fbpx
06-23703555 [email protected]
3 minuten leestijd

slim zakelijk rijden

Hoe kan ik als zzp’er slim zakelijk rijden met mijn auto? Uit onderzoek blijkt dat de mobiele zzp’er graag auto rijdt.  In dit artikel geven we vijf krachtige tips voor het Slim Zakelijk Rijden.

Met slim bedoelen we in ieder geval niet om te gaan rijden in een Smart. Nee, het zijn slimme tips die gegarandeerd uw autokosten verlagen van uw onderneming of u nu zzp bent of als mkb.

We beginnen met de grootste kostenpost: brandstof.

 

1. Let op waar u goedkoop kan tanken

Waar u uw brandstof tankt is erg belangrijk. Het is publiek geheim dat tanken langs de snelweg een stuk duurder is dan bij lokale stations.

De brandstof prijzen van de tankstations aan de snelweg zijn veelal de landelijke adviesprijzen dus het duurst. Het tankstation vlak na de afrit, in het dorp of stad zijn vaak flink lager.

Concreet scheelt het al snel 10 a 15 cent per liter en dat levert u per tankbeurt toch al snel €3 tot €5 euro op. Stel, u tankt tweemaal per week dan bespaard u toch al snel €6 tot €10 euro. Op jaarbasis is dat €300 tot €500 euro. Per auto!

Zeker bij meerdere auto’s kan de besparing in de duizenden euro’s lopen. Er zijn handige apps beschikbaar waar u overal in Nederland snel locaties kan vinden waar u goedkoop kan tanken. De meeste tankpas aanbieders hebben in combinatie met hun zakelijk tankpas wel een app waar u de goedkopere tankstations kan vinden.

 

2. Het Nieuwe Rijden voor de ondernemer = Slim Zakelijk Rijden

Veel mensen weten niet dat de manier waarop ze rijden een directe invloed heeft op de hoeveelheid brandstof die verbruikt wordt. Het instituut voor Duurzame Mobiliteit stimuleert al jaren Het Nieuwe Rijden.

Als ondernemer zou ik dit het ‘Slim Zakelijk Rijden’ willen noemen omdat rijstijl direct voelbaar is in uw bedrijfsportemonnee. Hieronder zijn enkele tips om meer kostenbewust de rijstijl te veranderen:

 

Gelijkmatig snelheid

Slim zakelijk rijden door gelijkmatige snelheid

De cruise control is een prachtig hulpmiddel in uw auto om de snelheid constant te houden. Tegenwoordig een standaard accessoire in bijna elke auto, bus of vrachtwagen.

Veel remmen en gas geven kost extra brandstof. Anticipeer op de verkeerssituatie. Kijk vooruit en schat verkeerssituaties zodanig in om het remmen te verminderen. Haal de voet eerder van het gaspedaal en laat de auto doorrollen. 

Een cruise control helpt mee om direct zuiniger (en meer ontspannen!) te rijden, omdat het de motor minder onregelmatig belast.

Daarnaast kan het ‘cruisen’ zomaar het een verkeersboete besparen, zeker op die plekken traject controle wordt gebruikt!

Deze verkeersboetes kan fors in de papieren lopen, zeker als u weet dat Nederland de hoogste verkeersboetes van Europa heeft.

 

 

Schakel snel

Het is bewezen ((lees oa op ANWB) dat wanneer u eerder overschakelt naar een hogere versnelling, het motortoerental vermindert en de auto minder brandstof verbruikt. U kunt het aanleren door op gevoel te schakelen of om de toerenteller in de gaten te houden.

Een dieselauto heeft een hoger koppel dan een benzineauto. Daarom kunt u eerder naar een hogere versnelling schakelen wanneer u rijdt met een toerental tussen 1500 en 2000.

Bij een benzineauto ligt dit het beste toerental tussen de 2000 en 3000 omwentelingen per minuut om een tandje hoger te schakelen en bespaard u zo op het benzineverbruik.

 

Motor uit!

De oudere automobilisten  weten nog dat het in- en uitschakelen van de motor meer brandstof kost. Dit geldt niet voor de huidige generatie auto’s. Dit komt omdat deze generatie minder brandstof nodig hebben om de motor te starten.

Dus als u het gevoel hebt dat je langer dan 30 seconden op een plaats stil moet staan, dan kunt u gewoon de motor uitzetten.

Onderschat de besparing niet, het zou zo maar paar honderd euro per jaar kunnen schelen. Het is een echt wezenlijk onderdeel van slim zakelijk rijden.

 

Stop met het rondrijden van overtollige kilo’s

Automobilisten weten dit meestal niet of zich niet van bewust, maar elke extra kilo bagage verhoogt het brandstofverbruik.

