fbpx
06-23703555 [email protected]
4 minuten leestijd

Het is weer winter en dus is het belangrijk dat je auto winterklaar is. Dit kun je het beste doen voordat de winter begint. Is jouw auto nog niet klaar voor de winter, lees dan de volgende handige tips. Zo voorkom je onnodige vertraging en ben je voorbereid op de winterse dagen.

 

1. Voorkom frustraties en zorg voor veiligheid

Als zelfstandig ondernemer zit je dagelijks op de weg. ’s Ochtends lekker de radio aan en ontspannen rijd je naar kantoor.

Wanneer de wereld om ons heen verandert in een winterwonderland kan dat allemaal snel veranderen. In plaats van ontspannen naar kantoor rijden, ben je gestrest bezig de auto rijklaar te maken voor je überhaupt kunt gaan rijden.

Maak daarom je auto winterklaar.

2. Winterbanden absolute aanrader, maar geen verplichting

Het is allereerst verstandig om winterbanden onder je auto te doen. Het argument van weinig dagen sneeuw of echte vrieskou in Nederland gaat hier niet op. Je zit namelijk dagelijks op de weg.

En het kan nog steeds gebeuren dat het een week of twee achter elkaar flink vriest en sneeuwt. Of dat je juist op die belangrijke dag te maken krijgt met ijzel.

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland, maar wel aan te raden. Voor je eigen veiligheid en van de ander. Het zorgt voor meer grip en controle op de weg.

En mocht je een wintersport hebben geboekt, let er dan goed op dat in verschillende Europese landen winterbanden verplicht zijn.

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland, maar wel een absolute aanrader.

3. Winterpakket voor de auto

Met winterbanden en een ijskrabber is je auto niet winterklaar gemaakt. Een koude winter bestrijd je niet met alleen een plastic krabber en een stel goede banden.

3.1 Winterdeken of ijskrabber

De ijskrabber is wel een belangrijk item om in de auto te hebben. Hiermee maak je de ruiten ijsvrij.

Je kunt het voorruit ook ijsvrij proberen te houden met een winterdeken. Hierdoor hoef je ’s ochtends het voorruit niet te krabben. Dit scheelt tijd en frustratie.

Je kunt eventueel ook warm water gebruiken om het ijs op de ruiten te ontdooien. Maar let er wel op dat je geen heet water gebruikt. Dit kan namelijk voor barsten in het ruit zorgen.

3.2 Winterklaar binnen én buiten de auto

Maar wat nu als de sloten van de auto bevroren zijn? Of de deuren zijn dichtgevroren?

Dan kun je een ijskrabber in de auto hebben liggen, maar dan kun je er niet bij. En al maak je de ruiten ijsvrij, de deur krijg je nog steeds niet open. Daarom is handig om een slotontdooier in huis te hebben.

3.3 Föhn is onderdeel van het winterklaar maken van je auto

Tegenwoordig hebben veel auto’s een automatisch slot. Een slot dat je handmatig met het draaien van sleutel openmaakt is verleden tijd.

Krijg je de deur niet open dan heeft dit waarschijnlijk niets te maken met het slot. Het kan zijn dat de deur is vastgevroren. In dit geval helpt een slotontdooier je niet de weg op richting kantoor.

Je kunt proberen de deur eerst aan te drukken voordat je de deur open trekt. Hiermee breek je wellicht het ijs dat tussen de deur en het portiek zit. Maar let wel op, je kunt ook meer breken dan ijs alleen. Het rubber tussen de deur kun je hier ook mee kapot maken.

Lukt het niet dan kun je warm water of een föhn gebruiken om het ijs te ontdooien. Richt de föhn op de deurnaden. Het ijs zal snel ontdooien. Voor deze methode is een föhn vaak niet genoeg. Een verlengsnoer heb je waarschijnlijk ook nodig.

Gebruik een föhn om het ijs tussen de deurnaden te ontdooien

3.4 Winterklaar met talkpoeder

Met het ouderwetse talkpoeder kun je voorkomen dat je auto beschadigt. Hoe? Smeer de rubberen randen van de deuren in met talkpoeder. Is de deur dan bevroren, dan voorkom je bij het opentrekken beschadigingen aan het portier.

