fbpx
06-23703555 [email protected]
2 minuten leestijd

Zzp’ers moeten vaak kiezen tussen een auto kopen of leasen. Zonder auto kan de gemiddelde ondernemer niet, vaak op bezoek bij klanten of opdrachtgevers, dat willen de meesten niet doen in het openbaar vervoer. In dit artikel gaan we in op de twee populairste leasevormen – namelijk operational en financial lease –  en kijken we naar de voor- en nadelen van een auto kopen.

 

 

1. Wat zijn de verschillen tussen financial en operational lease?

Om de beslissing te maken tussen een auto kopen of leasen moet de ondernemer uiteraard weten uit welke leaseconstructies hij of zij kan kiezen.

De twee bekendste opties in Nederland zijn financial en operational lease. Het grote verschil tussen deze twee komt eigenlijk neer op het volgende: wil je eigenaar worden van de auto – met de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken?

 

1.1 Voor- en nadelen financial lease

Bij financieel lease ben je direct eigenaar van de geleasete auto. Hierdoor heb je aantal fiscale voordelen. Mogelijke investeringsaftrek bij een elektrische auto en 21% btw-teruggave bijvoorbeeld.

Een auto kopen of leasen is met financial lease wat dat betreft niet zo verschillend. Ook ben je – omdat de auto van jou is – vrij in de keuze voor onderhoud en verzekeringen. Loopt de lease af? Dan is de auto gewoon van jou! Tijdens de lease zit je ook niet gebonden aan een vast jaarlijks aantal kilometers.

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo is de vrijheid in verzekering en onderhoud fijn, maar komt er ook meer geregel bij kijken.

Ook de belastingen dien je zelf af te staan. Het risico voor waardevermindering van de auto is voor jou, en je betaalt een vast rentebedrag of de maandelijkse leasekosten die je maakt.

 

Het grote verschil tussen deze twee komt eigenlijk neer op het volgende: wil je eigenaar worden van de auto – met de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken?

 

1.1 Waarom gaan voor operational lease?

Bij de keuze tussen een auto kopen of leasen gaat het ook om risicovermindering. Hierbij komt operational lease kijken. Wat zijn dan de voordelen van operational lease?

Eigenlijk gaat het bij deze leasevorm vooral om het afkopen van zowel risico als gedoe. Als ondernemer betaal je een vast bedrag per maand. Hier zitten alle kosten bij in; wegenbelasting, verzekering, onderhoud etc. Je hoeft je nergens zorgen over te maken.

Wel zit je vast aan een bepaald aantal kilometers per jaar, en word je nooit eigenaar van de auto. Hierdoor maak je ook geen aanspraak op fiscale voordelen.

 

 

2. Auto kopen of leasen – wanneer is aankoop aantrekkelijker?

In de discussie over een auto kopen of leasen wordt over wanneer een aankoop aantrekkelijker is vaak de volgende vuistregel gebruikt. Rijd je minder dan 10.000 kilometer per jaar?

Alleen dan is het financieel aantrekkelijk om de auto zakelijk te kopen. Dit komt omdat de leasemaatschappijen vaak beginnen met het aanbieden van constructies bij dit aantal.

De voordelen van een auto zelf kopen versus de nadelen komen eigenlijk enigszins overeen met de vergelijking financial vs operational lease. Uiteraard heb je wat meer vrijheid over bijvoorbeeld de manier waarop je de auto afschrift.

 

2. Geldt bijtelling zowel bij een auto kopen als leasen?

Bijtelling is voor velen een redelijk ingewikkeld concept. In de basis houdt bijtelling in dat de belastingdienst zakelijke auto’s die privé worden gebruikt, ziet als inkomen.

Zowel bij een auto kopen als leasen heb je hier dus mee te maken. Als je de zakelijke auto meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, ga je bijtelling betalen.

Dit is een vast percentage (4% voor elektrische auto’s, 22% voor auto’s met verbrandingsmotoren) dat geldt over de cataloguswaarde van de auto.

Dit bedrag komt bovenop je inkomen, waardoor je meer belasting gaat betalen.

Op onze site is veel informatie te vinden over beide leasevormen. Als je meer wilt weten, bezoek dan onze wiki autolease. Wil je direct kijken naar het aanbod van financial lease auto’s, bezoek dan de website van Financial Lease (circa 70.000 auto’s). Liever operational lease? Klik dan hieronder op de oranje button van Athlon.

 

Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.

 • Aanbod van gemiddeld 70.000 (bedrijfs)auto’s
 • Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
 • Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
 • Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
 • Marktleider van nieuwe en jonge auto’s

Bekijk het aanbod > In 4 stappen naar jouw lease contract

forward-lease

Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.

 • Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
 • Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
 • Lease contract is snel opzegbaar 
 • Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
 • Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

Athlon logoKlantentevredenheid is 8,4

Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!

 • Scherpe tarieven
 • Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
 • Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
 • Flexibele kilometerbundel
 • De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
 • Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
 • Aangesloten bij Keurmerk Private Lease

Kies jouw personenautoStel zelf je nieuwe leaseauto samen

 

Private Lease bij Justlease

Klantentevredenheid is 8,6

Share This