fbpx
4 minuten leestijd

Autolease voor zzp zijn een van de drie mogelijkheden om als zelfstandige ondernemer auto te rijden. Je kunt kopen, huren of leasen (met de auto bijtelling). Wat het meest handig is, ligt aan je specifieke situatie.

Autolease voor zzp kan voor (startende) zelfstandige ondernemers moeilijk zijn om geregeld te krijgen. De meeste leasemaatschappijen bieden pas die mogelijkheid wanneer jouw bedrijf al jaarrekeningen heeft en dus al enkele jaren bestaat. Dit kan een struikelblok zijn voor met name starters. Je weet namelijk niet wat de toekomst zal brengen voor het bedrijf.

Maar ja, kopen doet een flinke aanslag op het werkkapitaal en huren is kostbaar. Zijn er geen andere mogelijkheden?

In de artikel geven we de mogelijke opties voor kopen- of autolease voor zzp, zodat je een keuze kan maken wat het beste past in je situatie en portemonnee. Daarbij komt de auto bijtelling ook aan bod.

1. Twee opties om een auto te kopen als zzp

In essentie zijn er twee opties wanneer je als zzp’er een (nieuwe) auto wilt kopen. Dit kan privé of je kunt de auto op naam van de zaak zetten.

Wanneer je hem op de zaak zet kun je een groot deel van de kosten van de belasting aftrekken. Aftrekbare kosten zijn de aanschafprijs, brandstof(pas), afschrijvingskosten, onderhoud, verzekering en parkeergeld.

Als je meer dan 500 kilometer privé jaarlijks rijd krijgt je wel te maken met auto bijtelling. Maar als je auto bijtelling wil voorkomen, dan moet je volgens de regels van de belastingdienst een rittenregistratie gaan bijhouden. De percentages voor de auto bijtelling zijn wel sinds 2018 (weer..) veranderd.

2. Auto bijtelling: 4 of 22%

Er zijn de laatste jaren heel wat verschuivingen geweest in de bijtellingscategorieën. Vanaf 2018 is het veranderd en zijn twee categorieën overgebleven: 4 of 22% bijtelling en sinds 2020 is het 8% of 22%.

Zuinige en elektrische auto’s hebben minder bijtelling. Alleen volledig elektrische auto’s met 0 gram uitstoot profiteren van een 4% auto bijtelling en de overige voertuigen (dus ook de hybride auto’s) vallen in de 22% bijtellingscategorie.

De bijtelling is een van de genoemde percentages van de aanschafwaarde van de auto die bij je inkomen opgeteld wordt en hier betaalt u dus inkomstenbelasting over. Een voorbeeld om het te verduidelijken:

2.1 Voorbeeld auto bijtelling 

Rekenvoorbeeld bijtelling

Het maandbedrag wat je moet betalen is gebaseerd op de percentage bijtelling x cataloguswaarde van de auto.

Stel je hebt een auto aangeschaft met € 25.000,- als cataloguswaarde. Als de auto bijtelling 22% is, dan is het bruto maandbedrag: 22% van €25.000,-  = € 5.500 per jaar. Het netto bedrag is afhankelijk van het tarief van de inkomstenbelasting.
Stel het tarief is 49,5%, dan is de netto auto bijtelling 49,5% van € 5.500,- = € 2722,- per jaar, ofwel € 226,- per maand.

Wanneer de autokosten lager uitvallen dan de bijtelling dan kan beter privé gereden worden. Dan kun je voor elke zakelijke gereden kilometer 19 cent per kilometer als zakelijke kosten opgeven. 

Wat is financial lease
Occasion lease interessant voor ondernemers.

Een tweedehands auto leasen is de nieuwe trend onder ondernemers blijkt uit onderzoek. De redenen zijn de serieus lagere kosten en de kortere looptijd. Lees meer over de mogelijkheden

3. Autolease voor zzp biedt andere mogelijkheden

Autolease voor zzp (en mkb natuurlijk) is een tweede mogelijkheid. Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag en komt dus nooit voor onverwachte verassingen te staan.

Per situatie verschilt het of leasen of kopen goedkoper is. Naast de aanschaf, moet je bovendien de jaarlijkse afschrijving en onderhoudskosten niet vergeten in de berekening op te nemen als je een auto koopt.

Met autolease betaal je wel gewoon auto bijtelling wanneer je de auto privé gebruikt.
Er zijn twee vormen van autolease voor zzp: operational of financial lease.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

3.1 Operational lease

Operational lease lijkt op het huren van een auto voor lange tijd. De auto wordt niet je eigendom en kom dus niet op de balans.

Afschrijving is niet nodig en aan het eind van de afgesproken termijn wordt de auto weer ingeleverd. Je kunt er voor kiezen bij full operation lease de reparaties, onderhoud, verzekering allemaal in het leasecontract op te nemen.

Naast het leasebedrag is enige wat je maandelijks betaald de brandstofkosten.

Er zijn een paar nadelen van operational lease:

 1. Als je het leasecontract afsluit, ga je akkoord met het voorgestelde aantal kilometers per jaar dat je mag rijden. Bij meer kilometers, dan worden er extra kosten in rekening gebracht.
 2. Je leaseauto gaat naar een van de aangesloten garages voor onderhoud. Dus wil je graag je auto in onderhoud bij een bevriende garage, dan is dat niet mogelijk.

