2 minuten leestijd
De gele praatpaal gaat digitaal dus zijn de fysieke praatpalen niet meer nodig. Ja, nog een paar weken dan gaat het huidige systeem van 3300 praatpalen uit de lucht.
Rijkswaterstaat zal op 1 juli een plastic zak over de kop trekken van de gele paal om duidelijk te maken dat ze niet meer werken. In de maanden juli en augustus worden ze weggehaald.
Een klein deel van de telefoonpalen gaat naar musea, de rest wordt verkocht via de dienst Domeinen. Toch blijft pechmelding langs de snelweg mogelijk. Alleen digitaal, natuurlijk via een app van de ANWB.
1. Geschiedenis van het konijn
In 1994 werd het huidige model geïntroduceerd: het konijn. Met de lange gele oren was de telefoonpaal langs de snelweg beter zichtbaar.
De ANWB plaatste 57 jaar geleden in twaalf palen, waarvan gelijk door 16.000 mensen gebruik van werd gemaakt.
Rijkswaterstaat was overtuigd door de ANWB dat het zinvol was dit landelijk in te gaan zetten en eind jaren 70 was dat gerealiseerd: langs elke twee kilometer asfalt stond langs de Nederlandse snelweg een praatpaal.
Toen kwam de mobiele telefoon op in de jaren 90 van de vorige eeuw. Het aantal meldingen begon terug te lopen van jaarlijks 200.000 meldingen per jaar naar nu rond de 10.000 mensen die op de rode knop drukken.
Het komt niet alleen door de smartphone, maar de auto’s zijn ook betrouwbaarder. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat de ANWB nu wegenwacht gaat aanbieden via een app. Ofwel de gele praatpaal gaat digitaal.
2. Wegenwacht bellen ANWB Wegenwacht Pechhulp app
Door het gebruik van de ANWB Wegenwacht Pechhulp app kom je in geval van pech snel en gemakkelijk in contact met de Wegenwacht.
Na het melden van pech via de app weet de wegenwacht met behulp van de locatiebepaling van je smartphone precies waar je geholpen moet worden. Wat vindt u in de app:
2.1 Pech melden
Net las bij de gele praatpaal moet je op rode button (alarmknop) drukken. Druk op de button “Pech Melden” en de App slaat je huidige locatie waar je met pech staat op.
U vult vervolgens je persoonsgegevens in en de reden van de melding en dat stuurt de app naar de ANWB Alarmcentrale.
2. Waar is mijn Wegenwacht
Vroeger moest je maar afwachten wanneer de wegenwacht maar kwam. Na het melden van pech via de APP, ontvang je een sms met een link naar een mobiele webpagina.
Zo kun je volgen wat de status is van je pechmelding en volg je waar de Wegenwacht medewerker zich begeeft. Vijf minuten voor aankomsttijd, is de wegenwacht op een kaartje te volgen. Handig!
De app werk op iOS en Android en is
gratis te downloaden. Vul na downloaden direct je lidmaatschap gegevens in en kan je ook zien op welke pechhulp je recht hebt.
Mocht je zo’n gele praatpaal op je kantoor willen hebben dan moet je er snel bij zijn. Kopers lijken er genoeg.
Bij een prijsvraag van de ANWB waarbij mensen een paal konden winnen probeerden ruim 1800 er een binnen te halen. Wat het gele museumstuk moet kosten is nog niet bekend.
Update 29 juni
Vandaag maakte Ecoleon bekend dat er 500 palen beschikbaar worden gesteld aan geïnteresseerden.
De palen zijn per 1 juli te bestellen via de website koopeenpraatpaal.nl. De prijs per stuk is €299,- Enkele palen van de ruim 3300 palen worden geschonken aan musea, zoals van DAF en Openlucht museum in Arnhem.
Dan blijven er nog 2700 over. Die worden omgebouwd onder andere tot… laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veeal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.