fbpx
4 minuten leestijd

Als je overschakelt op elektrische bedrijfswagens, dan is dat vaak een bewuste keuze. Natuurlijk zijn de fiscale voordelen, lage bijtelling en korting op de wegenbelasting mooi meegenomen. Daarnaast draag je met elektrisch rijden ook nog eens bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en verbetering van de luchtkwaliteit.

 

 

 

1. Wat is het verschil tussen grijze- en groene energie?

Elektrisch rijden is volledig groen als je je Electrical Verhicle (EV) oplaadt met groene stroom. Onderzoeksinstituut TNO becijferde dat een elektrische auto die volledig op groene stroom rijdt, gemiddeld 70% minder CO2 uitstoot dan een vergelijkbare auto op benzine.

Rijdt de elektrische auto op grijze stroom, dan is volgens TNO de CO2-uitstoot van de elektrische auto nog altijd 30% lager dan van een brandstofauto. Elektrisch rijden levert dus altijd milieuwinst op, hoewel die winst groter is als je op groene stroom rijdt.

 

1.1 Onderweg opladen? Pas op voor sjoemelstroom

Maar hoe zit dat dan als je onderweg je EV gaat opladen? Als je regelmatig je elektrische auto oplaadt bij een van de openbare laadpalen in Nederland, dan komt daar helaas niet altijd groene stroom uit. Bij openbare laadpalen ‘tank’ je meestal grijze stroom of een mengsel van groene en grijze stroom.

Het probleem is dat je als bestuurder van een elektrische auto meestal niet kunt zien welke soort stroom je tankt.

Meestal tank je namelijk sjoemelstroom. Dat is grijze stroom die als groene stroom verkocht wordt. Dit is mogelijk door de handel in groene stroomcertificaten, waarbij de groene stroom buiten Nederland wordt opgewekt, bijvoorbeeld in Noorse waterkrachtcentrales.

Het mag duidelijk zijn dat de productie van duurzame energie in Nederland hier niet mee geholpen is. Wil je de productie van duurzame energie in Nederland wel stimuleren, kies dan voor een leverancier van zonne- en windenergie die in Nederland is opgewekt.

 

 

1.2 Zo tank je groene energie bij openbare laadpalen

Hoe zorg je nou dat je je elektrische auto echt met groene stroom oplaadt? Er zijn verschillende mogelijkheden. Als je écht groene stroom wilt tanken, zorg dan dat je tankt met energie van een leverancier die uitsluitend écht groene stroom levert.

Door overheidsregels is het nu nog zo dat je bij een laadsessie automatisch de energie krijgt van de leverancier die een contract heeft afgesloten met de exploitant van de betreffende laadpaal.

Gelukkig wordt het in de toekomst mogelijk om bij een openbare laadpaal zelf de energieleverancier te kiezen. En dat kan dus ook een leverancier zijn die groene stroom levert.

Sommige bedrijven bieden voor elektrisch rijden al een totaalpakket aan, dat bestaat uit de installatie van een laadpaal bij je bedrijf en een laadpas met een app waarop je kunt zien waar je groen kunt tanken. Zo’n app laat dan meteen de laadtarieven zien. De pas kan ook gekoppeld zijn aan een parkeeraccount.

 

2. Waar kun je nu al groene stroom tanken?

De Shell snelladers bij de Shell tankstations langs de snelweg werken allemaal op groene stroom. Deze stroom is afkomstig van windenergie die in Nederland is opgewekt.

Er worden in Nederland ook proefprojecten uitgevoerd die als doel hebben om meer groene stroom beschikbaar te maken bij openbare laadpalen. Zo zijn energieleverancier Vattenfall, MRA-Elektrisch en 11 gemeenten een project gestart met groen laden.

Hierbij zijn ongeveer 80 openbare laadpunten voorzien van innovatieve software die bepaalt hoe snel de elektrische auto’s laden. Dankzij de slimme aansturing van de laadpunten (slim laden) worden de pieken en dalen in het aanbod van stroom uit zon en wind goed benut. Op die manier kan er meer duurzame stroom naar de laadpalen gestuurd worden en tank je dus meer groene stroom.

