4 minuten leestijd

Autolease voor zzp’ers of toch open?

Er zijn meerdere opties wanneer u als zzp’er een auto nodig heeft. U kunt kopen, huren of leasen. Wat het meest handig is, ligt aan uw situatie.

Autolease voor zzp’ers kan voor (startende) zelfstandige ondernemers moeilijk zijn om geregeld te krijgen. De meeste lease maatschappijen bieden pas die mogelijkheid wanneer uw bedrijf al jaarrekeningen heeft en dus al enkele jaren bestaat. Dit kan een struikelblok zijn voor zzp’ers.

U weet namelijk niet wat de toekomst zal brengen voor het bedrijf.

Maar ja, kopen doet een flinke aanslag op het werkkapitaal. In de artikel geven we de mogelijke opties voor kopen- of autolease voor zzp, zodat u een keuze kan maken wat het beste past in uw situatie en portemonnee.

 

 

Auto kopen als zzp

In essentie zijn er twee opties wanneer u als zzp’er een (nieuwe) auto wilt kopen. Dit kan privé of u kunt de auto op naam van de zaak zetten.

Wanneer u hem op de zaak zet kunt u de groot deel van de kosten van de belasting aftrekken. Kosten die hierbij komen kijk zijn de aanschafprijs, brandstof(pas), afschrijvingskosten, onderhoud, verzekering en parkeergeld.

Wanneer u meer dan 500 kilometer privé jaarlijks rijd krijgt u wel te maken met bijtelling. Maar als u auto bijtelling wil voorkomen, dan moet u volgens de regels van de belastingdienst een rittenregistratie gaan bijhouden. De percentages voor de auto bijtelling zijn wel sinds dit jaar veranderd.

 

Auto bijtelling: 4 of 22%

 Autolease voor zzp en de auto bijtelling in 2018

Er zijn de laatste jaren heel wat verschuivingen geweest in de bijtellingscategorieën. Vanaf 2018 is het veranderd en zijn twee categorieën overgebleven: 4 of 22% bijtelling.

Zuinige en elektrische auto’s hebben minder bijtelling. Alleen volledig elektrische auto’s met 0 gram uitstoot profiteren van een 4% auto bijtelling en de overige voertuigen (dus ook de hybride auto’s) vallen in de 22% bijtellingscategorie.

De bijtelling is een  van de genoemde percentages van de waarde van de auto die bij uw inkomen opgeteld wordt en hier betaalt u dus inkomstenbelasting over.

 

Voorbeeld auto bijtelling 

Rekenvoorbeeld bijtelling

Het maandbedrag wat u moet betalen is gebaseerd op de percentage bijtelling x cataloguswaarde van de auto. Een concreet voorbeeld.
Stel u heeft een auto aangeschaft met € 25.000,- als cataloguswaarde. Als de auto bijtelling 22% is, dan is het bruto maandbedrag: 22% van €25.000,-  = € 5.500 per jaar. Het netto bedrag is afhankelijk van het tarief van de inkomstenbelasting.
Stel het tarief is 40,8%, dan is de netto auto bijtelling 40,8% van € 5.500,- = € 2244,- per jaar, ofwel € 187,- per maand.

 

Wanneer de autokosten lager uitvallen dan de bijtelling dan kan beter privé gereden worden. Dan kunt u voor elke zakelijke gereden kilometer 19 cent per kilometer als zakelijke kosten opgeven. 

Wat is financial lease
Occasion lease interessant voor ondernemers.

Een tweedehands auto leasen is de nieuwe trend onder ondernemers blijkt uit onderzoek. De redenen zijn de serieus lagere kosten en de kortere looptijd. Lees meer over de mogelijkheden

 

 

Autolease voor zzp biedt andere mogelijkheden

Autolease voor zzp (en mkb natuurlijk) is een tweede mogelijkheid. U betaalt elke maand hetzelfde bedrag en komt dus nooit voor onverwachte verassingen te staan.

Per situatie verschilt het of leasen of kopen goedkoper is. De jaarlijkse afschrijving en onderhoudskosten moet u bovendien niet vergeten in de berekening op te nemen.

Met autolease betaalt u wel gewoon auto bijtelling wanneer u de auto privé gebruikt.
Er zijn twee vormen van autolease voor zzp: operational of financial lease.

 

 

Operational lease

Operational lease lijkt op het huren van een auto voor lange tijd. De auto wordt niet uw eigendom en kom dus niet op de balans.

Afschrijving is niet nodig en aan het eind van de afgesproken termijn wordt de auto weer ingeleverd. U kunt er voor kiezen bij full operation lease de reparaties, onderhoud, verzekering allemaal in het contract op te nemen.

Naast het leasebedrag is enige wat u maandelijks betaald de brandstofkosten.

Er zijn een paar nadelen van operational lease:

 1. Als u het leasecontract afsluit, gaat u akkoord met het voorgestelde aantal kilometers per jaar dat u mag rijden. Rijdt u meer kilometers aantal, dan worden er extra kosten in rekening gebracht.
 2. Uw leaseauto gaat naar een van onze aangesloten garages voor onderhoud. Dus wilt u graag uw auto in onderhoud bij een bevriende garage, dan is dat niet mogelijk.

