4 minuten leestijd

Hoe kan ik als zzp’er slim zakelijk rijden met mijn auto? Uit onderzoek blijkt dat de mobiele zzp’er graag auto rijdt.  In dit artikel geven we vijf krachtige tips voor het Slim Zakelijk Rijden.

Met slim bedoelen we in ieder geval niet om te gaan rijden in een Smart. Nee, het zijn slimme tips die gegarandeerd je autokosten verlagen van je onderneming of je nu zzp bent of een mkb.

We beginnen met de grootste kostenpost: brandstof.

1. Let op waar je goedkoop kan tanken

Waar je je brandstof tankt is erg belangrijk. Het is publiek geheim dat tanken langs de snelweg een stuk duurder is dan bij lokale stations.

De brandstof prijzen van de tankstations aan de snelweg zijn veelal de landelijke adviesprijzen dus het duurst. Het tankstation vlak na de afrit, in het dorp of stad zijn vaak flink lager.

Concreet scheelt het al snel 10 a 15 cent per liter en dat levert je per tankbeurt toch al snel €3 tot €5 euro op. Stel, je tankt tweemaal per week dan bespaard je toch al snel €6 tot €10 euro. Op jaarbasis is dat €300 tot €500 euro. Per auto!

Zeker bij meerdere auto’s kan de besparing in de duizenden euro’s lopen. Er zijn handige apps beschikbaar waar je overal in Nederland snel locaties kan vinden waar je goedkoop kan tanken.

De meeste tankpas aanbieders hebben in combinatie met hun zakelijk tankpas wel een app waar je de goedkopere tankstations kan vinden.

2. Het Nieuwe Rijden voor de ondernemer = Slim Zakelijk Rijden

Veel mensen weten niet dat de manier waarop ze rijden een directe invloed heeft op de hoeveelheid brandstof die verbruikt wordt. Het instituut voor Duurzame Mobiliteit stimuleert al jaren Het Nieuwe Rijden.

Als ondernemer zou ik dit het ‘Slim Zakelijk Rijden’ willen noemen omdat rijstijl direct voelbaar is in jouw bedrijfsportemonnee. Hieronder zijn enkele tips om meer kostenbewust de rijstijl te veranderen:

2.1 Gelijkmatig snelheid

Slim zakelijk rijden door gelijkmatige snelheid

De cruise control is een prachtig hulpmiddel in uw auto om de snelheid constant te houden. Tegenwoordig een standaard accessoire in bijna elke auto, bus of vrachtwagen.

Veel remmen en gas geven kost extra brandstof. Anticipeer op de verkeerssituatie. Kijk vooruit en schat verkeerssituaties zodanig in om het remmen te verminderen. Haal de voet eerder van het gaspedaal en laat de auto doorrollen. 

Een cruise control helpt mee om direct zuiniger (en meer ontspannen!) te rijden, omdat het de motor minder onregelmatig belast.

Daarnaast kan het ‘cruisen’ zomaar het een verkeersboete besparen, zeker op die plekken traject controle wordt gebruikt!

Deze verkeersboetes kan fors in de papieren lopen, zeker als je weet dat Nederland de hoogste verkeersboetes van Europa heeft.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

2.2 Schakel snel

Het is bewezen (lees oa op ANWB) dat wanneer je eerder overschakelt naar een hogere versnelling, het motortoerental vermindert en de auto minder brandstof verbruikt. Je kunt het aanleren door op gevoel te schakelen of om de toerenteller in de gaten te houden.

Een dieselauto heeft een hoger koppel dan een benzineauto. Daarom kun je eerder naar een hogere versnelling schakelen wanneer je rijdt met een toerental tussen 1500 en 2000 tpm/min.

Bij een benzineauto ligt dit het beste toerental tussen de 2000 en 3000 omwentelingen per minuut om een tandje hoger te schakelen en bespaar je zo op het benzineverbruik.

2.3 Motor uit!

De oudere automobilisten  weten nog dat het in- en uitschakelen van de motor meer brandstof kost. Dit geldt niet voor de huidige generatie auto’s. Dit komt omdat deze generatie minder brandstof nodig hebben om de motor te starten.

Dus als je het gevoel hebt dat je langer dan 30 seconden op een plaats stil moet staan, dan kun je gewoon de motor uitzetten.

Onderschat de besparing niet, het zou zo maar paar honderd euro per jaar kunnen schelen. Het is een echt wezenlijk onderdeel van slim zakelijk rijden.

2.4 Stop met het rondrijden van overtollige kilo’s

Automobilisten weten dit meestal niet of zich niet van bewust, maar elke extra kilo bagage verhoogt het brandstofverbruik.

Als u zware of grote voorwerpen (ladder, kruiwagen, dozen met folders enz) niet nodig hebt, laat deze spullen dan gewoon op de zaak.

3. Auto goed en op tijd onderhouden

Slim zakelijk rijden betekent ook dat je de auto tijdig stil zet voor inspectie  en voor regulier onderhoud. Het verwaarlozen of slecht onderhouden van uw auto(park) zorgt uiteindelijk voor hogere onderhoudskosten en brandstof verbruik.

