Met regelmaat maken we met vreugd gebruik van veelal fraaie innovaties en digitale technologieën. Een van de gevolgen zijn dat meer apparaten en tools ons dagelijks leven sturen. Zo ook tijdens het autorijden en ander verkeer.
Naast voordelen zorgen deze digitale aandachttrekkers voor veel afleiding en soms ook ongelukken.
Recente discussies over focus op de weg blijken daarom echt niet overbodig. Maar natuurlijk zijn er ook nog steeds vele niet-digitale afleidingen tijdens het autorijden.
Wij zetten de vijf meest voorkomende op een rij zodat je hierna weer veilig op de weg kunt rijden zonder te worden afgeleid! Hoop ik.

Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers
Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is doet hij (zij!) zaken wanneer hij dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.
1. Wat doen we zo tijdens autorijden?
Het is al even geleden, maar de ANWB had in 2009 al een onderzoek gedaan naar de grootste afleidingen tijdens het autorijden.
Vergelijken we de resultaten van toen met die van nu, dan is het opvallend om te zien dat de digitale innovaties ons rijgedrag vandaag de dag beïnvloeden. De hoofdoorzaken van afleiding in 2009 tijdens het rijden waren:
- agressie in het verkeer,
- eten en drinken in de auto,
- druk zijn met persoonlijke verzorging (make-up, scheren)
- bezig zijn met de radio en
- kijken naar kinderen of andere weggebruikers
1.1 Verschillende onderzoeken
De pers schrijft regelmatig over controles waarop de politie let op gevaarlijk rijgedrag door afleidingen. Maar vandaag de dag is er nog een oorzaak bijgekomen voor zowel mannen als vrouwen door afgeleid worden: de smartphone!
Bijna tien jaar later citeren we een aantal onderzoeken van MoveMove mobiliteitspas, HP-DeTijd en krantenartikelen, waaruit wij de huidige vijf belangrijkste – dus gevaarlijke – afleidingen tijdens het autorijden op een rij zetten.
Met stip op de eerste plaatst staat dus de
2. Even snel kijken op de smartphone
Hoe raar het misschien ook klinkt, handsfree bellen is nog steeds een hoofdoorzaak van de meeste ongelukken op de weg. Zodra de aandacht wordt verlegt naar de smartphone heeft dit serieuze gevolgen voor het rijgedrag.
Uit eigen ervaring weet ik dat je direct minder alert wordt en de aandacht verliest bij het autorijden. Als gevolg hiervan word uw gezichtsveld tot wel vier keer kleiner, u gaat slingeren en mindert in vaart.
2.1 Maar er gebeurt nog meer op die phone.
Veel automobilisten zijn achter het stuur met andere zaken bezig dan autorijden. Het is verleidelijk om bij een melding van een app “even snel” te kijken op het scherm.
Apps die veel gebruikt worden in het verkeer zijn Facebook, Twitter, Tinder en – daar is tie weer – Pokémon Go!
Op deze site schrijven we veel over handige apps voor de zakelijke reiziger zoals brandstof apps, kilometerregistratie apps en mobiel parkeren apps.
Maar niet om ze het tijdens het autorijden te gebruiken. Al deze factoren samen vergroten het risico op een ongeluk tijdens het rijden.
Tijdens het (handsfree natuurlijk) bellen word uw gezichtsveld tot wel vier keer kleiner, u gaat slingeren en mindert in vaart
3. Prutsen met de navigatie
Mijn dikke Shell stratenboek heb ik allang ingeleverd bij het oud papier. Want het is super handig om natuurlijk die navigatie apps zoals Google Maps of Drive gebruiken.
Of gewoon het ingebouwede navigatiesysteem te gebruiken in het dashboard.
Maar ja, die navigatie zorgt ook voor de nodige problemen. Veel mensen (ik soms ook) stellen de navigatie al rijdend pas in of passen de route aan. Want we mogen geen tijd verliezen natuurlijk.
Wat ook wel regelmatig gebeurd dat de smartphone of TomTom los komt en op de bodem van de auto valt.
Tijdens het rijden rapen we dit op en plaatsen we het snel terug in de houder. Het is een open deur: zorg dus voordat je vertrekt dat de route klopt en dat de navigatie goed vastzit!
4. Lekker eten, scheren en make-up verzorgen
Een auto lijkt op een woonhuis. Normaal gesproken begin je de dag met een goed ontbijt. Maar niet iedereen. Een goed ontbijt of lunch kan er wel eens bij inschieten.
Want je bent te laat of onderweg naar een afspraak en besluit de maaltijd “on the go” te nemen tijdens het autorijden.
Handig en efficiënt.
Twee dingen tegelijk doen is niet voor niets een mythe.
Doordat ons hoofd de druk is met de handelingen van het eten en je prikkels krijgt van hetgeen wat je eet.
Gevolg is dat de aandacht verslapt en de kans op een ongeluk wordt vergroot.
