De elektrische auto is inmiddels al een flinke tijd voor het grote publiek beschikbaar. Waar de verkopen in eerste instantie een beetje stroef liepen, zien we dat de verkopen van elektrische auto’s de laatste jaren in rap tempo stijgen.
De kans is dan ook groot dat jij de aanschaf of lease van een elektrische auto momenteel aan het overwegen bent. Juist hierom hebben we in deze blog de verschillende voor-en nadelen van de elektrische auto op een rijtje gezet.
1. Voordelen elektrische auto
De elektrische auto wordt een beetje gezien als de auto van de toekomst. Zeker in de leasemarkt is de elektrische leaseauto booming. Dit is dan ook direct het grootste voordeel van deze auto. De auto rijdt namelijk niet op benzine, diesel of gas, maar op elektriciteit.
Dit zorgt er anno 2022 voor dat de auto veel minder schadelijke stoffen uitstoot. Daarnaast zorgt dit ervoor dat de auto in de toekomst altijd brandstof zal hebben. Elektriciteit kunnen we immers zelf bijna onbeperkt opwekken en de traditionele brandstoffen raken een keer op.
1.1 Ook macro-economisch voordeel
Dit is natuurlijk een enorm macro-economisch voordeel, maar ook voor het individu zitten er zeker voordelen aan het rijden in een elektrische auto. Zo betaal je geen wegenbelasting en kun je in veel gevallen de auto thuis laden.
Je rijdt dus altijd weg van huis met een volle auto waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken om de inhoud van je tank, of in dit geval de batterij!
2. Nadelen elektrische auto
De elektrische auto heeft natuurlijk ook nadelen. Anders was iedereen, gezien de macro-economische voordelen, inmiddels al wel overgestapt op de elektrische auto.
2.1 Techniek gaat razendsnel
De grootste nadelen zitten hem in de technologische ontwikkelingen van de auto. De technologie die in de auto’s zit wordt namelijk razendsnel geüpdate. Een elektrische auto die nu uit de fabriek komt rollen is dan ook weer véél beter dan de elektrische auto die 5 jaar geleden uit de fabriek kwam rollen.
Er is een soort angst bij autobezitters
Dit zorgt voor een soort angst bij autobezitters. Je wilt immers wel in een zo goed mogelijke auto rijden. Daarnaast zit een ander probleem hem in het opladen van de elektrische auto. Je bent hierin afhankelijk van de beschikbaarheid van laadstations in de buurt.
Je kunt dit laatste probleem trouwens heel gemakkelijk wegnemen door thuis een laadpaal van Laadkompas. Echter, tot de tijd dat de laadpaal er staat kan dit wel als probleem ervaren worden.
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.