3 minuten leestijd

fiets van de zaak

Heb je vaak werkafspraken in de buurt? Dan kun je natuurlijk ook de (elektrische) fiets pakken. Als ondernemer zijn de kosten voor een fiets van de zaak aftrekbaar. Want het vanaf dit nieuwe jaar is er een aantrekkelijke regeling. Melvin Buis, salarisadviseur bij accountantskantoor Omnyacc Hoorn, legt uit hoe het zit.

 

1. Een fiets van de zaak: hoe kan ik dat regelen?

Melvin: ‘Bedenk allereerst waarvoor je de fiets wilt gaan gebruiken. Ben je van plan ‘m voor meer dan 90% voor privédoeleinden te gebruiken? Dan mag je de fiets niet op de zaak zetten.

Je mag wel €0,19 per kilometer declareren voor zakelijke fietstochtjes, tenzij je al een auto (of ander voertuig) op de zaak hebt staan. Is dat bij jou het geval? Vraag na hoe het in jouw situatie zit bij de Belastingdienst.

Woon-werkverkeer op de fiets wordt voor de btw gezien als privékilometers. Ga je de fiets voor meer dan 90% voor je werk gebruiken? Dan ben je verplicht de fiets op de zaak te zetten. In alle andere gevallen mag je kiezen.’

 
1.1 Moet ik bijtelling betalen?

‘Net als bij leaseauto’s geldt: als je je fiets van de zaak ook privé wilt gebruiken, betaal je bijtelling. Die bereken je door een inschatting te maken van het aantal zakelijke en privékilometers voor het hele jaar.

Bij navraag door de Belastingdienst moet je dit kunnen verantwoorden met een rittenregistratie. Je kosten voor onderhoud, accessoires, verzekeringen en dergelijke mag je weer aftrekken. Al met al een behoorlijke administratieve rompslomp, waar gelukkig verandering in komt.’

 
‘Speed pedelecs komen in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek, maar elektrische fietsen niet’

 

2. Hoe ziet de nieuwe regeling eruit?

Vanaf 1 januari 2020 betaal je een vaste bijtelling van 7% over de cataloguswaarde van je fiets. Met deze vaste bijtelling hoef je geen ingewikkelde boekhouding meer bij te houden.

Zo wil de overheid fietsgebruik stimuleren. De regeling zal vanwege de hogere aanschafprijs met name interessant zijn voor elektrische fietsen. De regeling geldt voor fietsen die vanaf 1 januari 2020 zijn aangeschaft via de zaak. We gaan het verduidelijken met een rekenvoorbeeld:

Stel, je koopt zakelijk een elektrische fiets voor € 1500. De bijtelling is dan € 105 (=7%) per jaar.

Val je in het 38,10%-tarief, dan kost de fiets je dus als gebruiker netto €40 per jaar privé.   

 

2.1 Speed pedelces hebben extra voordeel

Voor speed pedelecs vanaf € 2500 geldt nog een extra voordeel. Dit zijn elektrische fietsen met een geel nummerplaatje en een snelheidslimiet van 45 km/h.

De Belastingdienst ziet de speed pedelec als een zuinige bromfiets, waardoor je profiteert van een eenmalige milieu-investeringsaftrek (MIA): je mag 50% van de aanschafwaarde aftrekken van je winst.

Bovendien mag je ‘m versneld afschrijven. Dankzij de VAMIL-regeling mag je 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment afschrijven, wat liquiditeits- en rentevoordelen oplevert.

Gewone’ elektrische fietsen komen hiervoor niet in aanmerking, maar profiteren mogelijk wel van 28% kleinschaligheidsaftrek.’ 

 

3. Een auto én een fiets van de zaak

De combinatie auto en fiets van de zaak is toegestaan. Voorheen gold dat je met een leaseauto niet ook nog in aanmerking kwam voor een fietsregeling, maar ook met een auto van de zaak mag je van de 7%-regeling gebruikmaken.’ 

 

3.1 Nog enkele tips

Melvin heeft nog twee tips. ‘Bedenk dat je bijtelling betaalt over de officiële cataloguswaarde van je fiets, dus niet over het bedrag dat op de verkoopfactuur staat.

De cataloguswaarde zou je moeten opvragen bij de fabrikant. Er zijn plannen voor een website waarop je de cataloguswaarde van veel fietsen kunt vinden.  

En een andere tip: je mag je fiets op de gebruikelijke manier afschrijven van de winst. Bekijk dus een keer per jaar of het nog steeds loont om je fiets op de zaak te houden en bijtelling te betalen of dat je ‘m beter naar je privévermogen kunt overhevelen.’   

Bron: movemove.com

MoveMoveKenmerkenEn nog meer
 
 
 • Paskosten €6,95 per maand, maandelijks opzegbaar
 • Eerste 3 maanden gratis (alleen via deze site)
 • Maandelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes
 • Landelijke dekking van 4100 tankstations (95%)
 • Pompprijs is leidend
 • Voor tanken, OV (trein, bus, metro, tram) en parkeren en meer
 • Geen transactiekosten voor tanken, parkeren of laden

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld 

 
MoveMove pas
De MoveMove mobiliteitspas is meer dan een tankpas. Bepaal zelf het vervoersmiddel: Auto, OV of fiets.

 
 • Parkeren: >400 locaties o.a. Q-Park en P+R 
 • OV gebruiken in geheel Nederland: trein, bus, tram en metro
 • Met de OV pas een OV fiets lenen.
 • Gratis laadsleutel voor elektrische– en hybride auto’s o.a. FastNed, 
 • Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
 • Geen borg aks >6 maanden ingeschreven staat bij KvK
 • Contractduur is maandelijks opzegbaar 

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

MoveMove pas

 

 
 • Gratis gebruik van de MoveMove app
 • Tanken in geheel Europa bij 42000 DKV stations 
 • Bij bemande stations afrekenen van Anti vries, koelvloeistof, olie, AdBlue e.d.
 • Pechhulp van + €7,50 extra per maand
 • Met de OV-pas (trein, bus, tram) gebruik van de OV-fiets
 • Beheerderstool voor wagenparkbeheer
 • Meer dan tankpas, door OV mogelijkheden 

Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden


Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

MoveMove pas
Door zijn veelzijdigheid is de MoveMove mobiliteitspas geschikt voor de zzp’er die keuzevrijheid wil hebben in het soort vervoer