4.1 Vrouw achter het stuur
Voor de vrouw is een andere handeling die veel aandacht vraagt tijden het autorijden: de make-up verzorgen.
Hoe vaak zie ik onderweg niet veel vrouwen de binnenspiegel gebruiken om in de file nog even snel wat make-up op te doen.
Het wordt eentonig, maar hierdoor letten ze niet goed op hun voorgangers en komt een aanrijding veelvuldig voor. Maar niet alleen vrouwen doen dat, regelmatig zie ik mannen achter het stuur zichzelf lekker scheren. Lijkt me niet zo hygiënisch.
Kortom, eten, scheren en make-up aanbrengen tijdens het rijden is niet verstandig.
5. Ongelukken door grote en lichtgevende reclameborden
Door te kijken naar reclameborden verslapt de aandacht van de weg. Zeker bij bewegende reclame zijn automobilisten geneigd om te lang te kijken naar de reclame-uiting.
Het niet goed meer letten op de voorgangers op de weg kan leiden tot kettingbotsingen. Botsingen en andere ongelukken zijn helaas ook aandachttrekkers. Veel mensen hebben de neiging om de ramptoerist uit te hangen in het geval van zo’n incident.
Door te kijken naar ongelukken verslapt de aandacht en ontstaan vaak files en andere ongelukken aan de overkant van de weg.
6. Emoties en dagdromen
Wij mensen zijn een vat vol van emoties. Iedereen krijgt in het leven wel eens te maken met verschillende tegenslagen of druk.
Onderzoek van HP-deTijd laat zien dat als een mensen in een scheiding liggen of stress op het werk hebben, de emoties hoog kunnen oplopen.
Dan is de auto de ideale plek om de emoties de vrije loop te laten. Het tijdschrift constateert dat dit met regelmaat gebeurd tijdens het autorijden.
6.1 Lekker swingen
Ook positieve emoties zorgen voor afleiding. De combinatie muziek die op de radio, MP3 player, Spotify wordt afgespeeld, zou zo maar kunnen leiden tot lekker swingen, dagdromen of emotioneel worden.
Na een lange of pittige werkdag kunnen sommige autorijders ook wel eens teveel wegdromen bij het luisteren naar een muziekje om te relaxen.
Mocht u merken dat u teveel concentratie verliest, of lopen de emoties te hoog op ga dan even aan de kant van de weg staan om te huilen of stoom af te blazen.
7. Opletten bij autorijden
In het verkeer ergert de Nederlander zich vooral aan slecht rijgedrag, agressief rijden en aan appende en bellende automobilisten.
Vlak daarachter volgen ergernissen als bumperkleven, files, treuzelende rijders en de brandstofkosten.
In het openbaar vervoer ergert men zich vooral aan de drukte, de langere reistijd en het ontbreken van een zitplaats; over dit laatste klagen jongeren tussen de 18 en 24 jaar overigens vaker dan senioren; die vinden altijd wel een plekje.
- Basispakket: 4 euro per maand/medewerker
- Doelgroep: zzp of klein team om uren, uitgaven en ritten te registreren
- Klanten en interne (verlof, ziekte) uren bijhouden op activiteitsniveau
- Eigen uurtarief per medewerker instelbaar
- Uitgaven (bonnen, declaraties) en ritten registratie
- Vertrouwd door 15000+ klanten, beoordeling 8,7 (FeedbackCompany)
- Aanvragen via deze site 14 dagen gratis proefperiode
Basis pakket: Snelle uren, ritten en uitgavenregistratie
- Businesspakket: 7 euro per maand/medewerker
- Doelgroep: zzp & teams om te registreren, offreren en factureren
- Naast Basis, zelf offertes en facturen maken
- Projectmodule: budgetteren, (voortgang)rapportages , medewerkers toewijzen, uren goedkeuren
- Facturatiemodule: op basis van activiteit of aantal uren maken
- Vertrouwd door 15000+ klanten, beoordeling 8,7 (FeedbackCompany)
- Aanvragen via deze site 14 dagen gratis proefperiode
Business pakket: werken op projectbasis , uren intern willen goedkeuren en direct willen factureren naar de klant.
- Enterprisepakket: 10 euro per maand/medewerker
- Doelgroep: Teams: registreren, offreren en factureren via een portaal
- Naast Basis & Business een klantenportaal en resourceplanning
- Klantenportaal: alle registraties en factureren inzien en goedkeuren
- Resourceplanning: medewerkers aan projecten toewijzen
- Vertrouwd door 15000+ klanten, beoordeling 8,7 (FeedbackCompany)
- Aanvragen via deze site 14 dagen gratis proefperiode
Enterprise pakket: resources willen inplannen en klanten uren willen laten goedkeuren.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.
Ik merk zelf ook dat ik soms snel afgeleid ben wanneer ik aan het rijden ben. De smartphone is denk ik voor ons allemaal de grootste afleider. Ik heb deze dan ook altijd in mijn tas zitten zodat ik niet in de verleiding kom om hem te pakken.