This