fbpx
06-23703555 [email protected]
3 minuten leestijd

Gemiddeld valt er 847 millimeter regen per jaar in Nederland meldt Weeronline. De herfstperiode is het natst, maar het hele jaar door moeten we op regen voorbereid zijn als we de weg op gaan.

Hieronder geven we 9 tips die je helpen veilig naar een klant of naar kantoor te rijden wanneer de regen met bakken uit de lucht komt.

Tip 1. Zorg voor je banden

Check je bandenspanning en het profiel van de banden voortijdig en regelmatig. De banden zorgen voor het contact met het asfalt.

De bandenspanning kun je zelf regelmatig checken met een spanningsmeter. Je kunt ook bij tankstations langs gaan om je bandenspanning te meten en eventueel aan te vullen. Vaak moet je hiervoor betalen, maar bij tankstations bij Tango is de lucht dit gratis.

1.2 Profieldikte essentieel bij regen

Voor de diepte van het bandenprofiel is een wettelijk minimum van 1,6 millimeter ingesteld. Is het profiel minder diep dan moeten de banden vervangen worden.

Voor zomerbanden wordt een minimum van 3 millimeter geadviseerd en voor winterbanden 4 millimeter. Nieuwe banden hebben een profieldikte van 7,5 tot 9 millimeter.

Hoe minder de profieldikte, hoe minder water verplaatst kan worden. Het is daarom aan te raden de banden tijdig te vervangen. Wanneer het water niet meer voldoende verplaatst kan worden, verlies je grip op de weg en ontstaat aquaplaning.

1.3 Gevaar van aquaplaning

Bij flinke regenbuien is er kans op aquaplaning. Maar wat is aquaplaning precies en wat zijn de gevaren ervan?

De banden van jouw auto, met name het profiel op de banden, zorgen ervoor dat het water dat op de weg ligt naar buiten toe gerouteerd wordt. De banden snijden zich een weg door het water.

Rij je te hard, dan kunnen de banden niet meer al het water verwerken en rij je over het water heen. De grip op het asfalt is dan weg, maar als gevolg dat je in een slip terecht komt. Dit is aquaplaning.

Rij je te hard, dan verlies je de grip en kom je in een slip terecht

Tip 2. Verminder je snelheid bij regen

Een belangrijke maatregel die je zelf kunt nemen bij regen is het verminderen van jouw snelheid. Bij een lagere snelheid hebben je banden meer tractie (of grip) op de weg. Zo kunt je sneller reageren op onverwachte situaties voor je.

Rij je te hard over een kletsnat wegdek, dan is er, zoals hierboven beschreven, kans op aquaplaning.

Daarnaast kunnen de ruitenwissers niet zorgen voor het gewenste zicht bij hevige regenval. Een lagere snelheid geeft de ruitenwissers de kans om het zicht te verbeteren.

Tip 3. Plassen water vermijden

Probeer plassen water zoveel mogelijk te vermijden. Teveel water op het wegdek vergroot de kans op, jawel, aquaplaning.

Maar haal ook geen rare capriolen uit om op het laatste moment een plas water te omzeilen. Rij je wel door een plas water, houd het stuur dan met beide handen vast en recht.

Tip 4. Extra afstand in de regen

Houd bij regen extra afstand tussen jezelf en het voertuig voor je. Tel tot vier, dan weet je dat je een veilig marge hebt om te kunnen reageren op onverwachte situaties voor je.

Tip 5. In het spoor van je voorganger

Het is verstandig om in de slipstream van je voorganger te rijden. De auto voor je heeft zich zojuist een weg gebaand over het natte wegdek. De banden van die auto hebben het water verplaatst.

Rij je dus in het spoor van de auto voor je, dan hoeven jouw banden minder water te verplaatsen en heb jij betere grip.

Tip 6. Wat te doen als je slipt?

Als je al deze tips gebruikt wanneer je op een kletsnatte dag naar het werk rijdt, dan is er nog steeds kans dat je in een slip terecht komt. Een natuurlijke reactie zou waarschijnlijk zijn om de rem in te trappen en nerveus aan het stuur te gaan draaien.

Zeker als je auto een ABS-systeem heeft dan is rustig remmen voldoende en de ABS zorgt dat de auto rechtuit blijft rijden.

Maar zodra je voelt dat je auto gaat glijden, is het juist belangrijk dat je vooral geen snelle en onverwachte bewegingen maakt met het stuur en de pedalen.

Laat het gas los en stuur meer in de richting van de slip. Als je merkt dat je weer wat controle hebt over de auto, trap dan de rem een paar keer licht in. De rem warmt op en het water bij de remmen verdampt.

Tip 7. Cruise-control in de regen is minder controle

De cruise-control is een prachtige uitvinding, zeker als je dagelijks op de weg zit. Je kunt je rustig concentreren op het sturen en hoeft je voeten niet continu te spannen op de pedalen.

Het nadeel van de cruise-control is dat je reactietijd omhoog gaat. Je reageert langzamer op onverwachte situaties. Daarom is het verstandig om tijdens hevige regen de controle over je auto volledig in eigen handen te houden.

Tip 8. Ruitenwissers onmisbaar in Nederland

Wat zouden we zonder ruitenwissers moeten in Nederland? Check regelmatig of de ruitenwissers nog doen waarvoor ze op de auto zitten: de ruiten wissen.

Geven ze strepen af of voelen ze wat stroef aan dan zijn de ruitenwissers aan vervanging toe. Natuurlijk is het ook belangrijk dat ze gewoon de regen van je raam af vegen. Doen ze dat niet helemaal, ook dan moeten de ruitenwissers vervangen worden.

Tip 9. Zorg voor condensvrije ruiten

Zorg voor goed zicht wanneer het regent. De ruitenwissers helpen daarbij, maar aan de binnenkant van het raam worden de ruiten niet schoongeveegd. Zorg ervoor dat je weet hoe je de ramen vrij van condens kan houden tijdens het rijden.

Zet de airco aan, de verwarming op maximaal of draai ouderwets het raampje een klein stukje open. Dit helpt om de ruiten helder te houden.

10. Veiligheid boven alles

De natuur gaat zijn gang. En wij kunnen allerlei tips en tricks geven om daarmee om te gaan. Maar soms is het gewoon niet te doen en moeten we ons overgeven aan de kracht van de natuur.

Komt de regen met bakken uit de lucht, is het zicht minimaal en voel jij je niet meer veilig in je auto, zet ‘m dan aan de kant.

Het belangrijkste is je eigen veiligheid. Zoek een parkeerplek op en wacht tot de bui is overgetrokken of zet de auto op de vluchtstrook.

Blijf in het laatste geval niet in je auto zitten schuilen voor de regen. Stap voorzichtig uit en ga achter de vangrails staan. Zet wel de waarschuwingslichten van je auto aan.

Kleine extra tip: leg een paraplu in je auto zodat je altijd je auto uit kunt stappen zonder binnen een paar seconden volledig nat te regenen.

Share This