Vroeger was de motorrijtuigenbelasting een vrij simpele belasting. Op basis van het gewicht van de auto werd bepaald hoeveel belasting je als eigenaar moest betalen. Tegenwoordig moeten auto’s zo schoon mogelijk zijn. Om dit te bereiken stuurt de overheid door middel van de belasting op minder vervuilende auto’s. Daarom worden er veel factoren meegenomen in de totstandkoming van de regelgeving van de motorrijtuigenbelasting. In dit artikel lees je hoe dit allemaal gaat.
1. Hoe gebruikt de overheid de motorrijtuigenbelasting?
Door de jaren heen zie je dat nieuwe initiatieven en technieken vanuit de autoindustrie, door de overheid worden omarmd. Zo werd de motorrijtuigenbelasting voor de eerste plugin hybride ernstig verlaagd.
Doordat er een aantal kilometers elektrisch konden worden gereden, zou de auto minder CO2 uitstoten. In de praktijk bleek echter dat vele rijders van leaseauto’s, vooral de verbrandingsmotor van de hybride gebruikten. De CO2 uitstoot daalde dus niet. Niet iedereen was daarom even enthousiast over de handelswijze van de overheid.
1.1 De zuinigste hybrides profiteren nog
De overheid heeft de kritiek ter harte genomen. Tegenwoordig geldt de latere wegenbelasting alleen voor de zuinigste plugin hybrides.
Elektrische auto’s maken ook aanspraak op de lage belasting. De belasting wordt bepaald op grond van het aantal gram CO2 dat per kilometer wordt uitgestoten.
De grens ligt in 2021 op 50 gram CO2 per kilometer.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
2. Blijft deze lagere belasting gelden?
Hoewel de motorrijtuigenbelasting gunstig nu is voor zuinige auto’s, gaat dat veranderen. Deze stimulans voor elektrische auto’s en plugin hybrides gaat in 2024 sterk aflopen.
Momenteel is er een korting van 50 procent voor hybrides, en 100 procent voor elektrische auto’s. In 2025 wordt dat respectievelijk 25 en 75 procent, en het jaar daarna bestaat de korting niet meer. Het hebben van een zuinige auto wordt over een aantal jaren dus een stuk duurder.
Vanaf 2026 is er geen korting meer op de motorrijtuigenbelasting
Het is natuurlijk niet gek dat kortingen na verloop van tijd klaar zijn. Wel vinden milieuactivisten dat dit wat snel gaat. Zeker de snelheid van de afbouw roept vraagtekens op.
3. Waar wordt nog meer naar gekeken bij de motorrijtuigenbelasting?
Naast de CO2 uitstoot, zijn er nog meer factoren van belang. Het gewicht natuurlijk – dat is al zo sinds 1926 – maar ook de vervuiling door fijnstof speelt een rol.
Een dieselmotor stoot een stuk meer fijnstof uit dan een benzinemotor, laat staan een elektrische auto. Zeker oudere diesels produceren erg veel fijnstof. Er is een plus van 19% op de motorrijtuigenbelasting als er meer dan 5 milligram fijnstof uitstoot per kilometer is.
Als je een oude diesel hebt, kun je een roetfilter monteren om de uitstoot tegen te gaan. Er zijn verschillende filters, maar bij inbouw na productie is alleen het zogenaamde retrofilter beschikbaar. Deze werkt een stuk minder goed dan het gesloten filter. Die is in de nieuwste dieselauto’s standaard ingebouwd.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veeal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.