 

Financial lease

Financial lease is het kopen van uw auto en het af betalen in termijnen.

De auto staat op de balans van uw bedrijf, omdat u economisch eigenaar bent. U schrijft jaarlijks af en aan het eind van het contract is de auto van u.

Deze constructie is aantrekkelijk als op termijn eigenaar van de auto wilt worden, maar nu niet het geld hebt. 

 

Wat is de reden dat ondernemers financial lease prefereren?

Financial lease wordt vaker gekozen door ondernemers.

Het belangrijkste argument is omdat en ondernemer hun werkkapitaal kan vrijhouden. Die kunnen ze dan in het bedrijf investeren of gebruiken als buffer.

U hoeft dus niet in één keer een grote investering te doen, maar betaalt geleidelijk per maand een bedrag zodat u eigenaar gaat worden.

Een financial leasecontract is soms een fiscaal aantrekkelijke keuze. Bovendien verwachten veel ondernemers dat ze langer zullen rijden in de auto dan de looptijd van hun contract, omdat de auto volledig in hun bezit komt naar de looptijd.

 

Voordelen financial lease op rij

 • Als ondernemer zullen er geen verassingen zijn. U heeft een vaste rente en ook een vast termijnbedrag zolang het contract loopt.
 • U verliest geen liquiditeit wanneer u in uw organisatie investeert.
 • Uw auto staat op de balans van uw onderneming en u kunt dus van fiscale faciliteiten profiteren. Dit gaat bijvoorbeeld over subsidies en investeringsaftrek (wanneer dit van toepassing is)
 • U kunt BTW  bovendien terugvorderen. Het voorbehoud geldt wel dat u BTW-belaste prestaties uitvoert als ondernemer.
 • Het maandelijkse termijn kan bovendien verlaagd worden door het gebruiken van een slottermijn, een aanbetaling of een inruil.

 

Voorbeeld lease bedrag per maand

Leasebedrag per maand

U kunt zelf vrij eenvoudig uw financial lease maandbedrag berekenen. Het totale kredietbedrag dat u afbetaald is de aanschafwaarde van de auto min eventuele aanbetalingen of inruilwaarde.

Bepaald voor uw zelf  over hoeveel maanden u de auto wilt leasen. Anders gezegd: in hoeveel maanden wilt aflossen.

Het maximum aantal maanden voor aflossing van financial lease is 60 maanden. U heeft als optie rekening te houden met een slottermijn.

Dit slottermijn betaalt u aan het eind van de looptijd.  Met een slottermijn verlaagt u de kosten per maand omdat u niet de gehele kredietwaarde hoeft af te lossen.

 

Rekenvoorbeeld maandbedrag

We gebruiken dezelfde auto van bovenstaand rekenvoorbeeld. De aanschafwaarde is €25.000 exclusief BTW, de looptijd van 60 maanden en aan het eind van het leasecontract betaald u een slottermijn van €5000. Het rentepercentage is 5%. Het berekenen van het maandbedrag op basis van financial lease is als volgt:

Afschrijving per maand:

€ 25.000 (aanschaf)  – € 4.000 (slottermijn) = € 333,- per maand
                           60 maanden

Rente per maand:

Gemiddelde investering:   € 25.000 (aanschaf)  – € 5.000 (slottermijn) = € 10.000,- 
                                                                  2

U betaald aan rente:   € 10.000 x 5%  = € 500,- per jaar, ofwel = € 42,- per maand.

De totale lease kosten per maand:   € 333 + € 42 = € 372,- per maand

 

Autolease voor zzp via Athlon Essential

Volgens ons is de dienstverlening via Athlon Essential een optie die het overwegen waard is.

Hun autolease voor zzp en het mkb kan namelijk volledig online worden geregeld. Dus geen heen en weer sturen van formulieren en contracten, alles gaat digitaal.

Een dienstverlening die uniek is, wat ons als redactie zeer aanspreekt. Want wij hebben ook een hekel aan papieren.

De voordelen:

 • De gehele procedure kan volledig online afgehandeld worden
 • Geschikt voor alle ondernemingen: van autolease voor zzp, tot starters en mkb.
 • U krijgt een scherpe rente en maanbedrag
 • Er wordt autodealer- en bank onafhankelijk gehandeld
 • Dit betekent dat er liquiditeitsvoordeel is voor u omdat geen voorschot hoeft te betalen
   

 

Elke financial lease aanbieder handelt bovendien met eigen voorwaarden. Athlon Essential is de enige aanbieder die voorwaarden zo gunstig mogelijk maakt voor de zzp’er.

De klanten geven als beoordelen voor hun dienstverlening een 8,4. Bekijk onze speciale pagina Zakelijk Auto Leasen auto voor ondernemers waarin o.a. autolease voor zzp op een rij staat en desgewenst kun direct online een offerte aanvragen!