Een auto leasen als zzp’er: het zorgt voor veel vragen bij ondernemers. Het is vooral financieel erg onduidelijk hoe het exact de gevolgen zijn. Wat en hoeveel is de bijtelling? Is het mogelijk om reiskosten te declareren bij de opdrachtgever? Zijn er andere voordelen waar je fiscaal recht op hebt?
Voor ons reden genoeg de meeste gestelde vragen te verzamelen en daarop ook antwoorden te geven.
De vijf vragen over auto leasen
We beantwoorden de volgende vijf meest voorkomende vragen in dit artikel over auto leasen
- Kan een zzp’er überhaupt een auto leasen?
- Betaal ik altijd een bijtelling? Wat is dat? Hoe hoog is het?
- Wat als ik een auto rijdt die vijftien jaar of ouder is?
- Wanneer moet ik een ritten- of kilometerregistratie bijhouden?
- Hoe declareer ik de reiskosten bij de verschillende opdrachtgevers?
1. Kan een zzp’er überhaupt een auto leasen?
Ja, het goede nieuws is dat elke zzp’er een auto kan leasen. Het is een financiële afspraak tussen de leasemaatschappij en de zzp’er.
De zzp’er kan kiezen uit een operational lease of een financial lease. In principe betaal je de (lease)verstrekker een afgesproken rente en termijnbedrag. Beide populaire lease opties leggen we hieronder uit.
1.1 Operational lease: alleen btw en gebruikskosten
Bij operational lease is de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar van de auto. Je bent dan ook niet verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de auto. Dan kan aantrekkelijk zijn als je hier geen omkijken naar wilt hebben.
De auto wordt niet tot het bedrijfs vermogen gerekend. Je betaalt maandelijks de btw en de gebruikskosten, zoals brandstof. Na de lease periode lever je de auto weer in.

1.2 Financial lease: economisch eigendom
Bij financial lease is de leasemaatschappij de juridische eigenaar. Je bent echter direct de economische eigenaar als kredietnemer.
Als ondernemer ben je daarom ook verantwoordelijk voor het onderhoud en verzekeringen. De auto is behoord ook tot het bedrijfsvermogen.
Je hebt hierdoor ook recht op fiscale vrijstellingen, waaronder de investeringsaftrek, renteaftrek en tevens recht op afschrijving.
1.3 Andere lease mogelijkheden
Het is daarnaast ook mogelijk om te kiezen twee andere vormen van auto leasen: shortlease of een flexibele lease.
Bij een flexlease is de leaseperiode vaak een jaar. Het is een interessante keuze wanneer de lease voor een specifiek project is. De kosten zijn wat hoger, maar het contract is kortlopend. Loopt het project uit? En de auto naderhand toch langer nodig? Dan gaat de leaseprijs weer omlaag.
Bij shortlease gaat het vaak om een periode welke korter is dan één jaar.
Wilt je meer weten over leasevormen? In onze kennisbank is een uitgebreid artikel over vijf mogelijke leasevormen om zakelijk een auto te leasen.
2. Wat is bijtelling bij auto leasen? Hoe hoog is het?

Rijd je meer dan vijfhonderd kilometer privé met een zakelijke auto? Dan ben je verplicht om een bijtelling te betalen. De bijtelling een percentage van de (nieuwe) catalogus waarde van de auto.
Via de inkomstenbelasting wordt de bijtelling betaald. Dit bedrag is afhankelijk van de CO2 uitstoot en kan 4 of 22 procent zijn.
Het percentage wordt vermenigvuldigd met de waarde van de lease auto (de cataloguswaarde). Dit deel wordt bij het inkomen opgeteld en er wordt vervolgens inkomstenbelasting over betaald.
Via onze bijtelling calculator kan je direct de hoogte berekenen die je jaarlijks mag (moet..) afdragen.
Rijd je minder dan vijfhonderd kilometer privé met je auto? Dan is er geen bijtelling. Het is wel belangrijk om dit aan te kunnen tonen. Daarvoor zijn allerlei mogelijkheden voor, zie verderop.
3. Wat als ik een auto rijdt die vijftien jaar of ouder is?
Geen behoefte om in een gloednieuwe auto tijden? Dan is de youngtimer regeling misschien interessant voor het auto leasen. Bij een auto van vijftien jaar of ouder betaal je eveneens bijtelling, maar die is (fors) lager.
Want de bijtelling is niet op basis van de cataloguswaarde, maar op basis van de werkelijke dagwaarde. Het gaat om wat de auto nu waard is. De bijtelling is standaard 35 procent. Dat lijkt veel, maar stel de dagwaarde is 10.000 euro, dan is de bijtelling 3500 euro per jaar.
De btw over gebruikerskosten en het onderhoud mag je gewoon aftrekken, net als bij een nieuwe lease auto.
Gaat het om een milieuvriendelijke auto met een lagere CO2 uitstoot dan kan de bijtelling nog lager zijn. Lees hier meer over op de site van belasting tips.
4. Wanneer moet ik een rittenadministratie bijhouden?
Wanneer je dus minder dan vijfhonderd kilometer per jaar privé de auto gebruikt dan hoef je geen bijtelling te betalen. We bespraken dit bij de tweede vraag.
Voor de fiscus moet je dan wel een sluitende rittenadministratie en kilometerregistratie overhandigen. Je moet kunnen bewijzen, dat je niet meer dan vijfhonderd kilometer privé heeft gereden.
De ambtenaren van de belastingdienst willen dat je het volgende vermeld in de rittenregistratie:
- Merk van de auto;
- Het type van de auto;
- Het kenteken;
- De periode waarin de auto tot de beschikking hebt;
- Ritgegevens: reed u zakelijk of privé? Wat was de route?
Lees ons veel gelezen artikel ‘regels voor rittenregistratie’ voor verder uitleg van deze spelregels.
4.1 Vier mogelijkheden om kilometers bij te houden
Je kunt op vier verschillende manier de kilometers bijhouden. Van deze mogelijkheden is vind je meer informatie op onze site door op de link te klikken:
- Ritten bijhouden in Excel, hier gratis te downloaden
- Rittenregistratie apps gebruiken
- Verschillende inbouw oplossingen voor rittenregistratie
- Uren en rittenregistratie combineren met TimeChimp
4.2 Zakelijk rijden met privé auto
Heb je een privé auto en wil je geen auto leasen? Dan kun je deze ook zakelijk gebruiken. Ook dan moet je een rittenadministratie bijhouden. Je kunt dan per zakelijk gereden kilometer 19 cent opvoeren per kilometer aan kosten.
Rijd je met een bestelauto van de baas? Dan kun je een vereenvoudigde rittenadministratie bijhouden. Wel moet de werkgever dan alle zakelijke adressen in zijn administratie hebben en moet de afspraak zijn, dat je tijdens werktijden en ook niet tijdens de lunch de auto privé gebruikt.
Voor een bestelauto met grijs kenteken is er nog een mogelijkheid om te ‘ontsnappen’ aan deze bulk van administratie. Dit kan door een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ aan te vragen bij de belastingdienst. Lees ons artikel voorkom bijtelling van uw bestelbus, met daarin uitleg hoe je dat regelt.

