fbpx
2 minuten leestijd

Iedereen wil vergroenen, van werkgevers tot zzp’ers. Door vaker de auto te laten staan voor bijvoorbeeld de fiets bespaar je enorm op je CO2 uitstoot. Onder zzp’ers worden fietsen dan ook steeds populairder – zo ook de leasefiets. Er zitten een aantal mooie fiscale voordelen aan het hebben van een leasefiets. Want zo’n zakelijke fiets kun je zowel op de zaak kopen als leasen.

 

 

1. Gebruik je je privefiets zakelijk?

Net als bij auto’s werkt het zo dat als jij je privefiets zakelijk gebruikt, in plaats van dat je een leasefiets hebt, je recht hebt op een kilometervergoeding.

Goed om te weten; deze kilometervergoeding is met 19 cent per kilometer even hoog als bij auto’s.

Deze kilometers kun je opvoeren als kosten, waardoor je belastbare winst lager wordt. Dit kan een hoop belastingen schelen, zeker als je veel kilometers maakt.

 

Met een privefiets mag je 19 cent per gefietste zakelijke kilometer opvoeren als kosten.

 

2. Leasefiets nemen

Wil je een nieuwe fiets kopen, speciaal voor je bedrijf, dan kan dat uiteraard ook.  Bij de aanschaf van een nieuwe fiets moet je minimaal 10% van alle gemaakte kilometers zakelijk zijn, anders mag de fiets niet tot het bedrijfsvermogen worden gerekend.

Let erop dat je wel een rittenadministratie bij moet houden als je zakelijk fietst! Bezoek onze kennisbank met aantal kennisartikelen over rittenadminstratie.

Kies je voor het leasen van de fiets, dan krijg je te maken met bijtelling. Dit is pas sinds 2020 geldig. De bijtelling is wel lager dan bij auto’s; namelijk 7%.

Deze bijtelling wordt gerekend aan de hand van de nieuwprijs van de fiets. Het percentage wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld.

 

Aangezien afschrijfkosten als bedrijfskosten opgevoerd kunnen worden kan dit positief zijn voor je belastbaar inkomen. 

 

3. Belastingvoordelen leasefiets

Er zijn een aantal voordelen aan het gebruiken van een zakelijke fiets. Zo kun je aanspraak maken op de KleinschaligheidsInvesteringsAftrek, oftewel de KIA.

De aankoop van een fiets kan meegerekend worden bij de totale waarde van je investeringsaftrek. Dit moet totaal op meer dan 2.400 euro komen.

Ook kun je de btw terugvragen van de aankoop van de zakelijke fiets.

Logischerwijs mag alleen de btw worden teruggevraagd over het gedeelte van de  zakelijke fiets dat daadwerkelijk voor zaken wordt gebruikt. Ook hier komt de rittenadministratie weer bij kijken.

 

 

4. Kun je afschrijven op de leasefiets?

Als je een fiets leaset en je wordt hier uiteindelijk eigenaar van, is het ook mogelijk om de aanschafwaarde af te schrijven.

Dit kan bij een vanafprijs van 450 euro, exclusief btw. Een fiets mag afgeschreven worden over maximaal 5 jaar. Aangezien afschrijfkosten als bedrijfskosten opgevoerd kunnen worden kan dit positief zijn voor je belastbaar inkomen.

Wat komt voor jou goed uit? Dat hangt er heel erg vanaf hoeveel je daadwerkelijk zakelijk fietst, en hoeveel je geeft om het hebben van een mooie, goede (en dus waarschijnlijk dure) fiets.

Reken eens voor jezelf uit hoeveel kosten je gaat maken, en wat voor vergoedingen je daarbij krijgt. Hierna kan je een weloverwogen keuze maken.

Share This