 

Bij de Lidl kan je je auto gratis opladen met zonnestroom

 

Daarnaast zijn er ook lokale initiatieven waar je terecht kunt voor laadpalen met groene stroom. Bij supermarkt Lidl kun je je auto gratis opladen met zonnestroom terwijl je je boodschappen doet. Een ander mooi voorbeeld zijn de Smart Solar Charging laadpalen, waarvan er inmiddels 300 in Utrecht zijn geplaatst. Deze laadpalen kunnen elektrische voertuigen opladen met zonne- en windenergie.

Deze laadpunten worden zo aangestuurd, dat de elektrische auto’s op het beste moment opgeladen worden, bijvoorbeeld als overdag de zon schijnt.

 

3. Gegarandeerd groene stroom – laadpalen op zonne-energie

Wil je absoluut zeker zijn dat jouw elektrische bedrijfswagens met 100% groene stroom worden opgeladen? Dan zit er niets anders op dan zelf een of meerdere laadpalen te laten installeren. Kies daarbij voor een energieleverancier die 100% Nederlandse groene stroom levert, zodat je zeker weet dat je bijdraagt aan de opwekking van duurzame energie in Nederland.

Een andere optie zijn zonnepanelen. Je kunt deze op het dak van een bedrijfshal laten leggen en de opgewekte zonne-energie voor een deel gebruiken om de elektrische auto’s op te laden.

Hou hierbij wel rekening met het volgende:

  • Installeer je zonnepanelen op je bedrijfspand, bereken dan vooraf hoeveel extra vermogen je nodig hebt om de bedrijfswagens op te laden. Doe dit ook als je nog geen elektrische bedrijfswagens hebt gekocht. In de toekomst wordt de elektrische bedrijfswagen waarschijnlijk de standaard, en dan ben je alvast voorbereid.
  • Als je kiest voor een elektrisch wagenpark, dan is dat ook een goed moment om over te stappen op zonne-energie. Het is een voordelige en onafhankelijke manier om je bedrijfsgebouwen van stroom te voorzien. Dankzij je eigen laadpalen rijden je werknemers bovendien op de groene energie die je zelf opwekt.     

Naar schatting duurt het ongeveer 4 tot 6 jaar voordat je de investering in zonnepanelen hebt terugverdiend.

 

-> Klik Hier om Laadpassen te vergelijken: een overzicht van beste laadpassen

Wij hebben dit overzicht voor jou gemaakt, zodat jij gemakkelijk en snel de beste laadpas kunt kiezen. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag! Vergelijk, kies en bestel. Vandaag besteld, binnen 3 werkdagen in huis.

 

4. Altijd groene energie laden in je elektrische auto’s

Door je elektrische auto op te laden met groene energie, draag je bij aan verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van de CO2-uitstoot. Bij publieke laadpalen heb je meestal geen garantie dat je auto wordt opgeladen met echt groene stroom die lokaal is geproduceerd.

Er lopen wel verschillende proefprojecten in ons land. Hierbij wordt gekeken of het mogelijk is om meer groene stroom naar openbare laadpalen te sturen. Er wordt ook getest of het mogelijk is om bij publieke laadpalen te kiezen voor een energieleverancier die echt groene stroom levert.

Als je op dit moment 100% zeker wilt zijn dat je elektrische wagenpark bestaat uit groene stroom die in Nederland wordt opgewekt, dan zit er maar 1 ding op: zelf zonnepanelen en laadpalen aanschaffen.

 

  • Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
  • Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
  • +100.000 gebruikers (!)
  • Snelladen bij Allego en Fastned 
  • Geen (standaard) borg betaling
  • Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
  • Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld

 

E-flux by Road voor tankpas-aanvragen

trusttrusttrusttrust trustpilot  (8,5)

 

  • Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland  en Italie  (totaal +300.000 laadpunten)
  • (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
  • Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
  • Maandelijks opzegbaar
  • Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
  • Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

E-flux by Road voor tankpas-aanvragen

 

  • Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
  • e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
  • 24/7 support voor laadproblemen
  • Te combineren met betaald parkeren app
  • Klanten beoordeling: 8,5
  • Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

E-flux by Road voor tankpas-aanvragen

Share This