fbpx
3 minuten leestijd

De drie BeNeLux landen hebben besloten om samen te gaan werken op het gebied van openbare oplaadpunten. Ze willen de bestuurders van elektrische auto’s het vertrouwen geven om een complete reis te kunnen maken door de Benelux.

Het moet gemakkelijker worden om een complete dekking te krijgen van oplaadpunten voor  elektrische auto’s. Men wil de laadpunten sneller bereikbaar en toegankelijk maken.

De drie landen hebben dit gezamenlijk besloten in Drielanden Conferentie in Den Haag. Men wil niet dat het elektrische rijden aan de grens stopt, zoals Vlaamse minister van Energie Bart Trommelein het zo mooi zegt.

1. In welk land kan ik het beste elektrisch rijden?

Blijf in Nederland. Op dit moment zijn buitenlandse reizen met elektrische auto’s alleen weggelegd voor de echte avonturiers. Het kan wel, maar er is veel voorbereiding voor nodig.

Het laadpalen netwerk, het betaalsysteem, de toegankelijkheid van de oplaadpunten met zijn verschillende stekkers kunnen een buitenlandse trip een hele onderneming maken.

Verbetering is een kwestie van tijd en die mogelijkheden beginnen steeds meer te komen, waaronder de Benelux.

2. Barrières wegnemen voor meer elektrische auto’s

Tijdens de grote drielanden conferentie (onder Nederlands voorzitterschap) wil men de Benelux veranderen tot een één Zero emissie regio. Een nobel doel! Er zijn daarvoor verklaringen getekend door verschillende ministers van de landen.

Ook rondom het elektrische rijden zijn er afspraken gemaakt. Men wil onder andere de barrières wegnemen en mensen met hun elektrische auto door heel de Benelux laten reizen.

Een helder overzicht van de beschikbaarheid van laadpunten plus informatie voor de bestuurders.

Ook een uniform prijsbeleid zal mensen helpen om de stap naar een elektrische auto te verkleinen. Tankpassen en speciale apps zijn ook extra hulpmiddelen.

Met deze verklaring wordt een grenzeloos elektrisch rijden gestimuleerd in de Benelux-regio waar maar liefst 1/4 van alle plug-in hybride en volledig elektrische voertuigen en bijna 1/3 van alle oplaadpunten in de Europese Unie zich bevinden. 

3. Oplaadpunten zonder grenzen 

Met de beperkte reikwijdte van de huidige elektrische auto’s is informatie belangrijk over waar het volgende laadpunt is van groot belang.

Door laadpunten over de hele Benelux met elkaar te verbinden is het mogelijk om de elektrische auto’s sneller op te laden op het meest optimale moment. 

Ook de sector organisaties (Open Charepoint Belgium (Be), eViolin (NL) en Chargy (LU) hebben hun betrokkenheid getoond en hebben een Letter of Intent (LoI) getekend. Het doel is uiteindelijk om een laadnetwerk te krijgen voor de hele Benelux. 

De Benelux-landen spreken in de verklaring de gezamenlijke ambitie uit van optimale toegang tot laadpunten, eenvoudig betalen voor laadsessies en prijstransparantie.

 
Het is hard nodig, want een andere onderzoek toont aan dat de elektrische auto toch niet zover komt dan wat de folder zegt…

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

4. Bedrog? Hoe ver kunt u daadwerkelijk rijden met een elektrische auto?

Testen van verschillende consumenten organisaties uit Europa hebben aangetoond, dat het bereik van de elektrische auto’s ruim veertig procent lager is dan men in de catalogus vermeld. Pijnlijk voor de makers van elektrische auto’s.

Het onderzoek heeft de Renault Zoe een Nissan Leaf en een Opel Ampera getest. De testen zijn gedaan met een volwassen passagier en twee kinderen achterin de auto.

De verwarming stond op 22 graden Celsius en men heet 124 kilometer gereden over snelwegen en in de stad. Er is gewisseld van bestuurders om zo de rijstijl niet leidend te maken voor het onderzoek.  Het resultaat?

  • Nissan Leaf rijdt 144 kilometer in plaats van de 250 kilometer.
  • Renault Zoe haalde 232 kilometer in plaats van 400 kilometer.
  • Opel Ampera reed 304 en geen 520 kilometer.

De Opel rijdt dus veruit het verste. Het is is echter ruim 200 kilometer minder dan verwacht. Wanneer u dus niet de oplaadpunten goed timed dan kunt u hiermee in de problemen raken.

Het is pijnlijk om met uw nieuwe elektrische auto opeens langs de kant te staan. Houd dus rekening met een minder grote actieradius.

De actieradius van elektrische auto’s is ruim 40% lager is dan men in de catalogus vermeld. Pijnlijk voor de makers van elektrische auto’s.

5. Actie is belangrijker dan perfectie: De toekomst van elektrische auto’s!

Wat we nu zien is dat er steeds meer en nieuwere modellen bijkomen als het gaat om elektrische auto’s. De diesel auto’s zullen over een tiental jaren verboden zijn in vele landen en daarmee komt een einde aan een era van vervuilende auto’s.

Ook zien we overheden samenwerken voor betere dekkingen van oplaadpunten in hun land. Binnenkort zullen we bij ieder tankstation meerdere auto’s aan een oplaadpunt gekoppeld zien.

Uiteraard zullen de batterijen in de auto’s sterk verbeterd worden om de actieradius te verbeteren. Ook zullen de oplaadpunten de batterijen sneller op kunnen laden.

We zien het nu al met de smartphones waar er speciale laders zijn voor een super charge met een kortere laadtijd.

Sommige tankpassen kan al gebruikt worden bij oplaadpunten: de MoveMove pas en Tankpas.nl van Travelcard. 

6. Een groene toekomst is goed voor ons allemaal

De toekomst ziet er groen en goed uit! We zitten voor nu nog in een periode waarbij de actie belangrijker is dan de perfectie. De fase voor meer perfectie is echter al gestart en de ontwikkeling van de elektrische auto wordt breed gedragen onder de fabrikanten, overheden en ook de eindgebruikers.

Sterker een aantal zijn al bezig met de volgende stap: de auto op waterstof. We blijven de innovaties volgen!

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This