Wat zijn de autokosten als je een zakelijke auto rijdt?
Een auto brengt veel kosten met zich mee. Daarom is het zinvol om alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten. Dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer te berekenen. Download gratis het sjabloon en u kunt de kosten direct invoeren.
5. Hoe declareer ik de reiskosten bij de verschillende opdrachtgevers?
In sommige gevallen worden bij opdrachten afzonderlijk de reiskosten gedeclareerd. Het kan een afspraak zijn welke je hebt gemaakt. Het is in veel gevallen gebruikelijk, dat de reiskosten worden opgenomen in de totale prijs. Er is dan geen afzonderlijke declaratie van de reiskosten.
Wanneer je de reiskosten afzonderlijk declareert is het goed om ook afspraken te maken over de parkeerkosten en mogelijke kosten van het openbaar vervoer of een taxi. Is de reistijd trouwens ook werktijd? Goed om dit vooraf te bespreken en niet achteraf.
Wanneer de reiskosten afzonderlijk gedeclareerd worden is het belangrijk om een goede rittenadministratie en onkostenregistratie bij te houden. Bewaar alle bonnen en facturen voor de reiskosten.
Dit is natuurlijk administratie, een tankpas kan daar in behulpzaam zijn. Dan hoef je geen tankbonnen te bewaren en ontvang je netjes per maand een overzichtsfactuur die je ook voor de btw aftrek kan gebruiken. Bekijk onze speciale pagina met tankpassen voor zzp’ers.
6. Ik heb nog meer vragen over auto leasen

De hierboven behandelde onderdelen over auto leasen zijn de meeste gestelde vragen. Heb je nog andere vragen, dan verwijzen we graag naar onze wiki met alle vragen over lease, de FAQ-autolease en onze speciale pagina over zakelijk auto leasen.
Essentie: Alle kosten aftrekbaar, geen kilometer begrenzing, onderhoud zelf regelen.
- Lease voorraad +90.000 (bedrijfs)auto’s: nieuw en occasions!
- Aanvraag volledig digitaal in 4 stappen
- Het leasebedrag, slottermijn en looptijd naar wens aan te passen.
- Looptijd: 24, 35, 48, 60 maanden
- Binnen 24 uur reactie op offerte aanvraag
- Financial lease van zzp tot mkb: auto is direct je eigendom
- Marktleider van nieuwe en jonge auto’s
Essentie: Je betaald een hoger maandbedrag, maar geen omkijken naar onderhoud.
- Intuïtief en eenvoudig je auto online configureren en afsluiten
- Flexibele termijnen: 18 tot 72 maanden zorgeloos leasen
- Lease contract is snel opzegbaar
- Incl. pechhulp in Nederland en een eigen risico van max. 300 euro
- Keuze uit extra voordelige rijker uitgeruste én direct leverbare Athlon Editions
Klantentevredenheid is 8,4
Essentie: Private lease is voor ondernemers aantrekkelijk bij weinig privé kilometers!
- Scherpe tarieven
- Meer dan 30.000 mensen gingen je voor
- Met contract annuleringsoptie: bij ontslag kan je van de auto af
- Flexibele kilometerbundel
- De 120 medewerkers hebben samen 45 jaar lease-ervaring
- Gemak: ze bieden een haal- en brengservice bij onderhoud
- Aangesloten bij Keurmerk Private Lease
Klantentevredenheid is 8,6

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.