4 minuten leestijd

auto leasen

Een auto leasen als zzp’er: het zorgt voor veel vragen bij vele ondernemers. Het is vooral financieel erg onduidelijk hoe het exact de gevolgen zijn. Wat en hoeveel is de bijtelling? Is het mogelijk om reiskosten te declareren bij de opdrachtgever? Zijn er andere voordelen waar is fiscaal recht op heb?
Voor ons reden genoeg de meeste gestelde vragen te verzamelen en daarop ook antwoorden te geven.

 

 

De vijf vragen over auto leasen

We beantwoorden graag de volgende vijf vragen in dit artikel over auto leasen

 1. Kan een zzp’er überhaupt een auto leasen?
 2. Betaal ik altijd een bijtelling? Wat is dat? Hoe hoog is het?
 3. Wat als ik een auto rijdt die vijftien jaar of ouder is?
 4. Wanneer moet ik een ritten- of kilometerregistratie bijhouden?
 5. Hoe declareer ik de reiskosten bij de verschillende opdrachtgevers?

 

Kan een zzp’er überhaupt een auto leasen?

Ja, het goede nieuws is dat elke zzp’er een auto kan leasen. Het is een financiële afspraak tussen de leasemaatschappij en de zzp’er. De zzp’er kan kiezen uit een operational lease of een financial lease. In principe betaalt u de (lease)verstrekker een afgesproken rente en termijnbedrag. Beide populaire lease opties leggen we hieronder uit.

 

Operational lease: alleen btw en gebruikskosten

Bij operational lease is de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van de auto. U bent dan ook niet verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de auto.

De auto wordt niet tot uw vermogen gerekend. U betaalt maandelijks de btw en de gebruikskosten, zoals brandstof. Na de lease periode levert u de auto weer in.

btw op benzine

 

Financial lease: economisch eigendom

Bij financial lease is de leasemaatschappij de juridische eigenaar. U bent echter direct de economische eigenaar als kredietnemer.

Als ondernemer bent u daarom ook verantwoordelijk voor het onderhoud en verzekeringen. De auto is behoord ook tot uw vermogen. U heeft hierdoor ook recht op fiscale vrijstellingen, waaronder de investeringsaftrek, renteaftrek en tevens recht op afschrijving.

 

Andere lease mogelijkheden

Het is daarnaast ook mogelijk om te kiezen twee andere vormen van auto leasen: shortlease of een flexibele lease.

Bij een flexlease is de leaseperiode vaak een jaar. Het is een interessante keuze wanneer de lease voor een specifiek project is. De kosten zijn wat hoger, maar het contract is kortlopend. Loopt het project uit? En de auto naderhand toch langer nodig? Dan gaat de leaseprijs weer omlaag.

Bij shortlease gaat het vaak om een periode welke korter is dan een jaar.

Wilt u meer weten over leasevormen? In onze kennisbank is een uitgebreid artikel over vijf mogelijke leasevormen om zakelijk een auto te leasen.

 

Wat is bijtelling? Hoe hoog is het?

bijtelling in 2018 - lease auto voor ondernemer

Rijdt u meer dan vijfhonderd kilometer privé met een zakelijke auto? Dan bent u verplicht om een bijtelling te betalen. De bijtelling een percentage van de catalogus waarde van de auto.  

Via de inkomstenbelasting wordt de bijtelling betaald. Dit bedrag is afhankelijk van de CO2 uitstoot en kan 4 of 22 procent zijn. Het percentage wordt vermenigvuldigd met de waarde van de lease auto (de cataloguswaarde). Dit deel wordt bij het inkomen opgeteld en er wordt vervolgens inkomstenbelasting over betaald.

Rijdt u minder dan vijfhonderd kilometer privé met uw auto? Dan is er geen bijtelling. Het is wel belangrijk om dit aan te kunnen tonen. Daarvoor zijn allerlei mogelijkheden voor, zie verderop.

 

Wat als ik een auto rijdt die vijftien jaar of ouder is?

Hoeft u geen gloednieuwe auto? Dan is de youngtimer regeling misschien interessant voor auto leasen. Bij een auto van vijftien jaar of ouder betaalt u eveneens bijtelling, maar die is (fors) lager.

Want de bijtelling is niet op basis van de cataloguswaarde, maar op basis van de werkelijke dagwaarde. Het gaat om wat de auto nu waard is. De bijtelling is standaard 35 procent.

