fbpx
3 minuten leestijd

Een gestolen auto in Nederland, kun jij het je voorstellen? Misschien heb je het idee dat zoiets in ons land niet voorkomt. De auto’s zijn immers extreem goed beveiligd, het is dus onmogelijk om een auto mee te nemen. Helaas is dit niet de werkelijkheid. Ook in Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s gestolen.

1. Jaarlijks duizenden auto’s gestolen in Nederland

In een uitgebreid rapport meldde het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit dat in het eerste half jaar van 2019 exact 3.606 personenauto’s zijn gestolen. Ten opzichte van vorig jaar is dat een daling van 1 procent.

Kortom, ook in Nederland moeten we rekening houden met autodiefstal.

In dit artikel bespreken we wat je kunt doen wanneer jouw auto gestolen is, welke stappen je moet ondernemen en wat de gevolgen zijn.

Ook in Nederland moeten we rekening houden met autodiefstal

1.1 Ouderwetse en hypermoderne autodief

De alarmsystemen in auto’s zijn enorm geëvolueerd. Nog niet zo lang geleden werd bij autodiefstal een ruit ingeslagen. Met een paar draadjes onder het dashboard kon de motor vervolgens worden gestart.

Tegenwoordig moeten we oppassen dat we bepaalde nieuwe auto’s niet per ongeluk aanraken wanneer we er langs lopen. Het alarm staat op scherp. Een ruitje intikken werkt dus niet meer.

Dit heeft ervoor gezorgd dat ook in het criminele circuit nieuwe software heeft ontwikkeld om dit soort auto’s zorgvuldig rijklaar te maken voor wie dat maar wil. Dat klinkt best spannend.

Betekent dit dan dat een autodief zomaar een auto kan uitkiezen?

1.2 Nieuwste software geïnstalleerd?

Zo gemakkelijk ligt dat nu ook weer niet. Niet voor niets dat alarmsystemen in auto’s volop in beweging zijn en blijven. Nieuwe technieken zorgen voor meer veiligheid.

Wat wel blijft is dat in oudere auto’s deze technieken niet altijd zijn ingepast. Zo blijven ook de old school autodieven actief jagen op auto’s die per ongeluk niet op de juiste manier zijn achtergelaten door de rechtmatige eigenaar.

Of je nu een nieuwe auto of een oldtimer bezit, het is raadzaam om bij je autodealer na te vragen of jouw auto goed genoeg beveiligd is.

2. Wat je meteen moet doen als je auto gestolen is

Goed, laten we concreet worden. Zodra je weet dat je auto gestolen is, moet je een  aantal acties uitvoeren. Deze acties vergroten de kans op het weerzien met jouw dierbare vierwieler.

Daarnaast scheelt het je een hoop kosten, denk aan belastingen en verzekeringen.

2.1 Aangifte doen bij de politie

De eerste stap is een logische: aangifte doen van je gestolen auto. De politie heeft hiervoor een speciaal aangifteloket dat je telefonisch kunt bereiken, het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit – 088 00 87 444

Houd hiervoor kentekenbewijs, rijbewijs en verzekeringspapieren bij de hand. Tip: maak een kopie of foto van deze papieren.

De politie zal het voertuig in het kentekenregister opgeven als gestolen. Gevolg hiervan is dat het RDW op de hoogte zal zijn van jouw situatie.

Je bent dan niet langer aansprakelijk voor schade en de wegenbelasting hoef je niet meer te betalen.

Je bent niet langer aansprakelijk voor schade en de wegenbelasting hoef je niet meer te betalen

2.2 Gestolen auto opgeven

Nadat je aangifte hebt gedaan, registreer je jouw auto als vermist, ook als je niet verzekerd bent. Dit doe je door de diefstal te melden aan het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Ook dit gaat telefonisch – 071 36 41 777.

2.3 Verzekering

De derde stap is contact opnemen met je verzekeraar. Hierbij maakt het niet uit of je alleen een WA verzekering hebt of dat je All-Risk verzekert bent. De verzekeraar zal vragen om een bewijs van aangifte.

De verzekeraar meldt dit vervolgens ook aan het RDW. Gevolg is dat de verzekerpremie tijdelijk niet betaald hoeft te worden. De auto is immers niet meer in jouw bezit.

2.3.1 Schadevergoeding na termijn van 30 dagen

Hoeveel de verzekeraar jou uiteindelijk aan schadevergoeding uitbetaald is per verzekeringsmaatschappij verschillend.

Vaak wordt hiermee wel gewacht tot duidelijk is dat de auto niet meer teruggevonden gaat worden. Bij een aantal verzekeraars is dit een termijn van 30 dagen.

Daarnaast zijn er ook verzekeraars die de kosten van een vervangende auto in de periode van vermissing vergoeden. Check hiervoor jouw polisvoorwaarden goed.

3. Auto gestolen in het buitenland?

Stel, je bent in het buitenland voor een zakelijke afspraak en na een vergadering kom je erachter dat jouw auto niet meer op zijn plek staat. Gestolen. Wat doe je dan?

Wanneer jouw auto in het buitenland gestolen is, moet je direct contact opnemen met de politie in dat land. De auto kan namelijk nog in de buurt zijn. De politie zal een internationale melding maken van de diefstal.

Het aangiftebewijs dien je goed te bewaren. Zodra je weer in Nederland ben, kun je met dit bewijs ook in Nederland melding doen van de diefstal. Dit kan telefonisch.

De politie zal de RDW en jouw verzekeraar dan op de hoogte brengen.

4. Auto teruggevonden?

Het terugvinden van een gestolen auto in Nederland is een grote uitdaging voor de politie. Van de ruim 3.600 auto’s die in het eerste half jaar van 2019 gestolen werden, is maar 36% teruggevonden.

Mocht jouw auto daar in de toekomst ook één van zijn, dan is contact opnemen met je verzekeraar het enige wat jou te doen staat.

De politie zal namelijk het RDW inseinen over de vondst en daarmee wordt je automatisch weer belastingplichtig. De verzekering moet je zelf weer in gang zetten.

5. Tips om te voorkomen dat je auto gestolen wordt

Tot slot nog een paar tips die we je willen meegeven om te voorkomen dat je auto doelwit wordt van hypermoderne of ouderwetse autodieven. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

  • Zorg ervoor dat je een goed alarmsysteem hebt geïnstalleerd.
  • Parkeer op goed verlichte plekken, het liefst tussen huizen.
  • Laat het stuur in het stuurslot vallen nadat je de auto hebt uitgeschakeld.
  • Laat geen elektronische apparaten in de auto achter of schakel ze uit. Door middel van bluetooth-signalen kunnen dieven erachter komen of er laptops, tablets en telefoons in de auto liggen.
  • Laat het dashboardkastje openstaan. Hiermee laat je zien dat er niets van waarde in de auto ligt.
Share This