2 minuten leestijd

Je steeds vaker dat automobilisten een dashcam voor en achter in hun auto hebben. Vroeger zagen we de bizarre beelden van een dashcam vooral in Rusland, waar zo’n camera voor veel verzekeraars verplicht is. Nu kunnen we dus ook in Nederland onze ogen uitkijken en zijn er genoeg compilaties te vinden van ongelukken of situaties die bijna verschrikkelijk aflopen. 

1. Kan jij ook een dashcam voor en achter plaatsen?

Veel camera’s die je in je auto plaatst, kun je aansluiten op de 12V aansluiting (de bekende sigarettenaansteker). Als je een dashcam voor en achter wil, is het handig als je ook in de achterbak zo’n aansluiting hebt. Niet elke auto heeft dat, dus kijk eerst goed voordat je een camerasysteem aanschaft.

Er zijn ook genoeg opties die werken op batterij, alleen zal je dan vaak moeten opladen, of met powerbank(s) moeten werken. Er zijn gelukkig ook garages die de dashcam voor en achter kunnen inbouwen, zodat je je over de stroom geen zorgen hoeft te maken.

Kijk wel uit met de camera’s aan laten staan als je niet rijdt (bijvoorbeeld om diefstal te kunnen filmen). De accu van je auto is in dit geval snel leeg.

1.1 Opslag moet je ook regelen

Dan moet je ook nog nadenken over hoeveel opslag je wil voor je camerasysteem. Als je veel beelden wil bewaren, is een grote SD-kaart aangeraden.

Er zijn ook systemen die de beelden ‘in the cloud’ opslaan. Meestal sluit je dan een soort abonnement af waardoor je een bepaalde hoeveelheid bandbreedte kunt gebruiken. 

Veel asociaal gedrag op de weg

2. Wat zien we allemaal voorbij komen

Als je de compilatie beelden van de dashcam voor en achter gaat bekijken, zie je de gekste dingen voorbij komen. Soms hilarisch maar ook wel dramatische ongelukken.

2.1 Asociaal gedrag

Automobilisten die inhalen via de vluchtstrook, mensen die door rood rijden, en ga zo maar door. In Nederland zie je gelukkig nog niet zulke gingen dingen als in Rusland, waar de ongelukken soms daadwerkelijk niet te begrijpen zijn.

Bij ons op de snelweg zie je vooral heel veel asociaal gedrag. Geen afstand houden, veel te hard rijden, maar soms ook belachelijk langzaam.

Langzaam rijden kan net zo gevaarlijk zijn als hard rijden, omdat andere weggebruikers zo te weinig tijd hebben om te reageren op de situatie. We zijn allemaal weleens te hard op een file afgereden, waar we plat op de rem moesten. Dat gevaar is er bij langzaam rijdend verkeer ook.

2.2 Let op de privacy

Ook in Nederland kun je overigens dashcam beelden gebruiken voor de verzekeraars. Ze zijn alleen niet allemaal even enthousiast maar de beelden worden gebruikt om de aansprakelijkheid vast te stellen.

Automobilisten gebruiken dashcam voor en achter een indienen van een schadeclaim, blijkt uit een rondvraag onder 25 autoverzekeraars. Sommige verzekeraars zijn terughoudend en in sommige gevallen zijn de beelden niet geschikt. Want de beelden zijn niet altijd te gebruiken en er spelen soms ook privacy problemen. Even met je eigen verzekeraar overleggen dus!

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

  • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
  • Branche (handel, retail, flex enz)
  • Het aantal medewerkers
  • Functionaliteiten van het pakket
  • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
  • Koppelingen (bankmutaties)
  • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This