2 minuten leestijd

Heel vaak gebeurt het niet, maar een bekeuring aanvechten kan echt zinvol zijn! Het is natuurlijk niet zo dat je elke aanvechting wint, en de kans is groot dat je alsnog moet betalen. Als je je boete gaat aanvechten, moet het natuurlijk wel ergens op gebaseerd zijn. In dit artikel beschrijven we wat je moet doen tijdens zo’n situatie en hoe groot de kans op herstel is in sommige situaties!

1. Betalen moet altijd voordat je de bekeuring gaat aanvechten!

Eerst is het belangrijk om te beseffen dat er eerst betaald moet worden, voordat je de bekeuring aanvecht. Tijdens het betwisten van de boete kan het niet zo zijn dat het originele bedrag nog niet is betaald.

Als je uiteindelijk gelijk krijgt, dan zal je het betaalde geld terugkrijgen. Op de bekeuring staat een datum waarvoor je moet betalen. Doe dit dus, ongeacht of je van plan bent er iets aan te gaan doen!

Want de opgelden van het niet betalen zijn serieus (te..)hoog. Eens, de bekeuringen en verkeersboetes in Nederland zijn asociaal hoog – de hoogste in Nederland – ondanks een VVD minister op deze post. De CJIB wordt niet voor niets de boetemachine genoemd.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

2. Aanvechten kan zowel digitaal als per brief

In de bekeuring die je hebt gekregen staat de datum van de boete, het is noodzakelijk om binnen weken na deze datum een bezwaar aan te tekenen.

Dit bezwaar dien je in bij de Officier van Justitie. Let wel, dit gaat alleen om boetes op basis van de Verkeerswet Mulders. Voor zwaardere vergrijpen ga je ‘in verzet’, en dat gaat op een andere manier. Dit gaat bijvoorbeeld over meer dan 30 kilometer te hard rijden, of rijden onder invloed.

2.1 Bekeuring aanvechten binnen 16 weken

Als je een bekeuring wilt aanvechten, dan moet je een aantal dingen sowieso vermelden. Denk aan je NAW-gegevens, IBAN nummer, maar niet onbelangrijk: waarom je het oneens bent met de boete.

Van alle beroepen werd 25 procent toegekend…

Als het gaat om een parkeerboete, kun je bijvoorbeeld aangeven dat je wel had betaald. Dan zou je een betaalbewijs bij kunnen voegen. De Officier van Justitie neemt het bezwaar in behandeling en heeft daar 16 weken voor. Als er meer gegevens nodig zijn, kan hij nog 10 weken extra krijgen.

3. Cijfers over het succes

De cijfers over het succes van het aanvechten van de boete worden niet regelmatig bekend gemaakt, maar in 2019 bleek dat maar liefst een kwart van de beroepen op inhoudelijke gronden werd toegewezen. Hun boete werd dus ingetrokken.

Overigens werd slechts bij 4% van alle boetes bezwaar aangetekend. Misschien toch goed om het in het vervolg ook te doen..

 • Koop : €5,- per maand, eenmalig kosten €145,-
 • Lease:  €10,- per maand, all-in
 • Eerste 3 maanden gratis via onze site
 • Rittenregistratie, inclusief straat parkeren app
 • Bij uitstek geschikt voor zzp’er
 • Plug & Play installatie en gebruik
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’

Bestel nu v.a. €5,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

Cartracker - dongle

Score
8,5

 • Automatische kilometerregistratie
 • Al meer dan 20.000 zakelijke gebruikers 
 • Fiscusproof, inbouw systeem heeft keurmerk RitRegistratieSystemen 
 • Altijd en overal inzicht (gratis app + webportaal)
 • Te koppelen aan MoveMove pas
 • Straat parkeren zonder transactiekosten
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’ 

Bestel nu v.a. €5,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

Cartracker - dongle

Uniek: plug & play, met straatparkeren

Share This