Tijdens onderhoudsbeurten worden kleine mankementen preventief opgelost (bijvoorbeeld luchtfilter) want die hebben een negatieve invloed op het brandstofverbruik.

Nog een aspect is de veiligheid. Tijdens een beurt worden bijvoorbeeld een kapotte autolamp vervangen of sterren in autoruit gerepareerd.

Tussen de onderhoudsbeurten door is het verstandig om te letten op de bandenspanning. Zachte banden verhoogt zomaar voor een 10% hogere brandstof rekening of erger: ze worden eerder lek.

3.1 Bandenspanning

Door regelmatig je bandenspanning te controleren en de juiste druk te houden voorkom je brandstof verspilling. Wanneer de bandenspanning te laag is, de banden dus te zacht, dan heeft de motor meer energie nodig om de weerstand van de zachte banden te overwinnen.

Een hogere rolweerstand leidt tot een motor die harder moet werken en verbruikt dus meer brandstof.

Het is Slim Zakelijk Rijden om elke vier weken de bandenspanning te checken. Zet een reminder in je agenda van je smartphone, zodat het je niet vergeet.

Online boekhouden voor ondernemers

4. Stop overbodig administratie

Als zakelijk autorijder verzamel je een hoop stukjes papier. Waarschijnlijk zijn meeste zijn na verloop van tijd onleesbaar  geworden(fax papier) of je raakt ze kwijt.

Het zijn de bekende bonnen van het tankstation, autowasstraat, de parkeergarage  of van het elektrisch opladen. Het verwerken van deze bonnetjes is een klus die er vaak bij inschiet.

4.1 Maar administratie moet toch?

Alleen voor de btw aangifte al heb je bewijzen nodig, dus die bonnen zijn nodig. Een zakelijk tankpas lost dit eenvoudig op.

Alle bovengenoemde uitgaven staan netjes vermeld op de verzamelfactuur die je maandelijks ontvangt.

Een tankpas  is een soort pinpas, maar dan meer.

Nog een stap verder is dat deze verzamel factuur snel in het boekhoudpakket wordt geboekt, dan heeft u er helemaal geen omkijken meer naar.

Het boekhoudpakket e-Boekhouden staat bekend om zijn volledige functionaliteit en eenvoud en daardoor de hoge klantenwaardering van 9,2.

De kosten? e-Boekhouden kost u vanaf €7,95,- per maand en de tankpas van MoveMove kost je €6,95 (va onze site: de eerste 3 maanden gratis) per maand. Je kan ook een gratis tankpas overwegen van bijvoorbeeld Tango (Q8 Liberty Card).

Heb je al een boekhoudpakket? Geen probleem, de ontvangen verzamelfactuur, kun je ook zelf boeken in het boekhoudpakket en de daarop vermeldde btw terugvragen bij de belastingdienst.

5. Gebruik je mobiele telefoon!

De mobiele telefoon is duidelijk veel meer dan alleen een telefoon, vooral voor zakenmensen. Er is een breed scala van honderdduizenden (!) apps beschikbaar die u makkelijk kan gebruiken voor uw administratie. Op deze website kunt u de bovengenoemde brandstof apps al vinden, maar ook handige kilometerregistratie apps.

Boekhoud pakketten bieden ook gemak aan de ondernemer via apps. Zoek je een zakelijk mobiel abonnement, bekijk dan op onze pagina de vele SIM only mogelijkheden en vraag uw ideale smartphone abonnement aan.

Slim zakelijk rijden levert geld op!

Di artikel heeft laten zien dat slim zakelijk rijden je geld bespaard. De potentiële besparingen hebben nog eens samengevat:

 • Flink minder brandstof verbruiken door op juiste locaties te tanken: €300 – €500 per jaar.
 • Tijdig onderhouden van uw auto(park) en letten op banden slijtage: 10% minder brandstof.
 • Opletten wat u meeneemt aan lading en motor wat vaker uit te zetten: xx % minder brandstof
 • Door een zakelijk tankpas significant minder tijd kwijt te zijn aan administratie: 2 – 4 uur minder administratietijd per maand
 • Last but not least: veiliger tijden en bijdragen aan een milieu: niet in geld uit te drukken

 

 • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
 • Garantiekorting van minimaal 14,5 cent bij 1400+ stations
 • Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
 • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
 • Fijnmazig landelijke dekking: 1400+ tankstations
  (Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone)
 • Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
 • Betaald parkeren in de Tango App
 • Wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

 
Q8 Liberty Card tankpas

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.

Score
8,7

 

 • Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
 • Tango, Avia, Sakko, OK,  EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
 • Pompprijs is leidend
 • Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
 • Geen transactie kosten per tankbeurt
 • Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
 • Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
 • Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
 • Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK), 

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

Q8 Liberty Card tankpas

Deze tankpas door meer dan 12.000 ondernemers gebruikt!

 

 • De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen. 
 • In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
 • Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
 • Betaald parkeren app geintegreerd
 • Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
 • Geen pechhulp mogelijkheden 
 • Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen

Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld
Q8 Liberty Card tankpasDeze tankpas is waardevol voor de ondernemer die op vaste plekken tankt

 

Share This