fbpx
3 minuten leestijd

 

Bijtelling en een lease auto. Het is en blijft een lastige en dure combinatie. En als je denkt dat je precies weet hoe het zit, dan blijkt dat je nog kunt besparen op de bijtelling ook. Wist je dat er manieren zijn om de kosten voor de bijtelling te beperken?

 

 

Autolease is populair. Bedrijven bieden hun werknemers vaak een auto van de zaak aan en voor ondernemers is een leaseauto enorm handig. Alleen zit er een soort van onvrede in de kosten van de auto bijtelling. Zeker voor de ondernemer.

De kosten van de bijtelling zijn zo hoog dat privé een auto aanschaffen in sommige gevallen zelfs goedkoper kan zijn dan zakelijk een auto leasen, zeker als je de auto ook privé gebruikt.

 

1. Bijtelling is 22 procent over de cataloguswaarde van de auto

Bijtelling op de auto treedt in werking wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de leaseauto. Je hebt de auto namelijk aangeschaft voor zakelijk gebruik. Daarom worden privé kilometers belast met een extra taks, de bijtelling.

De hoogte van de bijtelling verschilt per auto. Voor elektrische auto’s geldt sinds 2018 een percentage van 4 procent over de cataloguswaarde van de auto.

Voor auto’s met een hogere CO2-uitstoot, met een diesel- of benzinemotor, is dit percentage aanzienlijk hoger, namelijk 22 procent.

 

2. Hoe werkt bijtelling?

Stel dat de cataloguswaarde van een auto 40.000 euro is en er worden meer dan 500 privé kilometers mee gereden, dan is de jaarlijkse bijtelling 8.800 euro. Een flink bedrag dus.

Dit bedrag moet je, in het geval van een eenmanszaak, vervolgens optellen bij de winst van de onderneming waarover je uiteindelijk inkomstenbelasting betaald.

 

3. Kosten van de bijtelling beperken

Dan nu naar de tips en tricks om de bijtelling zo laag mogelijk te houden. Het is namelijk niet zo dat je niets kunt doen om een vrijstelling van de bijtelling te krijgen of om de kosten te beperken.

 

3.1 Rij minder dan 500 privé kilometers

De meest simpele manier is om minder dan 500 privé kilometers te rijden met de leaseauto. Hierdoor ben je vrij van de bijtelling op jouw auto.

Hoewel dit simpel klinkt, ligt er nog wel een uitdaging in het bewijzen van het aantal  privé gereden kilometers. De fiscus verwacht een uitgebreide en gedetailleerde rittenregistratie.

In de praktijk zullen de meeste ondernemers al snel op meer dan 500 privé kilometers zitten. En dus lijkt er geen ontkomen aan. De kosten voor de bijtelling moeten betaald worden.

Je kunt wel proberen de auto bijtelling zo laag mogelijk te houden. Hier zijn een paar tips om dat te realiseren.

 

3.2 Hoe duurder de auto, hoe hoger de kosten van de bijtelling

Denk goed na over welke auto je gaat aanschaffen op naam van de zaak. Hoe lager de kosten voor de auto, inclusief belastingen, verzekeringen en onderhoud, hoe lager de bijtelling voor privé gebruik zal zijn.

Vraag jezelf dus af of je echt een dure auto nodig hebt, of dat je ook met een iets goedkopere aan kan komen bij de klant.

Een auto van 90.000 euro heeft een bijtelling van krap 20.000 euro, terwijl de auto uit het eerdergenoemde voorbeeld van 40.000 ‘slechts’ 8.800 aan bijtelling kost. Het kan je dus veel kosten op de bijtelling schelen.

 

Hoe lager de aanschafkosten voor de auto, hoe lager de bijtelling voor privé gebruik.

 

3.3 Kosten bijtelling delen

Gebruiken zowel jij als jouw partner de auto van de zaak privé en werkt jouw partner ook voor het bedrijf, dan kun je de kosten voor de bijtelling delen.

Wanneer je de kosten van de bijtelling deelt, zal de uiteindelijk te betalen belasting lager zijn, omdat een deel van het bedrag wordt belast in Box 1. De belasting hierover zal dus lager zijn.

Voordat je je rijk rekent, moet je wel eerst even de spelregels tot je nemen. Er zitten namelijk nog wel een aantal voorwaarden aan deze kostendeling blijkt uit jurisprudentie.

 

3.4 Stalling leaseauto

Kosten van een privégarage waarin de auto gestald wordt, kunnen ook worden opgevoerd als bedrijfskosten.

Dit heeft niet sec effect op de direct bijtelling, maar levert wel belastingvoordeel op, omdat je een extra kostenpost hebt gevonden. 

 

4. Gouden tip: gebruik een tankpas

Tot slot nog een extra tip die jou niet meteen een kostenvoordeel opgeleverd, maar wel veel tijd.

Gebruik je een auto van de zaak, dan ontkom je er niet aan dat je zult moeten tanken (tenzij je elektrisch rijdt natuurlijk). De kosten voor het tanken kun je ook van de belasting aftrekken.

De Belastingdienst heeft hier wel speciale vereisten voor. Je moet alle tankbonnetjes bewaren, maar een bonnetje alleen is niet genoeg, omdat jouw bedrijfsnaam daar niet op staat vermeld.

‘Maar ik heb een zakelijke pinpas’, hoor ik je denken. Is dat niet voldoende dan? Nee, want op de bankafschriften staat de betaalde btw niet vermeld. Daarom geven we het advies om niet met een zakelijke pinpas of creditcard te tanken, maar dat je betaald met een tankpas.

 

4.1 Het gemak van een tankpas

Deze tijdrovende administratieklus kun je verhelpen door over te stappen naar het gebruik van een tankpas. Je mist geen bonnetjes meer, de fiscus zal overtuigd zijn en de administratie is binnen een mum van tijd gedaan.

Hoe? Je ontvangt elke maand een overzicht met alle tankbeurten erop. Dit overzicht is acceptabel bewijs om in te voeren voor de omzetbelasting.  

Een tankpas heeft geen directe invloed op de kosten van de bijtelling, maar is een te verantwoorden aftrekpost. 

Benieuwd naar welke tankpas bij jou past? Vergelijk verschillende tankpassen hier.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This