fbpx
4 minuten leestijd

Gemiddeld valt er 847 millimeter regen per jaar in Nederland meldt Weeronline. De herfstperiode is het natst, maar het hele jaar door moeten we op regen voorbereid zijn als we de weg op gaan.

Hieronder geven we 9 tips die je helpen veilig naar een klant of naar kantoor te rijden wanneer de regen met bakken uit de lucht komt.

Tip 1. Zorg voor je banden

Check je bandenspanning en het profiel van de banden voortijdig en regelmatig. De banden zorgen voor het contact met het asfalt.

De bandenspanning kun je zelf regelmatig checken met een spanningsmeter. Je kunt ook bij tankstations langs gaan om je bandenspanning te meten en eventueel aan te vullen. Vaak moet je hiervoor betalen, maar bij tankstations bij Tango is de lucht dit gratis.

1.2 Profieldikte essentieel bij regen

Voor de diepte van het bandenprofiel is een wettelijk minimum van 1,6 millimeter ingesteld. Is het profiel minder diep dan moeten de banden vervangen worden.

Voor zomerbanden wordt een minimum van 3 millimeter geadviseerd en voor winterbanden 4 millimeter. Nieuwe banden hebben een profieldikte van 7,5 tot 9 millimeter.

Hoe minder de profieldikte, hoe minder water verplaatst kan worden. Het is daarom aan te raden de banden tijdig te vervangen. Wanneer het water niet meer voldoende verplaatst kan worden, verlies je grip op de weg en ontstaat aquaplaning.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

1.3 Gevaar van aquaplaning

Bij flinke regenbuien is er kans op aquaplaning. Maar wat is aquaplaning precies en wat zijn de gevaren ervan?

De banden van jouw auto, met name het profiel op de banden, zorgen ervoor dat het water dat op de weg ligt naar buiten toe gerouteerd wordt. De banden snijden zich een weg door het water.

Rij je te hard, dan kunnen de banden niet meer al het water verwerken en rij je over het water heen. De grip op het asfalt is dan weg, maar als gevolg dat je in een slip terecht komt. Dit is aquaplaning.

Rij je te hard, dan verlies je de grip en kom je in een slip terecht

Tip 2. Verminder je snelheid bij regen

Een belangrijke maatregel die je zelf kunt nemen bij regen is het verminderen van jouw snelheid. Bij een lagere snelheid hebben je banden meer tractie (of grip) op de weg. Zo kunt je sneller reageren op onverwachte situaties voor je.

Rij je te hard over een kletsnat wegdek, dan is er, zoals hierboven beschreven, kans op aquaplaning.

Daarnaast kunnen de ruitenwissers niet zorgen voor het gewenste zicht bij hevige regenval. Een lagere snelheid geeft de ruitenwissers de kans om het zicht te verbeteren.

Tip 3. Plassen water vermijden

Probeer plassen water zoveel mogelijk te vermijden. Teveel water op het wegdek vergroot de kans op, jawel, aquaplaning.

Maar haal ook geen rare capriolen uit om op het laatste moment een plas water te omzeilen. Rij je wel door een plas water, houd het stuur dan met beide handen vast en recht.

Conclusie MoveMove tankpas review: 8,2

De MoveMove pas is uniek. Ja, je betaald een maandprijs, maar daarvoor ontvang je extra diensten zoals overal tanken, elektrisch laden, gebruik van OV, parkeren en de wasstraat. Daarom is de pas geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en graag verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>

MoveMove tankpas review

Diensten afrekenen zoals tanken, elektrisch laden, het OV, parkeren en de wasstraat.  De pas is geschikt voor ondernemers die veel op en onderweg zijn en verschillende reisvormen willen gebruiken. De redactie geeft een 8,2 voor deze veelzijdige mobiliteitspas. Verder lezen >>

Tip 4. Extra afstand in de regen

Houd bij regen extra afstand tussen jezelf en het voertuig voor je. Tel tot vier, dan weet je dat je een veilig marge hebt om te kunnen reageren op onverwachte situaties voor je.

