< 1 minuut leestijd

Omdat ik in de diverse media regelmatig autoweetjes tegenkom, heb ik besloten deze regelmatig te publiceren. Eerder schreef ik al over zes rare belastingen, maar ik ga daarmee verder. Fraaie, opvallende, innovatieve, gekke wetenswaardigheden soms met een knipoog of glimlach. De autoweetjes komen overal vandaan. We beginnen met weetje uit een ver land in centraal Azie:  Turkmenistan. In dit land  hebben automobilisten recht op 120 liter gratis brandstof per maand. Alleen jammer dat ik 4300 kilometer moet rijden om daar van te profiteren.

Rijdt u BMW? Dan wordt u voor de gek houden

De meeste automerken geven fantastisch namen aan hun audio systemen. Denk aan fraaie kreten als ‘High Performance DSP Audio’ of  “Premium Audio by Harmon Kardon’  en ‘Active Sound Design’. Deze systemen zijn er niet  alleen om prachtige muziek door de auto te laten schallen maar soms ook om de inzittende voor de gek te houden. Want er wordt ook een kunstmatig nep-motorgeluid door de speakers gepompt. Om de beleving te verhogen. Volgens autoblog maakt BMW en Porsche hier volop gebruik van. Het is maar dat u het weet…

Drie voordelen cruisecontrol

cruisecontrol - autoweetjesNog maar vijftien jaar geleden was de cruisecontrol een extra en vooral dure optie. Voor zakelijke autorijders een must en gelukkig is het vandaag de dag gemeengoed. De snelheidsregelaar, ofwel de cruisecontrol werd in 1945 bedacht door een blinde Amerikaanse uitvinder Ralph Teetor. Dit prachtig stukje techniek heeft als doel de snelheid van een auto constant te houden, zonder dat de bestuurder gas hoeft te geven. Er zijn aantal gunstige voordelen aan de cruisecontrol:

  • Actief gas geven is niet nodig. Instellen op een snelheid en rijden maar. De rechtervoet raakt zo minder vermoeid
  • Het scheelt ook in de brandstof: door de constante snelheid wordt het verbruik lager
  • Wat het ook bespaart zijn bonnen: de bestuurder hoeft niet continue de snelheid van de auto in de gaten te houden.

Nog meer autoweetjes?

Tenslotte nog een uitsmijter. De duurste fabrieksauto is de Bugatti Chiron. Deze fraaie bolide is voor een slordige 2,4 miljoen dollar van u. Voor die prijs sla je wel twee vliegen in één klap, want dit snelheidsmonster is met 420 km/u namelijk ook de rapste fabrieksauto ter wereld! In een ander artikel kan uw lezen wie de grootste autofabrikant van de wereld is.

Share This