3.2 Financial lease

Financial lease is het kopen van uw auto en het afbetalen in termijnen.

De auto staat op de balans van je onderneming, omdat je economisch eigenaar bent. Je schrijft jaarlijks af en aan het eind van het contract is de auto van jou.

Deze constructie is aantrekkelijk als je op termijn eigenaar van de auto wilt worden, maar nu niet het geld hebt of wilt besteden.

Financial lease is het meest populair onder ondernemers.

3.3 Wat is de reden dat ondernemers financial autolease voor zzp prefereren?

Financial lease wordt vaker gekozen door ondernemers.

Het belangrijkste argument is omdat en ondernemer hun werkkapitaal kan vrijhouden. Die kunnen ze dan in het bedrijf investeren of gebruiken als buffer.

Je hoeft dus niet in één keer een grote investering te doen, maar betaalt geleidelijk per maand een bedrag zodat je uiteindelijk eigenaar wordt van de auto.

Een financial leasecontract is soms een fiscaal aantrekkelijke keuze. Bovendien verwachten veel ondernemers dat ze langer zullen rijden in de auto dan de looptijd van hun contract, omdat de auto volledig in hun bezit komt naar de looptijd.

3.4 Voordelen financial lease op rij

 • Als ondernemer zullen er geen verassingen zijn. Je hebt een vaste rente en ook een vast termijnbedrag zolang het contract loopt.
 • Je verliest geen liquiditeit wanneer u in je organisatie investeert.
 • Jouw auto staat op de balans van de onderneming en je kunt dus van fiscale faciliteiten profiteren. Dit gaat bijvoorbeeld over subsidies en investeringsaftrek (wanneer dit van toepassing is)
 • Je kunt btw  bovendien terugvorderen. Het voorbehoud geldt wel dat u btw-belaste prestaties – dus omzet –  uitvoert als ondernemer.
 • Het maandelijkse termijn kan bovendien verlaagd worden door het gebruiken van een slottermijn, een aanbetaling of een inruil.

3.5 Voorbeeld leasebedrag per maand

Leasebedrag per maand

Je kunt zelf vrij eenvoudig je financial lease maandbedrag berekenen. Het totale kredietbedrag dat je afbetaald is de aanschafwaarde van de auto min eventuele aanbetalingen of inruilwaarde.

Bepaald voor jezelf  over hoeveel maanden je de auto wilt leasen. Anders gezegd: in hoeveel maanden wilt aflossen.

Het maximum aantal maanden voor aflossing van financial lease is 60 maanden. Je hebt als optie rekening te houden met een slottermijn.

Dit slottermijn betaal je aan het eind van de looptijd.  Met een slottermijn verlaag je de kosten per maand omdat je niet de gehele kredietwaarde hoeft af te lossen.

Rekenvoorbeeld maandbedrag

We gebruiken dezelfde auto van bovenstaand rekenvoorbeeld. De aanschafwaarde is €25.000 exclusief BTW, de looptijd van 60 maanden en aan het eind van het leasecontract betaal je een slottermijn van €5000.
Het rentepercentage is 5%. Het berekenen van het maandbedrag op basis van financial lease is als volgt:

Afschrijving per maand:

€ 25.000 (aanschaf)  – € 5.000 (slottermijn) = € 333,- per maand
60 maanden

Rente per maand:

Gemiddelde investering:   € 25.000 (aanschaf)  – € 5.000 (slottermijn) = € 20.000,-

Je betaald aan rente:   € 20.000 x 5%  = € 1000,- per jaar, ofwel = € 84,- per maand.

De totale lease kosten per maand:   € 333 + € 84 = € 417,- per maand

(naast kosten voor tankpas, accessoires ed)

Via onze bijtelling calculator kan je zelf direct de hoogte berekenen die je jaarlijks mag (moet..) afdragen.

4. Autolease voor zzp via Athlon Essential

Volgens ons is de dienstverlening via Athlon Essential een optie die het overwegen waard is.

Hun operational autolease voor zzp en het mkb kan namelijk volledig online worden geregeld. Dus geen heen en weer sturen van formulieren en contracten, alles informatie uitwisseling gaat digitaal.

Een dienstverlening die uniek is, wat ons als redactie zeer aanspreekt. Want wij hebben ook een hekel aan papier..

De voordelen:

 • De gehele procedure kan volledig online afgehandeld worden
 • Geschikt voor alle ondernemingen: van autolease voor zzp, tot starters en mkb.
 • Je krijgt een scherpe rente en maandbedrag
 • Er wordt autodealer- en bank onafhankelijk gehandeld
 • Dit betekent dat er liquiditeitsvoordeel is voor je omdat geen voorschot hoeft te betalen  

De klanten geven als beoordelen voor hun dienstverlening een 8,4. Bekijk onze speciale pagina Zakelijk Auto Leasen auto voor ondernemers waarin o.a. autolease voor zzp op een rij staat en desgewenst kun je direct online een offerte aanvragen!

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
 • Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

 

FinancialLease.nl - blog

Klantentevredenheid: 9,5

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This