De zware transportsector is een van de probleemkinderen van de klimaatplannen van zowel de regering in Nederland, als in de Europese Unie. Doordat de vrachtwagen groot en zwaar zijn, lukt het nog niet om voldoende actieradius uit een batterijpakket te halen voor de vele kilometers die dagelijks gereden moeten worden. Daarom is Scania bezig met een unieke hybride vrachtwagen. Hiermee zou een inhaalslag gemaakt kunnen worden. Daarnaast zijn er ook zonnepanelen aanwezig! De eerste stappen zijn gezet.
1. Eerste testen worden uitgevoerd met hybride vrachtwagen
Scania is een groot bedrijf uit Zweden – met overigens ook vestigingen in Nederland – en de vrachtwagenfabrikant wil een van de aanjagers zijn van de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzaamheid.
Vandaar ook dat de eerste testen met de hybride vrachtwagen al in de eerste weken van september 2023 hebben plaatsgevonden. De test heeft 10 vrachtwagens en er wordt vooral gekeken naar de zonnepanelen. Deze panelen zijn normaal gesproken niet geschikt voor gebruik ‘on the road’ en daarom heeft het lang geduurd voordat ze daadwerkelijk gebruikt konden worden.
De oplegger is rondom ‘bekleed’ met zonnepanelen. Het is project waarbij de Zweedse vrachtwagen producent ruim twee jaar heeft samengewerkt met universiteit van Uppsala.
1.1 Opgewekte stroom van de hybride vrachtwagen is voor de apparatuur
De stroom die wordt opgewekt met de panelen, is overigens niet bedoeld om mee te rijden in de hybride vrachtwagen.
Chauffeurs hebben vaak allerlei apparatuur aan boord, om de rit – of overnachting – comfortabel te maken. Denk aan een oventje, koffiezetapparaat, airconditioning, of met opladen van de telefoon/laptop. Dat zijn allemaal stroomvreters
1.2 Mooie besparing
Momenteel wordt deze elektriciteit opgewekt met de dieselmotor, en dat levert extra uitstoot op. Er gaat veel van de energie verloren, tot wel 85%. De opgewekte zonne energie zorgt er voor dat de operationele kosten serieus wordt verlaagd door de zelfgeproduceerde energie.
Op jaarbasis zou dat neerkomen op 2000 liter diesel. Tegen een gemiddelde dieselprijs van 1,73 euro (zie website van Transport en Logistiek Nederland, ofwel TLN), is dat bijna 3500 euro.
Met een hybride vrachten bespaar je ruim 3500 euro aan dieselkosten per jaar
2. Hybride vrachtwagen in vogelvlucht
Op youtube is een korte video te waar de vrachtenwagen met rondom zonnepanelen is te vinden. Op de trailer van 18 meter lengte is 100 vierkante meter gebruikt. Dit zijn dunne flexibele panelen die licht van gewicht zijn. Hiermee loopt Scania voorop en met de natuurlijke energiebron aan boord, en kan de uitstoot fors worden verminderd.
3. Er moet nog veel gebeuren
Hoewel er dus stappen worden gezet met deze hybride vrachtwagen, is er nog heel veel werk aan de winkel voor de transportsector.
De hoge lucht- en rolweerstand van de wagens zorgt voor veel verbruik en daarom moet er veel brandstof worden gebruikt. Dat geldt ook voor alternatieve brandstoffen, en daarom laat die ontwikkeling nog niet veel tastbare resultaten zien.
De zonnepanelen op de hybride zorgt voor vergroening, maar de komende jaren is het wachten op een zogenaamde ‘breakthrough’ om de uitstoot echt naar 0 te doen bewegen.
3. Elektrische vrachtwagen van Tesla
Tesla heeft de autowereld aardig veranderd en heeft de komst van de elektrische auto’s een boost gegeven. Sindsdien worden er heel veel elektrische auto’s verkocht – waarbij de Model S nog steeds de maatstaf is.
Al in 2017 werd Tesla vrachtwagen aangekondigd en de eerste levering hebben (pas…) 2023 plaats gevonden. Met een gemiddeld bereik van 800 kilometer komt het in de buurt van de dieseltrucks. De aanschafprijs hoog (meer dan 1 miljoen), dus zal nog niet zo’n vaart lopen
De hybride vrachtwagen van Scania heeft de eerste stappen gemaakt, en elke stap helpt!
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Garantiekorting van 10 cent bij 2000+ tankstations
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
- Geen (standaard) borg betaling, transactiekosten of service fee
- Fijnmazig landelijke dekking door multi-merken netwerk
- Geen gedoe met bonnetjes, al je facturen in één online portaal
- Tanken in Benelux (3200+ tankstations) en Europa (12.500+ tankstations) bij vele merken
- Merken: Esso, Texaco, Avia, Q8, Tango, Tamoil, TinQ, Firezone en meer
- Geen transactie kosten of service fee per tankbeurt
- Geen contract en opzegtermijn
- Geschikt voor personenauto en bestelwagen
- Géén minimum afname verplichting
- De kortingen gelden op de gemiddelde landelijke adviesprijzen.
- Bekijk waar je kan tanken met de online e-route of de app
- Je account, facturen en uitgave online beheren
- Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- De tankpas is beveiligd met PIN code en kan gekoppeld worden aan kenteken
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden

Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.