3.5 Winterse ruitenwisservloeistof

Is je ruitenwisservloeistof bijna op, vul deze dan bij met vloeistof waarbij een antivriesmiddel is toegevoegd. Het is misschien maar een klein onderdeel van het winterklaar maken van je auto, maar wel belangrijk voor je veiligheid. Zo kun je namelijk ook op de ijskoude dagen het autoruit goed schoon houden.

Ruitenwisservloeistof is normaal gesproken roze van kleur. De winterse versie ervan is blauw. Deze moet je hebben voor de koude wintermaanden.

4. Gebruik de handrem niet!

Dit is niet zozeer een tip voor het winterklaar maken van je auto, maar een tip voor tijdens de winter. Op koude dagen kunnen de kabels van de handrem bevriezen. Zet je de auto op de handrem, dan krijg je deze er niet eerder af dan dat het ijs op de kabels is ontdooid.

Deze frustratie kun je voorkomen door de auto in de eerste versnelling of de parkeerstand te zetten. Heb je in je enthousiasme de auto toch per ongeluk op de handrem gezet en is deze bevroren?

Trek dan de handrem even aan voordat je deze eraf haalt. Hiermee kun je het ijs namelijk breken. Doe dit wel voorzichtig. Deze truc werkt niet in alle gevallen.

Voorkom een bevroren handrem door de auto in de eerste versnelling of in de parkeerstand zetten.

5. Accu winterklaar maken

Een accu winterklaar maken heeft vooral te maken met hoe je ermee om gaat. Extreem koude dagen vergen namelijk veel energie van de accu van je auto. Deze loopt dan sneller leeg.

Let er dus op dat je af en toe langere ritten maakt zodat de accu voldoende tijd heeft om zich op te laden. 

Is je accu toch leeg, dan kun je het beste hulp inschakelen. De ANWB heeft bijvoorbeeld pechhulp speciaal voor ondernemers. 

6. Voorbereid op het onverwachte

Je auto winterklaar maken is belangrijk voor je eigen veiligheid en die van je medeweggebruikers. Daarnaast zorg je er hiermee voor dat je altijd op tijd de weg op kunt richting kantoor, de klant of aan het eind van de dag naar huis.

En daar kun je maar beter op voorbereid zijn in een land waar zelfs het weer van gister zich nog moeilijk laat voorspellen

 
 

 • Exclusief via deze site: eerste drie maanden gratis. 
  Daarna €6,95 per maand, maandelijks opzegbaar
 • Maandelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes
 • Landelijke dekking van 4100 tankstations (98%)
 • Pompprijs is leidend
 • Tanken, OV (trein, bus, metro, tram), carwash, parkeren en meer
 • Geen transactiekosten voor tanken, parkeren of laden

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

MoveMove pas
De MoveMove mobiliteitspas is meer dan een tankpas.

 

 • Parkeren: >400 locaties o.a. Q-Park en P+R 
 • OV gebruiken in geheel Nederland: trein, bus, tram en metro
 • Met de OV pas een OV fiets lenen.
 • Gratis laadsleutel voor elektrische– en hybride auto’s
 • Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
 • Geen borg als >6 maanden ingeschreven staat bij KvK
 • Contractduur is maandelijks opzegbaar 

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

MoveMove pas

 

 

 • Gratis gebruik van de MoveMove app
 • Tanken in geheel Europa bij 42.000 DKV stations
 • In gebruik bij meer dan 24.000 ondernemers 
 • Bij bemande stations afrekenen van anti-vries, koelvloeistof, olie, AdBlue e.d.
 • Pechhulp van + €7,50 extra per maand
 • Met de OV-pas (trein, bus, tram) gebruik van de OV-fiets
 • Beheerderstool voor wagenparkbeheer
 • Meer dan tankpas, door OV mogelijkheden 

Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

MoveMove pas

Geeft meer keuzevrijheid in het soort vervoer