3 minuten leestijd

Elektrisch rijden wint anno 2022 aan populariteit. Het is een meer dan goed alternatief voor de verbrandingsmotor. Maar hoe ziet de elektrische toekomst eruit; rijden we over een aantal jaren állemaal in een elektrische auto?

Wat is een elektrische auto?

In een elektrische auto is de benzine- of dieselmotor vervangen voor één of zelfs meerdere elektromotoren. Een grote batterij – een batterijpakket – zorgt ervoor dat er elektriciteit ontstaat waarmee je kunt rijden.

Via een laadpaal wordt deze batterij dan periodiek opgeladen. Er bestaan ook hybride modellen (deels een brandstofmotor, deels een elektromotor) en waterstofauto’s.

Ook al een stuk milieuvriendelijker dan een benzine- of dieselauto uiteraard. Een elektrische auto haalt zijn energie uit een accu en de elektrische auto wordt daarom steeds populairder.

Hoe ver kan een elektrische auto rijden?

Een punt dat belangrijk is als het om elektrische auto’s gaat; de actieradius.

Dit betekent hoeveel kilometer een auto kan afleggen als de accu volledig opgeladen is. De capaciteit van de accu hangt af van de grootte van de batterijen. Hoe groter, hoe meer energie je kunt opslaan. Is de auto ook groter?

Dan is er doorgaans meer ruimte voor een groter batterijpakket. Om die reden hebben grotere auto’s meer bereik dan kleinere auto’s. Een grove inschatting is dat grote auto’s gemiddeld 425 kilometer kunnen rijden en kleinere modellen ongeveer 230 kilometer.

De verwachting is echter positief, aangezien het door nieuwe technieken waarschijnlijk mogelijk wordt om dezelfde hoeveelheid aan energie op te slaan in kleinere batterijen.

De verwachting door nieuwe technieken om dezelfde hoeveelheid aan energie op te slaan in kleinere batterijen.

Actieradius

De actieradius is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals gezegd is de capaciteit een belangrijk onderdeel, maar ook het verbruik van de auto speelt een rol. Hoe is het rijgedrag van de bestuurder?

En in de winter – bij koude temperaturen – kan de capaciteit van de accu met liefst 30 procent afnemen. Dit verschilt overigens per merk.

De technieksector zit niet stil en ontwikkelt de komende jaren nog veel meer elektrische auto’s, waarmee de meeste mensen voor dagelijks gebruik kunnen rijden op één accu.

Hoe zit het met opladen?

We zien in Nederland op steeds meer plekken laadpunten, niet alleen langs de snelweg maar ook bij veel huishoudens.

In sommige gevallen is het volledige wagenpark inmiddels vervangen door een elektrisch model. Een doorn in het oog voor mensen die van een benzine- of dieselauto over willen stappen naar een elektrische variant is de oplaadtijd.

Waar je een benzine- of diesel niet dagelijks hoeft te tanken, is dat met een elektrische auto vaak wel het geval – uiteraard afhankelijk van de kilometers die je per dag aflegt.

De snelladers (vaak langs de snelweg) laden beduidend sneller op dan een ‘normale’ laadpaal. Een groot voordeel is dat je ’s nachts of overdag, wanneer je aan het werk bent, de auto kunt opladen. Je vertrekt dus vrijwel altijd met een accu die vol energie zit.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

De kosten en de toekomst

Op dit moment is de aanschaf van een elektrische auto relatief duur en dat komt vooral door het dure accupakket. Het rijden is wel goedkoper qua gebruik, aangezien elektriciteit nog altijd goedkoper is dan benzine of diesel.

Qua onderhoud liggen de kosten bij een ‘auto op stroom’ ook lager. De toekomst van elektrisch rijden ziet er goed uit. Of het iets voor jou is, hangt onder meer af van het rijgedrag (hoe vaak gebruik je de auto en voor welke afstanden), je budget en de laadmogelijkheden.

De automarkt is in 2021 echter flink achteruitgegaan, doordat autofabrikanten te maken hadden met een chiptekort. De accu’s voor elektrische auto’s die gemaakt worden uit lithium zijn minder eenvoudig te verkrijgen en bovendien stegen de grondstofprijzen.

De praktische kant

Elektrische auto’s zijn qua model, grootte en uitvoeringen te vergelijken met benzine- en dieselauto’s. De keuze wordt steeds groter; van kleine, compacte auto’s tot aan grote SUV’s.

Ook als het gaat om kofferruimte doen elektrische modellen weinig onder voor de ‘normale’ auto’s. Ben je dus veel bagageruimte gewend? Ga je ieder weekend op pad met het voetbalteam en laat je daarvoor sporttassen bedrukken?

Geen probleem om deze mee te nemen in een elektrische auto. Tassen bedrukken komt goed van pas in en rondom de auto. De wekelijkse boodschappen vervoer je natuurlijk in boodschappentassen en je dagelijkse spullen zijn prima op te bergen in je rugzak.

 

 • Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
 • Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
 • +100.000 gebruikers (!)
 • Snelladen bij Allego en Fastned 
 • Geen (standaard) borg betaling
 • Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
 • Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld

 

E-flux by Road voor tankpas-aanvragen

trusttrusttrusttrust trustpilot  (8,5)

 

 • Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland  en Italie  (totaal +300.000 laadpunten)
 • (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
 • Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
 • Maandelijks opzegbaar
 • Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
 • Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

E-flux by Road voor tankpas-aanvragen

 

 • Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
 • e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
 • 24/7 support voor laadproblemen
 • Te combineren met betaald parkeren app
 • Klanten beoordeling: 8,5
 • Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

E-flux by Road voor tankpas-aanvragen

Share This