Opnieuw komen er nieuwe regels voor de uitstoot van vrachtwagens. In het jaar 2025 dienen ze 15 procent minder uitstoot te produceren aan CO2 dan nu het geval is. In 2030 dient het zelfs 30 procent te zijn. De totale uitstoot van vrachtwagens moet dus omlaag.
1. Europese regelgeving over uitstoot
Vrachtwagens vertegenwoordigen 5 procent van alle voertuigen op de weg. Ze zijn verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot.
Momenteel heeft de EU nog helemaal geen CO2-limieten voor trucks, in tegenstelling tot de VS, Japan maar ook China.
Europese trucks en ook de touringcars dienen 15 procent minder CO2 uitstoot te hebben dan nu het geval is. Vanaf het jaar 2030 moet de uitstoot van vrachtwagens zelfs 30 procent minder zijn.
De Europese Commissie heeft dit zo voorgesteld na overleg met de lidstaten. Het is de eerste keer, dat de uitstoot van vrachtwagens en bussen aan regels gebonden wordt.
Betekent dit het einde van de diesel? Zeker voor transport voor grote afstanden is dit de vraag.
1.1 Diesel blijft belangrijkste brandstof
Diesel zal zeker de belangrijkste brandstof voor het wegtransport blijven in Europa. Hier zullen de regels op korte termijn niets aan veranderen.
Het voorgestelde akkoord zorgt wel voor een meer duurzame sector. Het is een belangrijke beslissing in het proces om emissievrije vrachtwagens te krijgen vanaf 2025.
De wetgeving stuurt (dwingt?) fabrikanten om emissievrije aandrijflijnen te gaan maken. De Europese Autofabrikant Vereniging ACEA heeft flink gelobbyd om de maatregelen te nuanceren.
Ze vinden ze „veel te agressief” en te vroeg. Omdat het om de eerste limieten voor vrachtwagens gaat, zou er niet genoeg rekening gehouden worden met wat dit voor de branche zal betekenen.
Daarnaast sluit het volgens ACEA niet aan bij „realistische technologische vooruitgang”.
2. Europa is het eerste met een emissievrije ondergrens van uitstoot
Fabrikanten moeten aan de slag om te voldoen aan de eisen voor uitstoot van vrachtwagen door de motoren wat zuiniger te maken.
Mogelijkheden zijn het inzetten van hybrides waarbij de brandstofmotor met een elektrische motor samenwerkt. Het is nu echt lonend om compleet nieuwe aandrijflijnen te gaan maken.
Europa is het eerste continent welke een ondergrens instelt voor de emissie van vrachtwagens.
2.1 Op eieren lopen tijdens onderhandelingen
Het risico is wel dat de fabrikanten een truck gaan bouwen met een te kleine accu om zo alleen maar te voldoen aan de wet. Die vrachtwagens rijden een paar emissievrije rondjes om de kerk en is de accu leeg. In de wetgeving gaat daar rekening mee gehouden worden.
Het was niet eenvoudig om het akkoord te bereiken. Meerdere lidstaten waren fel tegen (Hongarije, Tsjechië en Polen).
Spanje, Italië en Duitsland waren landen waar het beide kanten op kon gaan. Frankrijk, Engeland en Nederland waren voor. De verwachting is, dat het allemaal goed komt.
3. Europese infrastructuur is nog niet voorbereid
De Europese autokoepel is niet zo enthousiast, omdat de infrastructuur ontbreekt voor elektrische trucks en om ze op te laden. Er zijn op dit moment te weinig waterstoftankstations.
De verwachting is, dat de lidstaten hier versneld in gaan investeren wanneer de nieuwe regels en wetten worden aangenomen. Duitsland zal in de Europese Raad, met de fabrikanten van vrachtwagens MAN en Daimler, zal zich waarschijnlijk onthouden van stemming.
3.1 Snelladers voor vrachtwagens
Op termijn zal het internationale transport ook elektrisch gaan worden. Vrachtwagens kunnen nu al de snelladers voor auto’s gebruiken. Ze worden steeds krachtiger en zijn meer beschikbaar. De laadpalen van 350 kilowatt welke langs de snelwegen gaan komen, zijn er ook goede opties voor de vrachtwagens.
Het transport is een sector waar snel veel CO2 besparingen gerealiseerd kan worden. De uitstoot van vrachtwagen is voor een kwart verantwoordelijk voor de gehele vervoerssector.
De normen zijn in de VS, Japan, India en China al ingevoerd. We lopen in Europa dus eigenlijk achter.
3.2 Aantal stijgt
Ook het aantal waterstoftankstations is nu nog erg laag. Het is daarom een rem op de ontwikkelen.
De verwachting is echter, dat ook deze in aantallen zullen toenemen. Helemaal wanneer de vrachtwagenbouwers zich moeten committeren aan de bouw van e-trucks, volgens de eisen van het Europees Parlement. Het voordeel is, dat iedereen aan dezelfde kant staat.
Het akkoord wat er nu is, is een compromis. In 2025 moet er een reductie van 20 procent zijn en in 2030 een reductie van 35 procent. In 2022 wil men opnieuw naar de doelen voor 2030 kijken.
4. De elektrische trucks zijn er al

Er zijn al elektrische trucks op de weg. Ze bevoorraden de supermarkten in onze hoofdstad Amsterdam.
Het is een proef van twee jaar met twee hybride trucks en met drie volledige elektrische trucks met een aanhanger. De trucks zijn een stuk stiller, waardoor de bevoorrading ook in de stille uurtjes gebeuren kan, zonder omwonenden te storen.
Daf, transportbedrijf Simon Loos en TNO zijn betrokken bij het project om supermarkten te bevoorraden. Jumbo is ook gestart met een bevoorrading door e-trucks. En natuurlijk is sinds 2015 de online supermarkt Picnic met e-cars zichtbaar op de weg. Ontwikkelingen welke we allemaal natuurlijk toejuichen.
Elon Musk van Tesla zit ook niet stil. Vorige jaar kondigde hij de Tesla Semi Truck al aan. Een truck met een actieradius van 800 kilometer. Het zal niet lang voor duren voordat deze auto op de markt komt.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.
Een elektrische wagen is stoer, ook mooie site! gr jiordi de vriezer *