Gaat het om een milieuvriendelijke auto met een lagere CO2 uitstoot dan kan de bijtelling lager zijn. Lees hier meer over op de site van belasting tips.

De btw over gebruikerskosten en het onderhoud mag u gewoon aftrekken, net als bij een nieuwe lease auto.

 

 

 

Wanneer moet ik een rittenadministratie bijhouden?

Wanneer u minder dan vijfhonderd kilometer per jaar privé de auto gebruikt dan hoeft u geen bijtelling te betalen. We bespraken dit bij de tweede vraag.

Voor de fiscus moet u dan wel een sluitende rittenadministratie en kilometerregistratie overhandigen. U moet kunnen bewijzen, dat u niet meer dan vijfhonderd kilometer privé heeft gereden.

De ambtenaren van de belastingdienst wil dat u het volgende vermeld in de rittenregistratie:

 • Merk van de auto;
 • Het type van de auto;
 • Het kenteken;
 • De periode waarin de auto tot de beschikking hebt;
 • Ritgegevens: reed u zakelijk of privé? Wat was de route?

Lees ons veel gelezen artikel ‘regels voor rittenregistratie’ voor verder uitleg van deze spelregels. 

 

Vier mogelijkheden om kilometers bij te houden

U kunt op vier verschillende manier de kilometers bijhouden. Van deze mogelijkheden is vindt u meer informatie op onze site door op de link te klikken:

 1. Ritten bijhouden in Excel, hier gratis te downloaden
 2. Rittenregistratie apps gebruiken 
 3. Verschillende inbouw oplossingen voor rittenregistratie
 4. Uren en rittenregistratie combineren met TimeChimp

 

Zakelijk rijden met prive auto

Heeft u een privé auto? Dan kunt u deze ook zakelijk gebruiken. Ook dan moet u een rittenadministratie bijhouden. U kunt dan per zakelijk gereden kilometer 19 cent opvoeren per kilometer aan kosten.

Rijdt u met een bestelauto van de baas? Dan kunt u een vereenvoudigde rittenadministratie bijhouden. Wel moet de werkgever dan alle zakelijke adressen in zijn administratie hebben en moet de afspraak zijn, dat u tijdens werktijden en ook niet tijdens de lunch de auto privé gebruikt. 

Voor een bestelauto met grijs kenteken is er nog een mogelijkheid om te ‘ontsnappen’ aan deze bulk van administratie. Dit kan door een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ aan te vragen bij de belastingdienst. Lees ons artikel voorkom bijtelling van uw bestelbus, met daarin uitleg hoe u dat regelt.

 

 
Rekenmodel autokosten
 
Wat zijn de autokosten als een zakelijke auto rijdt?

Een auto brengt veel kosten met zich mee. Daarom is het zinvol om alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten. Dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer te berekenen. Download gratis het sjabloon en u kunt de kosten direct invoeren. 

 

 

Hoe declareer ik de reiskosten bij de verschillende opdrachtgevers?

In sommige gevallen worden bij opdrachten afzonderlijk de reiskosten gedeclareerd. Het kan een afspraak zijn welke u heeft gemaakt. Het is in veel gevallen gebruikelijk, dat de reiskosten worden opgenomen in de totale prijs. Er is geen afzonderlijke declaratie van de reiskosten.

Wanneer u de reiskosten afzonderlijk declareert is het goed om ook afspraken te maken over de parkeerkosten en mogelijke kosten van het openbaar vervoer of een taxi. Is de reistijd trouwens ook werktijd? Goed om dit vooraf te bespreken en niet achteraf.

Wanneer de reiskosten afzonderlijk gedeclareerd worden is het belangrijk om een goede rittenadministratie en onkostenregistratie bij te houden.  Bewaar alle bonnen en facturen voor de reiskosten. Dit is natuurlijk administratie, een tankpas kan daar in behulpzaam zijn. Dan hoeft u geen tankbonnen te bewaren en ontvangt u netjes per maand een overzichtsfactuur die u ook voor de btw aftrek kan gebruiken. Bekijk onze speciale pagina met tankpassen voor zzp’ers.

 

Ik heb nog meer vragen over auto leasen

occasion lease XC70

De hierboven behandelde onderdelen over auto leasen zijn de meeste gestelde vragen. Heeft u nog andere vragen, dan verwijzen we graag naar onze kennisbank, FAQ-autolease en onze speciale pagina over zakelijk auto leasen