2 minuten leestijd

Autospiegels zijn jouw extra ogen tijdens het rijden. We denken misschien dat we zonder zouden kunnen, maar niets is minder waar. Of we nu door het drukke verkeer van de randstad naar het kantoor rijden of over de snelweg naar een klant, de autospiegels zijn onmisbaar.

De NOS berichtte dat overbekende autospiegels niet meer nodig zijn. Camerasystemen moeten de autospiegels gaan vervangen. Voorlopig is dat nog niet zo ver. Autospiegels zijn nu onmisbaar en daarom verplicht op elke auto.

Zakelijke rijders zitten dagelijks in de auto. Na verloop van tijd is het rijden niet zo ingewikkeld meer, soms lijkt het alsof we rijden op de automatisch piloot. Toch moeten we natuurlijk wel blijven opletten.

Voor de veiligheid van jezelf en van andere verkeersgebruikers. En het voorkomen van schade aan de auto is uiteraard ook belangrijk. Autospiegels hebben hier een essentiële rol in.

1. Elektrisch afstellen van de autospiegels

Voorheen moesten we nog veel moeite doen om de autospiegel aan de bijrijderskant bij te stellen.

Naar voren leunend proberen de spiegel te bewegen door middel van het pookje aan de binnenkant. Vervolgens weer terug in de stoel kijk je of de spiegel goed staat. Om daarna de spiegel nog een beetje bij te stellen. Voor velen herkenbaar als gepruts.

Tegenwoordig kunnen we de spiegels gemakkelijk afstellen door middel van elektrisch gestuurde systemen. Deze komen steeds meer voor. Vanuit je stoel kun je in één keer zien of de autospiegels het gewenste overzicht geven.

Maar wat is de juiste positie van de autospiegels? Hoe moet je de spiegels afstellen zodat je zeker weet dat je veilig het drukke verkeer in kan gaan? En hoe minimaliseer je die beruchte ‘dode hoek’?

2. Achteruitkijkspiegel: de ogen in je rug

De achteruitkijkspiegel is een van de autospiegels die op elke auto zit. We kunnen deze binnenspiegel vergelijken met de zogenaamde ogen in je rug. We stellen vaak dat we geen ogen in onze rug hebben. En terecht, want die hebben we ook niet.

Maar de binnenspiegel in de auto geeft je toch de mogelijkheid om bewust te zijn van wat er achter je gebeurt zonder dat je je hoeft om te draaien. Zo kun je situaties die van achter komen van tevoren snel inschatten.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

2.1 Correcte afstelling achteruitkijkspiegel

Gebruik bij het afstellen van de achteruitkijkspiegel beide handen. Dit helpt om de spiegel snel goed af te stellen. Zo voorkom je onnodig gepriegel.

Wanneer je bezig bent met het afstellen van de spiegel, zorg er dan voor dat je in je natuurlijke houding zit. Vervolgens stel je de spiegel zo af dat je de bovenkant van je achteruit nog net kunt zien.

De onderkant van de achteruit zou gelijk moeten zijn aan de onderkant van de achteruitkijkspiegel. Zo heb je het beste zicht op wat achter je gebeurt.

De onderkant van de achteruit zou gelijk moeten zijn aan de onderkant van de achteruitkijkspiegel

3. Buitenspiegels verkleinen dode hoek

De term ‘dode hoek’ was eerder in dit artikel al even gevallen. De dode hoek omschrijft de ruimtes rondom de auto die je niet ziet als je achter het stuur zit.

Want hoewel je in een auto bent omgeven door ramen, heb je als bestuurder nog steeds niet altijd goed zicht op de gehele verkeerssituatie rondom de auto.

De autospiegels aan de buitenkant van je auto, de buitenspiegels, zorgen ervoor dat deze dode hoek verkleint wordt.

Hoewel je in een auto omgeven bent door ramen, heb je als bestuurder niet altijd goed zicht op de situatie

3.1 De juiste afstelling autospiegels

De perfecte afstelling van de buitenspiegels zorgt ervoor dat je de zijkant van je auto net niet meer zien kan. Zo heb je het meeste profijt van de buitenspiegels.

Daarbij moet de horizon zich op ongeveer driekwart van de hoogte in de spiegel bevinden. Op deze manier gun je jezelf het beste overzicht van wat er om je heen gebeurt.

4. Afstellen van de autospiegels niet tijdens het rijden

Het is gevaarlijk als je gaat prutsen met de afstelling van de autospiegels tijdens het rijden. Ik weet uit ervaring dat het toch gebeurt. Maar doe dit voordat je de auto start. Dan kun je in alle rust de spiegels goed afstellen en kun je je tijdens het rijden focussen op het verkeer om je heen.

Als jij de enige bent die de auto gebruikt, dan hoef je de afstelling waarschijnlijk na één keer goed afstellen niet meer te wijzigen. Check toch voordat je weg rijdt de afstelling van de autospiegels even. Misschien doet je dit al automatisch.

Het kan zijn dat iemand tegen de spiegels is aangelopen waardoor de afstelling net anders is en de dode hoek weer is vergroot.

5. Meer autoweetjes

In een ander veelgelezen artikel geven we over overzicht van 8 meest handige gadgets voor de zakelijke rijder.

Wil je meer of andere artikelen met dergelijke tips lezen, check dan onze artikelen over autoweetjes in onze kennisbank.

Share This