Tip 5. In het spoor van je voorganger

Het is verstandig om in de slipstream van je voorganger te rijden. De auto voor je heeft zich zojuist een weg gebaand over het natte wegdek. De banden van die auto hebben het water verplaatst.

Rij je dus in het spoor van de auto voor je, dan hoeven jouw banden minder water te verplaatsen en heb jij betere grip.

Tip 6. Wat te doen als je slipt?

Als je al deze tips gebruikt wanneer je op een kletsnatte dag naar het werk rijdt, dan is er nog steeds kans dat je in een slip terecht komt. Een natuurlijke reactie zou waarschijnlijk zijn om de rem in te trappen en nerveus aan het stuur te gaan draaien.

Zeker als je auto een ABS-systeem heeft dan is rustig remmen voldoende en de ABS zorgt dat de auto rechtuit blijft rijden.

Maar zodra je voelt dat je auto gaat glijden, is het juist belangrijk dat je vooral geen snelle en onverwachte bewegingen maakt met het stuur en de pedalen.

Laat het gas los en stuur meer in de richting van de slip. Als je merkt dat je weer wat controle hebt over de auto, trap dan de rem een paar keer licht in. De rem warmt op en het water bij de remmen verdampt.

Tip 7. Cruise-control in de regen is minder controle

De cruise-control is een prachtige uitvinding, zeker als je dagelijks op de weg zit. Je kunt je rustig concentreren op het sturen en hoeft je voeten niet continu te spannen op de pedalen.

Het nadeel van de cruise-control is dat je reactietijd omhoog gaat. Je reageert langzamer op onverwachte situaties. Daarom is het verstandig om tijdens hevige regen de controle over je auto volledig in eigen handen te houden.

Tip 8. Ruitenwissers onmisbaar in Nederland

Wat zouden we zonder ruitenwissers moeten in Nederland? Check regelmatig of de ruitenwissers nog doen waarvoor ze op de auto zitten: de ruiten wissen.

Geven ze strepen af of voelen ze wat stroef aan dan zijn de ruitenwissers aan vervanging toe. Natuurlijk is het ook belangrijk dat ze gewoon de regen van je raam af vegen. Doen ze dat niet helemaal, ook dan moeten de ruitenwissers vervangen worden.

Tip 9. Zorg voor condensvrije ruiten

Zorg voor goed zicht wanneer het regent. De ruitenwissers helpen daarbij, maar aan de binnenkant van het raam worden de ruiten niet schoongeveegd. Zorg ervoor dat je weet hoe je de ramen vrij van condens kan houden tijdens het rijden.

Zet de airco aan, de verwarming op maximaal of draai ouderwets het raampje een klein stukje open. Dit helpt om de ruiten helder te houden.

10. Veiligheid boven alles

De natuur gaat zijn gang. En wij kunnen allerlei tips en tricks geven om daarmee om te gaan. Maar soms is het gewoon niet te doen en moeten we ons overgeven aan de kracht van de natuur.

Komt de regen met bakken uit de lucht, is het zicht minimaal en voel jij je niet meer veilig in je auto, zet ‘m dan aan de kant.

Het belangrijkste is je eigen veiligheid. Zoek een parkeerplek op en wacht tot de bui is overgetrokken of zet de auto op de vluchtstrook.

Blijf in het laatste geval niet in je auto zitten schuilen voor de regen. Stap voorzichtig uit en ga achter de vangrails staan. Zet wel de waarschuwingslichten van je auto aan.

Kleine extra tip: leg een paraplu in je auto zodat je altijd je auto uit kunt stappen zonder binnen een paar seconden volledig nat te regenen.

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
 • Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

 

FinancialLease.nl - blog

Klantentevredenheid: 9,5

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This