Als u zware of grote voorwerpen (ladder, kruiwagen, dozen met folders enz) niet nodig hebt, laat deze spullen dan gewoon op de zaak.

 

3. Auto goed en op tijd onderhouden

Slim zakelijk rijden betekent ook dat u de auto tijdig stil zet voor inspectie  en voor regulier onderhoud. Het verwaarlozen of slecht onderhouden van uw auto(park) zorgt uiteindelijk voor hogere onderhoudskosten en brandstof verbruik.

Tijdens onderhoudsbeurten worden kleine mankementen preventief opgelost (bijvoorbeeld luchtfilter) want die hebben een negatieve invloed op het brandstofverbruik. Nog een aspect is de veiligheid. Tijdens een beurt worden bijvoorbeeld een kapotte autolamp vervangen of sterren in autoruit gerepareerd.

Tussen de onderhoudsbeurten door is het verstandig om te letten op de bandenspanning. Zachte banden verhoogt zomaar voor een 10% hogere brandstof rekening of erger: ze worden eerder lek.

 

Bandenspanning

Door regelmatig je bandenspanning te controleren en de juiste druk te houden voorkomt u brandstof verspilling. Wanneer de bandenspanning te laag is, de banden dus te zacht, dan heeft de motor meer energie nodig om de weerstand van de zachte banden te overwinnen.

Een hogere rolweerstand leidt tot een motor die harder moet werken en verbruikt dus meer brandstof.

Het is Slim Zakelijk Rijden om elke vier weken de bandenspanning te checken. Zet een reminder in uw agenda van uw smartphone, zodat het u niet vergeet.

 

Online boekhouden voor ondernemers

 

4. Stop overbodig administratie

Als zakelijk autorijder verzamelt u een hoop stukjes papier. Waarschijnlijk zijn meeste zijn na verloop van tijd onleesbaar  geworden(fax papier) of u raakt ze kwijt.

Het zijn de bekende bonnen van het tankstation, autowasstraat, de parkeergarage  of van het elektrisch opladen. Het verwerken van deze bonnetjes is een klus die er vaak bij inschiet.

 

Maar administratie moet toch?

Alleen voor de btw aangifte al heeft u bewijzen nodig, dus die bonnen zijn nodig. Een zakelijk tankpas lost dit eenvoudig op.

Alle bovengenoemde uitgaven staan netjes vermeld op de verzamelfactuur die u maandelijks ontvangt.

 

Een tankpas  is een soort pinpas, maar dan meer.

 

Nog een stap verder is dat deze verzamel factuur snel in het boekhoudpakket wordt geboekt, dan heeft u er helemaal geen omkijken meer naar.

Het boekhoudpakket e-Boekhouden staat bekend om zijn volledige functionaliteit en eenvoud en daardoor de hoge klantenwaardering van 9,2.

De kosten? e-Boekhouden kost u vanaf €7,95,- per maand en de tankpas van Tankpas.nl kost u €7,50 per maand.

U ook een gratis tankpas overwegen van bijvoorbeeld Tango (Q8 Liberty Card). Heeft u al een boekhoudpakket.

Geen probleem, de ontvangen verzamelfactuur, kunt u ook zelf boeken in uw boekhoudpakket en de daarop vermeldde btw terugvragen bij de belastingdienst.

 

5. Gebruik uw mobiele telefoon!

De mobiele telefoon is duidelijk veel meer dan alleen een telefoon, vooral voor zakenmensen. Er is een breed scala van honderdduizenden (!) apps beschikbaar die u makkelijk kan gebruiken voor uw administratie. Op deze website kunt u de bovengenoemde brandstof apps al vinden, maar ook handige kilometerregistratie apps.

Boekhoud pakketten bieden ook gemak aan de ondernemer via apps. Zoekt u een zakelijk mobiel abonnement, bekijk dan op onze pagina de vele SIM only mogelijkheden en vraag uw ideale smartphone abonnement aan.

 

Slim zakelijk rijden levert geld op!

Di artikel heeft u laten zien dat slim zakelijk rijden uw geld bespaard. De potentiële besparingen hebben nog eens samengevat:

  • Flink minder brandstof verbruiken door op juiste locaties te tanken: €300 – €500 per jaar.
  • Tijdig onderhouden van uw auto(park) en letten op banden slijtage: 10% minder brandstof.
  • Opletten wat u meeneemt aan lading en motor wat vaker uit te zetten: xx % minder brandstof
  • Door een zakelijk tankpas significant minder tijd kwijt te zijn aan administratie: 2 – 4 uur minder administratietijd per maand
  • Last but not least: veiliger tijden en bijdragen aan een milieu: niet in geld uit te drukken

Voordelen zakelijke tankpas
  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Goedkoper tanken en gegarandeerde de btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Tankpas vergelijken en aanvragen