De prijzen van elektriciteit, aardgas en olie zijn in de afgelopen maanden wereldwijd gestegen, wat veel mensen in heel de wereld in moeilijkheden heeft gebracht. Europa is het middelpunt van de crisis: de aardgasprijzen zijn vorig jaar met 400% gestegen, waardoor de rekeningen van huishoudens zijn gestegen en tal van energiebedrijven failliet zijn gegaan. Lees meer hierover bij Soolutions.
Ook andere landen zoals China, Brazilië en de Verenigde Staten hebben te maken gekregen met energieprijzen die hoger liggen dan normaal.
De wereldolieprijzen staan op het hoogste peil in zeven jaar. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van de energiecrisis en wat dat betekent voor de toekomst van schone energie?
1. Het is niet het probleem met schone energie. Het is de oplossing.
Sommige commentatoren hebben beweerd dat hernieuwbare energiebronnen de oorzaak zijn van de energiecrisis die Europa doormaakt. Zij wijzen erop dat de grootste piek in de Europese elektriciteitsprijzen samenviel met een beneden gemiddelde productie van windenergie, maar dat dit in werkelijkheid slechts tijdelijk enige druk op de elektriciteitsmarkten heeft veroorzaakt.
Op basis van analyses, lijkt er geen sterke correlatie te bestaan tussen de hoogte van de elektriciteitsprijzen en het niveau van de wind- en zonne-energieproductie in een bepaald land.
1.1 Grote elektriciteitscrisis in China
China, dat ongeveer 10% wind- en zonne-energie heeft, heeft een grote elektriciteitscrisis doorgemaakt. De VS, met 12% wind- en zonne-energie, heeft deze crisis grotendeels weten te vermijden.
Minder dan 1% van de elektriciteit in Singapore is afkomstig van wind- en zonne-energie, maar toch zijn de groothandelsprijzen voor elektriciteit in Singapore in november vorig jaar zo hoog geworden.
De wereldolieprijzen staan op het hoogste peil in zeven jaar.
1.2 Infrastructuur beroerd
Terwijl infrastructuur voor energie en -transmissie voor de wereld beroerd aan toe is, heeft het Internationaal Energieagentschap (IEA) gezegd dat er niet zozeer een probleem is met schone energie maar een probleem met weinig geïnvesteerde in infrastructuur.
Wereldwijd zijn de afgelopen 5 jaar meer mensen op zoek naar energie, maar de totale uitgaven voor ongeschikte energie blijven gelijk.
Als er verschil is tussen de energievraag en het aanbod in een bepaald land, dan is dat een oproep om meer te investeren in schone energie, energie-efficiëntie en infrastructuur zodat we een betrouwbare en veerkrachtige energievoorziening krijgen.
Dit zou landen in Europa en elders minder kwetsbaar maken voor geopolitieke of economische keuzes van leveranciers.
2. Alle voordelen van hernieuwbare energie
Wanneer er stroom voor warmtekrachtkoppeling wordt gebruikt, zijn de stroomprijzen in principe stabiel. Wanneer de zonne- en windparken worden omgezet in capaciteit, hebben ze alleen nog de zon of de wind nodig.
Elektriciteit uit gas of steenkool daarentegen vereist continu aanvoer van brandstof die kwetsbaar is voor stopproeven bij productie en transport.
Met een verwijzing naar de zonne-energie, welke in dit geval moet worden uitgelegd als fossiele brandstoffen, wordt duidelijk dat degelijke prijspieken voor fossiele brandstoffen zich al eerder voorgedaan hebben en opnieuw voortduren.
Op diezelfde voet kan ook gesteld worden dat de kosten van onshore en offshore windenergie sinds 2010 met 85% gedaald en 50% gedaald zijn.
Uitdagingen die hernieuwbare energie moet overwinnen
Energieoverschot is dus een opdracht, omdat al het parcours ervaring leert hoe duurzamer schoon energie kan worden, maar er zijn wel uitdagingen die moeten worden overwonnen.
Regeringen moeten ook de transmissie- en distributienetwerken uitbreiden in moderniseren om de betrouwbaarheid, efficiëntie en toegankelijkheid ervan te verbeteren.
Het is van essentieel belang dat de energiesystemen, zoals laadpalen, worden beschermd tegen ernstige weersomstandigheden.
De door de energieprijsstijging getroffen landen zullen maatregelen moeten nemen om kwetsbare huishoudens bij te staan.
Dit kan gebeuren door deze huishoudens rechtstreeks geld te geven om hun rekeningen te helpen betalen en door te investeren in energie-efficiëntie om de energielast voor de consument te verminderen.
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.