Vanaf nu is het mogelijk om over afval te fietsen. De eerste plastic fietspad van hergebruikt plastic is in Zwolle aangelegd. Het is een ‘Plastic Road’ welke drie keer langer meegaat dan een normale asfaltweg beweerd Wegenbouwer KWS.
1. Wereldprimeur: een plastic fietspad
Natuurlijk is het een wereldprimeur. Het is een splinternieuw fietspad welke ook nog een holle ruimte heeft voor kabels, leidingen en voor waterafvoer.
Het zijn elf losse elementen welke als lego blokken in elkaar te klikken zijn. Ze vormen zo de eerste dertig meter van het nieuwe plastic fietspad.
Ze noemen het dus PlasticRoad. Het is de eerste in de hele wereld en binnenkort zal wegenbouwer KWS de tweede gaan aanleggen in Giethoorn.
1.1 Plastic fietspad is een test
Het is een proef in Zwolle om te onderzoeken hoe de techniek van een plastic fietspad werkt. Wanneer het goed gaat dan kunnen grote delen van Nederland voorzien worden van deze nieuwe techniek.
Meer plastic wegen in ons land is de droom en visie van KWS directeur Rolf Mars. Er zijn al aanvragen uit de hele wereld geeft hij aan.
1.2 Prefab onderdelen van geperst afval
Het hele plastic fietspad wordt gemaakt van geprefabriceerde delen. Het zijn platte dozen welke voor 70 procent bestaat uit samengeperst huishoudelijk plastic.
De toplaag wordt stroef gemaakt met mineralen. Natuurlijk moeten mensen veilig fietsen bij alle weersomstandigheden. Zo mag het bij regen niet glad worden om glijpartijen te voorkomen.
De weg kan volgens de makers temperaturen aan van min veertig tot plus tachtig graden. Dat zijn betere getallen als voor asfalt. Want asfalt is gevoeliger voor hoge temperaturen omdat het gaat smelten. En bij strenge vorst gaat asfalt scheuren.
2. Veel minder tijd nodig voor de aanleg
Plastic wegen zijn ook veel sneller aan te leggen. In twee weken is een plastic weg klaar, terwijl voor een asfaltweg al snel enkele maanden nodig heeft. Het fietspad in Zwolle van dertig meter werd in een ochtend gelegd.
Daarnaast zijn de plastic wegen ook nog eens stukken duurzamer. Ze gaan gemakkelijk tot drie keer langer mee dan een normale asfaltweg. Concreet, gaat een plastic weg dertig tot vijftig jaar mee en heeft het niet zoveel onderhoud nodig.
Hierdoor hoeft het verkeer niet omgeleid te worden bij het opnieuw asfalteren, zoals het nu is. En dat is weer gunstig voor doorstroming van verkeer bij wegonderhoud.
Een plastic fietspad kan tegen een groot temperatuur bereik (-40 tot +80 °C). Het gaat driemaal langer mee dan asfalt en heeft significant minder onderhoud nodig.
2.1 Kunststof gaat veel langer mee dan asfalt
De wegenbouwer werkt tegenwoordig ook al met gerecycled asfalt. Over de plastic wegen is hij echter zeer enthousiast.
In 2015 is het idee van de plastic wegen opgekomen bij een aantal medewerkers van KWS. Die hadden de wens om de grote hoeveelheden plastic afval te reduceren en her te gebruiken.
Want kunststof gaat erg lang mee. Het is een probleem aan de ene kant en een voordeel aan de andere kant. Plastic wegen gaan dan immers ook veel langer mee.
2.2 Voorbereid op hoosbuien
Een plastic weg biedt ook een oplossing om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Normaal loopt het water direct in de berm en in de sloten.
Maar met een plastic weg kan het water sneller afgevoerd worden. De neerslag wordt opgevangen en opgeslagen onder het wegdek. Vervolgens wordt het gefilterd om zal daarna weer de bodem in te gaan.
Met de veranderingen van het klimaat is de verwachting, dat er meer hoosbuien komen. Het is niet alleen verwachting, het is al de realiteit en al meegemaakt de laatste jaren. Het water moet weg en het is belangrijk, dat het niet op de wegen blijft staan.
3. Plastic autowegen als volgende stap?
Wanneer de proef van het plastic fietspad succesvol is, dan ontstaat er een legio van mogelijkheden. Het kan worden uitgebreid naar voetpaden, autowegen en parkeerplaatsen.
Het is een spannende ontwikkeling voor de makers van KWS. Het plastic fietspad in Zwolle is hun eerste pilot maar het is ook een smartroad. Er zijn allemaal sensoren op- en ingebouwd om data te verzamelen.
Het aantal fietsers wordt gemeten, de temperatuur en ook hoeveel het wegdek uitzet. Een auto belast een weg natuurlijk anders dan een fiets. Het is zo mogelijk om zo verbeteringen en veranderingen door te voeren voor andere toepassingen.
3.1 Plastic fietspad en autoweg duurzamer alternatief
Plastic wegen kunnen uiteindelijk de concurrentie aangaan met asfaltwegen is de verwachting van KWS.
Asfalt heeft veel voordelen. Het is relatief goedkoop en het heeft zich wereldwijd al bewezen. Maar een weg van plastic biedt in overtreffende trap voordelen.
Het heeft een nog langere levensduur en het is een grondstof welke anders verbrandt zou worden. Het is een duurzame oplossing voor een probleem waarmee we vandaag de dag volop mee worden geconfronteerd.
Zo is een plastic fietspad een prachtige innovatie en biedt veel kansen voor de toekomst! Op de website PlasticRoad, waar ook deze foto’s vandaan komen, is meer beeldmateriaal te vinden.
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.